Dostupni linkovi

Poljoprivrednici u Srbiji treći dan protestuju, Vučić predlaže veća izdvajanja


Poljoprivrednici u vojvođanskim gradovima Subotica i Pančevo blokirali su centre tih gradova u četvrtak, 18. maja.

Ovo je treći dan protesta poljoprivrednika širom Srbije, a najavljeno je i da će traktorima pokušati da stignu do prestonice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 18. maja da Vladi Srbije predlaže veća izdvajanja za poljoprivredu.

Subotički paori blokirali su Štrosmajerovu ulicu u centru grada, kod Gradske kuće - do daljnjeg.

Protest poljoprivrednika u Subotici, 18. maj, 2023.
Protest poljoprivrednika u Subotici, 18. maj, 2023.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotica Miroslav Matković izjavio je novinarima da nastavljaju s blokadama jer nisu dobili nikakav odgovor na svoje zahteve od Vlade Srbije, niti zvaničan poziv na sastanak.

"Protesti su radikalizovani, Štrosmajerova ostaje blokirana do ispunjenja naših zahteva. Do tada traktori ostaju ovde i ne otvaramo ulicu do daljnjeg", poručio je ovaj poljoprivrednik.

Traktori su blokirali saobraćaj u 10 časova.

"Očekujemo da Vlada prihvati i potpiše naše zahteve, da krenemo našim kućama i salašima, jer nas naša stoka čeka", poručio je Matković.

On je najavio da se protestu priključuju i poljoprivrednici s Kelebije, dok će u Žedniku oko 30 traktora biti parkirano kod Vatrogasaca.

Novinarima je rečeno da će u toku dana građani biti obavešteni o daljim blokadama saobraćaja u ovom gradu.

Slična blokada postavljena je i u Pančevu.

Vučić predlaže veća izdvajanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 18. maja u Novom Sadu da je Vladi Srbije predložio dodatna budžetska izdvajanja za poljoprivrednike.

On je potvrdio da se istog dana ujutro sastao sa dvoje predstavnika poljoprivrednika.

"Govorili su o teškoj poziciji poljoprivrednika i tražili pomoć", rekao je Vučić.

On je dodao da je njegov predlog Vladi da ubuduće premija za litar mleka umesto 15 bude 19 dinara. On je rekao i da je zahtev poljoprivrednika da to bude 20 dinara.

Vučić je rekao da je Vladi predložio i povećanje subvencija po grlu, odnosno sa 30 na 40 hiljada dinara, koliko su tražili i poljoprivrednici.

"Ovo su ne sumnjajte izvanredne vesti za obične poljoprivrednike", rekao je Vučić.

Zašto protestuju poljoprivrednici u Srbiji?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Šta su zahtevi?

Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra, zagarantovanu cenu mleka od 75 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV), dizel po ceni u koju se ne uračunava akciza i PDV, subvencije po kravi, umesto 30.000 dinara, 40.000 dinara.

Ratari i stočari od vlasti očekuju i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na, kako je rečeno, berzama u Budimpešti i Parizu.

Na listi zahteva je i da se uvede zaštitna taksa na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Crna Gora.

XS
SM
MD
LG