Dostupni linkovi

Uhapšeno 37 osoba u akciji protiv kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U međunarodnoj policijskoj akciji uhapšeno je 37 osoba koje se dovode u vezu sa "veoma nasilnom" kriminalnom bandom sa Zapadnog Balkana, saopštio je Europol, prenosi AFP.

Akcija je koordinirana iz Hrvatske.

"Moćna kriminalna ćelija" uglavnom je bila uključena u veliku trgovinu drogom i vatrenim oružjem širom Evrope, saopštila je agencija za provođenje zakona Evropske unije.

"Ukupno 37 osumnjičenih je uhapšeno tokom istrage, uključujući i vođu bande, državljanina Bosne i Hercegovine kojeg Europol smatra visokovrijednom metom i koji trenutno služi četverogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji," navodi se u saopštenju Evropola.

Vođa bande osumnjičen je da je organizovao šverc droge i vatrenog oružja dajući naređenja svojim podređenima iza rešetaka, dodaje Europol.

Istovremeno, u četvrtak je izvršen niz racija širom Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Belgije i Njemačke protiv osumnjičenih članova bande.

Uz hapšenja, policija je zaplijenila oko 148.000 eura u gotovini, 18 komada vatrenog oružja uključujući dva mitraljeza i 500 grama TNT-a sa daljinskim detonatorima.

Policija je zaplijenila i 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, kao i određene količine amfetamina, marihuane i hašiša.

Međunarodna istraga uslijedila je nakon, kako je Europol opisao, "kompleksne istrage" koju je vodila hrvatska policija kao dio Operativne radne grupe "Balkanski kartel".

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG