Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Kraj mandata Mila Đukanovića; Porast dječjeg rada u Afganistanu; Novi udarac Zelenom dogovoru EU


Izabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i predsjednik u odlasku Milo Đukanović, nakon razgovora o prioritetima državne politike, 18. maj 2023.
Izabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i predsjednik u odlasku Milo Đukanović, nakon razgovora o prioritetima državne politike, 18. maj 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Turska ide u drugi krug predsjedničkih izbora 28. maja, a prema mišljenju Sonera Čaptaja (Cagaptay), direktora Istraživačkog programa za Tursku na Vašingtonskom institutu Redžep Tajip Erdoan ima velike šanse da pobijedi u drugom krugu - jedino je pitanje da li sa tijesnom ili komotnom većinom. Kemal Kiličadarolu, koga su mediji pod kontrolom vlasti prikazivali kao kandidata manjinskih Alevita, te da ga podržavaju "teroristi" misleći na kurdske partije, imao je problem kao ljevičarski kandidat u dominantno desničarskoj zemlji, rekao je Čaptaj za RSE komentarišući predsjedničke izbore u Turskoj.

Petnaest žena i dvije djevojčice – ubijeno je u porodično-partnerskom nasilju u Srbiji od početka godine. Najmlađe žrtve su imale samo dvije i 16 godina. "Zbog ovog što se dešava ove godine, nažalost se plašimo kako će se završiti. Pošto je veliki broj ubistava koja se dešavaju sada zabrinjavajući", rekla je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra (AŽC). Ova ženska nevladina organizacija se bavi borbom protiv nasilja i upozorava na neadekvatno postupanje institucija i propuste u reakciji. Vanja Macanović za RSE ukazuje da i dalje veliki broj žena nasilje ne prijavi.

Balkan na RSE

Specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Dereck Chollet je ocijenio da bez obzira na postizanje dogovora u Ohridu, odnosi Kosova i Srbije su krhki te je neophodna politčka hrabrost kako bi se ispunile sve obaveze. Chollet je odgovarao na pitanja senatorima u raspravi u američkom senatu, zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom. Chollet je podvukao da je dogovor postgnut u Ohridu pravno obavezujući za sve strane i da to priznaje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Novoizabrani gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Erden (Atiq) Atić polaže zakletvu 19. maja u opštinskoj zgradi, čime će zvanično i otpočeti njegov mandat. Atić je na vanrednim lokalnim izborima 23. aprila ispred Samoopredjeljenja osvojio oko 550 glasova ili 66 posto. Pripadnici srpske zajednice su aprilske izbore bojkotovali i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Za Mašana Jonovanovića, iz Leposavića na sjeveru Kosova, eksproprijacija zemljišta koju je Vlada Kosova započela u ovoj regiji većinski naseljenoj srpskim stanovništvom je "uzurpacija ili otimanje lične svojine". Tvrdi da bi osam hektara njegove šume u selu Mekiniće, koji se nalaze uz porodičnu kuću u kojoj živi na teritoriji opštine Leposavić, trebalo da bude predmet eksproprijacije. Objašnjava da su mu tako rekli bivši opštinski zvaničnici.

Pogledajte fotogaleriju iz Subotice gdje su poljoprivrednici 18. maja popodne radikalizovali proteste i do daljnjeg blokirali podvožnjak kod Nove opštine. Bio je to treći dan protesta poljoprivrednika širom Srbije, a najavljeno je i da će traktorima pokušati da stignu do prijestonice. Vlasti u Srbiji najavile su da će povećati izdvajanja za poljoprivredu, kao odgovor na protest.

Delegacija Komiteta Vijeća Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnog postupanja (CPT) je polovinom maja objavila izvještaj koji ukazuje na desetine slučajeva policijskog nasilja u BiH tokom privođenja ili u pritvorskim prostorijama. Komitet u izvještaju navodi da su policajci, prema tvrdnjama zatvorenika, odgovorni za šamaranje, udarce nogama, pendrecima i kundacima službenog oružja. Pojedini su, također, naveli da su u pritvorskoj ćeliji noć proveli vezani lisicama za namještaj - bez hrane, vode i mogućnost korištenja toaleta.

Nakon godinu dana sudskog postupka majka djevojčice koja je imala sedam godina kada je, piše u optužnici, njihov komšija i rođak seksualno napastvovao, više ne vjeruje u pravdu. Iako je tužilaštvo tražilo kaznu od sedam godina zatvora, 80-godišnji Mojkovčanin oslobođen je optužbi pred Višim sudom u Bijelom Polju zbog, kako je navedeno iz suda, nedostatka dokaza. Najavljujući žalbu, majka djevojčice ističe da komšiji Sud nije izrekao ni zabranu prilaska. U Crnoj Gori su u januaru prošle godine stupile na snagu strože kazne za počinioce krivičnih djela protiv polnih sloboda djece i nemoćnih lica. Neposredan povod za izmjene zakona bili su protesti širom zemlje u aprilu 2021. organizovani zbog više slučajeva seksualnog zlostavljanja djece i blage kaznene politike prema počiniocima.

Tri decenije nakon što su preživjeli različite oblike mučenja i zlostavljanja, žrtve ratnog logora Čelebići nedaleko od Konjica, na jugu BiH, i dalje trpe posljedice. "Sa tabletama liježem i ustajem", kazala je Milojka Antić, jedna od troje bivših zatočenika logora koji su razgovarali s novinarima Radija Slobodna Evropa. Milojka je u zatočeništvu provela 77 dana i bila je žrtva pripadnika teritorijalne odbrane i ministarstva unutrašnjih poslova. Među njima je bio i Kemal Mrndžić, bivši nadzornik logora koji je 17. maja, uhapšen u Bostonu, u Sjedinjenim Američkim Državama.​

Rat u Ukrajini

Zvanični Kijev i ruska privatna oružana grupacija Vagner izvijestile su u četvrtak, 18. maja, o daljem povlačenju ruskih snaga oko grada Bahmuta, dok je ukrajinska vojska nastavila najveće napredovanje u posljednjih šest mjeseci prije planirane kontraofanzive. Ukrajinske trupe u blizini linije fronta saopštile su da ruske snage bombarduje pristupne puteve kako bi usporile ukrajinski napad, koji je promijenio dinamiku nakon mjeseci sporih ruskih uspjeha u najsmrtonosnijoj kopnenoj bici u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Ruski zračni napadi na Kijev ujutro 18. maja bili su "bez presedana po snazi, intenzitetu i raznolikosti upotrijebljenog oružja", navela je kijevska gradska administracija. Eksplozije su se čule i u centralnoj Ukrajini, u regijama Vinica, Kmelnicki i Žitomiru.

Više od 40 zemalja složilo se uspostaviti sistem za izračunavanje štete koju je Rusija nanijela Ukrajini, u nadi da će dobiti odštetu. Registar šteta, koji će omogućiti ukrajinskim žrtvama rata da evidentiraju štetu koju su pretrpjele, naišao je na veliku podršku na samitu Vijeća Evrope 46 zemalja na Islandu.

Svijet

Francuska je zaustavila usvajanje sporazuma na nivou Evropske unije (EU) o obnovljivoj energiji tražeći da struja dobijena iz nuklearnih elektrana ima veći udio u ispunjavanju ciljeva klimatske politike. Eskalacija sporenja oko nuklearne energije s produbljivanjem podjela među članicama predstavlja još jedan udarac Zelenom dogovoru EU, pišu svjetski mediji.

Usred teške ekonomske i humanitarne krize u Afganistanu, sve veći broj afganistanskih porodica primoran je da šalje svoju djecu na posao. Procjenjuje se da je milion djece sada uključeno u dječji rad. Aktivisti su pozvali talibane da zaustave rad djece.

Šta ima?

Za kraj poslušajte podcast Šta ima? o stabilizaciji vodostaja rijeka u BiH i razgovorima u Foči o izgradnji puta Brod na Drini - Hum. Biće riječi i o RUTA Grupa Triglav festival u sarajevskom Kamernom teatru 55 i Međunarodnom festivalu komedije "Mostarska liska".

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG