Dostupni linkovi

Rusija napreduje sa raspoređivanjem nuklearnog oružja u Bjelorusiju


Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i beloruski ministar odbrane Viktor Krenjin u Minsku, 25. maj 2023.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i beloruski ministar odbrane Viktor Krenjin u Minsku, 25. maj 2023.

Rusija je krenula sa planom za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, a lider ove zemlje rekao je da su bojeve glave već u pokretu.

Ovo je prvo raspoređivanje ovakvih bombi izvan Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže da Sjedinjene Države i njihovi saveznici vode eskalirajući posrednički rat protiv Rusije.

Plan za nuklearno raspoređivanje Putin je najavio u intervjuu na državnoj televiziji 25. marta

“Cijeli Zapad u biti vodi neobjavljeni rat protiv naših zemalja", rekao je Putinov ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa bjeloruskim kolegom u Minsku, prema informacijama ruskog ministarstva odbrane.

Zapad, rekao je Šojgu, čini sve što može "kako bi produžio i pojačao oružani sukob u Ukrajini".

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko rekao je da je taktičko nuklearno oružje već u pokretu nakon što je rekao da je Putin potpisao naredbu, iako za to nije bilo potvrde iz samog Kremlja.

"Kretanje nuklearnog oružja već je počelo", rekao je Lukašenko novinarima. Upitan je li oružje već u Bjelorusiji, rekao je: "Moguće. Kad se vratim, provjerit ću."

Rusija i Belorusija potpisale su u četvrtak, 25. maja sporazum o formalizovanju razmeštanja ruskih taktičkih nuklearnih projektila na beloruskoj teritoriji, potez za koji je Moskva objavila da je vođen rastućim tenzijama sa Zapadom.

"U kontekstu izuzetno oštre eskalacije na zapadnim granicama Rusije i Belorusije, doneta je odluka da se preduzmu kontramere u vojno-nuklearnoj sferi“, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, a prenosi agencija TASS.

Otkako je prošle godine izvršio invaziju na Ukrajinu, Putin je više puta ponavljao da bi Rusija bila spremna da upotrebi nuklearno oružje ako bude potrebno da odbrani njen "teritorijalni integritet“.

NATO je tada rekao da ne vidi potrebu za prilagođavanjem sopstvenog nuklearnog stava, iako je rekao da je Putinova nuklearna retorika opasna i neodgovorna, podseća agencija Rojters.

Ukrajina je rekla da je Moskva "uzela za taoca" ruskog saveznika Belorusiju.

Moskva će zadržati kontrolu nad oružjem i sve odluke o njegovoj upotrebi, rekao je Šojgu.

TASS je naveo da je on rekao da su rakete Iskander-M, koje mogu da nose konvencionalne ili nuklearne bojeve glave, predate beloruskim oružanim snagama, a neki avioni Su-25 su konvertovani za moguću upotrebu nuklearnog oružja.

"Beloruski vojnici su prošli neophodnu obuku u ruskim centrima“, rekao je Šojgu.

Dodao je da sporazumi potpisani sa njegovim beloruskim kolegom pokrivaju proceduru za uspostavljanje "posebnog skladišta nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji", prenosi agencija Rojters.

Taktičko nuklearno oružje se odnosi na oružje nižeg učinka dizajnirano za upotrebu na bojnom polju, za razliku od strateškog sposobnog da zbriše čitave gradove.

Rusija nije otkrila koliko ima taktičkog nuklearnog oružja, piše Rojters.

XS
SM
MD
LG