Dostupni linkovi

Vučić rekao da je imao 'otvoren razgovor' sa senatorima SAD Marfijem i Pitersom


Senatori SAD-a Kris Marfi i Geri Piters na konferenciji za novinare u Prištini sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, 22.5.2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je 25. maja na društvenoj mreži Instagram da je tog dana imao otvoren razgovor sa senatorima SAD-a Kris Marfijem i Garijem Pitersom u Beogradu.

Vučić je napisao i da je istakao da je prioritet Srbije formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom i da će se zalagati za primenu rešenja o Zajednici "kako je to predviđeno Briselskim sporazumom".

Kako je navedeno na sajtu Predsedništva Srbije, Vučić je rekao i da Srbija "od početka pokazuje ozbiljnost i odgovornost u procesu dijaloga, uprkos stalnim provokacijama i brojnim jednostranim potezima Prištine".

Vučić je na Instagramu naveo i da je zahvalio senatorima na "angažovanju u podršci dijalogu sa Prištinom".

On je napisao i da je senatorima ponovio "opredeljenost Srbije da nastavi da razvija odnose sa SAD na osnovama međusobnog poštovanja i razumevanja", kao i da je na sastanku bilo reči i o drugim pitanjima od interesa za dve zemlje.

Vučić je rekao i da je za Srbiju od ključnog interesa "očuvanje stabilnosti u regionu, pozitivna agenda i jačanje regionalne saradnje u svim oblastima". On je spomenuo i inicijativu "Otvoreni Balkan", čime se, kako je naveo, promoviše politika "okrenuta budućnosti", navodi se na sajtu Predsedništva Srbije.

Vučić je sa senatorima, kako se navodi, razgovarao i o merama koje vlasti u Srbiji preduzimaju kada je reč o kontroli oružja nakon dve tragične masovne pucnjave u Srbiji u maju.

Odakle toliko oružja građanima Srbije?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:31 0:00

Iako je dan ranije saopšteno da je poseta otkazana, sa senatorima SAD se 25. maja sastala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Iz Vlade Srbije je saopšteno da su se premijerka i američki senatori saglasili da je puna primena Briselskog sporazuma "od izuzetnog značaja ne samo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, već i za obezbeđivanje održive stabilnosti i mira u regionu".

Premijerka Srbije Ana Brnabić na sastanku sa senatorima SAD u Beogradu, 25. maj 2023.
Premijerka Srbije Ana Brnabić na sastanku sa senatorima SAD u Beogradu, 25. maj 2023.

Sa senatorima je 24. maja u Beogradu razgovarao ministar odbrane Srbije Miloš Vučević. Kako je saopšteno, razgovarali su o dijalogu sa Kosovom, spoljnoj politici i jačanju partnerstva dve države.

Senatori SAD-a borave u poseti Zapadnom Balkanu i do sada su posetili Prištinu i Podgoricu.

U Prištini su razgovarali sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, posle čega su poručili da bi Srbija trebalo da prekine blokadu članstva Kosova u međunarodnim organizacijama dok je, sa druge strane, potrebno da Kosovo osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom.

XS
SM
MD
LG