Dostupni linkovi

Vlasnik televizije Pink najavio da ukida 'Zadrugu' na preporuku Vučića


Žena sa psom šeta pored murala koji potpisuju navijači kluba Partizan. Beograd, 12. maj 2023.
Žena sa psom šeta pored murala koji potpisuju navijači kluba Partizan. Beograd, 12. maj 2023.

Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović najavio je da će u narednih deset dana ukinuti reality program "Zadruga" na toj televiziji, na preporuku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Beta.

Mitrović je na Twitteru napisao da je procena predsednika države važnija od interesa televizije Pink i njegovog ličnog interesa.

"Na preporuku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, doneo sam odluku da u najkraćem roku, ne dužem od desetak dana, ukidam rijaliti program 'Zadruga'. Verujem da je jedinstvo Srbije i procena predsednika Republike, važnija od svake vrste interesa Pinka i mog ličnog interesa", napisao je Željko Mitrović.

Ukidanje reality programa traženo je i na masovnim protestima u Beogradu koji su organizovani nakon dva masovna ubistva u kojima je stradalo 18 osoba.

Zahtev je ponovljen i na poslednjem protestu, održanom 19. maja, na kojem su se okupile desetine hiljada ljudi.

Razvijeni su i transparenti sa imenima medija za koje demonstranti poručuju da promovišu govor mržnje i nasilje.

Prema poslednjim podacima Regulatornog tela za elektronske medije Srbije, rijaliti program zauzima 39 posto programske šeme Pinka.

To bi značilo da se rijaliti na nacionalnoj frekvenciji Pinka emituje preko devet sati dnevno.

Rijaliti program Zadruga se u šest sezona emituje na televiziji Pink od 2017. godine.

Ta privatna televizija, u vlasništvu Željka Mitrovića, ima nacionalnu frekvenciju.

Više desetina učesnika ugovorom je obavezano da mesece provodi na imanju u Vojvodini, u vlasništvu televizije Pink.

Publika može da ih prati 24 časa i glasa za svoje favorite – ko "ispada", a ko ostaje u rijalitiju i osvaja nagradu vrednu više desetina hiljada evra.

U toku dana, scene nasilja su u televizijskom programu zamagljene, a psovke cenzurisane. Posle ponoći, sve ide u etar.

Publika je mogla da vidi i slučajeve tuča i napada, a reagovalo je i obezbeđenje, razdvajajući učesnike.

Među likovima aktuelne, šeste sezone Zadruge, su i osuđenici za teška krivična dela. Poput Zvezdana Slavnića koji je u Srbiji služio kaznu za ubistvo i trgovinu narkoticima, dok je u Švajcarskoj bio u zatvoru zbog oružane pljačke.

Žrtve njegovog verbalnog, ali i fizičkog nasilja u rijalitiju su bivša i sadašnja partnerka.

Među učesnicima ove sezone Zadruge bio je i Aleksandar Golubović, javnosti poznat pod imenom Kristijan. Više puta je u Srbiji služio zatvorske kazne zbog teških krivičnih dela, kao što su trgovina drogom i nelegalno držanje oružja.

U prethodnoj sezoni, javnost je mogla da vidi kako davi partnerku – nakon njegovog čupanja i hvatanja za vrat, devojka je pala na pod.

Sve je dostupno i na kanalu Zadruge na Jutjubu, koji ima preko 2,1 miliona pratilaca. Na njemu je objavljeno oko 145 hiljada video snimaka koji zajedno imaju preko 12 milijardi pregleda.

Najgledaniji su upravo oni sa scenama nasilja.

Sličan rijaliti program Parovi postojao je i na televiziji sa nacionalnom frekvencijom Happy, koji se ne emituju već godinu i po dana.

Publika je u rijalitijima u Srbiji imala priliku takođe da vidi i Vojislava Šešelja, koga je sud u Hagu 2018. godine osudio na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

'Svima je prekipelo': Treći protest protiv nasilja u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

U Srbiji rad elektronskih medija kontroliše Regulatorno telo za elektronske medije (REM). Ta nezavisna regulatorna organizacija izriče i mere za kršenje zakona.

Međutim, u 2022. godini i prva četiri meseca 2023. nije izrekla nijednu meru televizijama sa nacionalnom frekvencijom, pokazuju podaci sa sajta.

XS
SM
MD
LG