Dostupni linkovi

Asad na samitu Arapske lige, prvi put od 2010.


Lideri arapskih zemalja stižu na samit u Džedi, 18. maj 2023
Lideri arapskih zemalja stižu na samit u Džedi, 18. maj 2023

Sirijski predsednik Bašar al Asad stigao je u četvrtak, 18. maja, u Džedu u Saudijskoj Arabiji uoči samita Arapske lige u tom gradu, prvi put posle više od decenije, javila je sirijska državna televizija.

On dolazi posle višegodišnje izolacije režima u Damasku zbog rata u Siriji.

Sirijski predsednik će učestvovati na prvom sastanku Arapske lige nakon 2010, kada je učestvovao na skupu u Libiji, čime označava svoj veliki povratak na arapsku diplomatsku scenu.

Arapska liga isključila je sirijske vlasti krajem 2011. zbog brutalne represije nad narodnom pobunom, koja je prerasla u razorni rat u kome je poginulo više od 500 hiljada ljudi i više miliona raseljeno, a ponovo je primila Siriju nazad 7. maja ove godine.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), koji su ponovo uspostavili veze sa Sirijom 2018. godine, bii su vrlo aktivni u nastojanjima za vraćanje Damaska u panarapsku organizaciju.

I domaćin Saudijska Arabija se zalagala za povratak Sirije uprkos rezervama drugih arapskih lidera.

Saudijska Arabija i druge arapske zemlje su u to vreme prekinule ili spustile odnose sa Asadom na najniži nivo - a Rijad se dugo otvoreno zalagao za njegovo svrgavanje.

Ali ranije ovog meseca, 22-člano panarapsko telo pozdravilo je povratak Damaska, a Saudijska Arabija je pozvala Asada u Džedu, što je poslednji u nizu diplomatskih preokreta visokog profila koji su preoblikovali region poslednjih meseci.

U martu 2022, Asad je posetio UAE na svom prvom zvaničnom putu u arapsku zemlju od početka rata.

Poslednjih godina posetio je i Oman, Iran i Rusiju.

Samit se održava u kontekstu regionalnog smirivanja situacije obeležene približavanjem, poslednjih meseci, Saudijske Arabije i njenog velikog regionalnog rivala Irana. Rijad je takođe nedavno ponovo uspostavio konzularne veze sa Damaskom.

Sirijske vlasti su takođe dobile pojačane izraze solidarnosti posle zemljotresa koji je 6. februara razorio velike delove Sirije i Turske.

Arapska liga nedavno je istakla potrebu da igra vodeću ulogu u postizanju dogovora u Siriji gde je rat odneo oko pola miliona života dok ima više miliona izbeglica i raseljenih.

Sirija sa svoje strane želi punu normalizaciju sa arapskim zemljama posebno sa bogatim monarhijama Zaliva da finansira skupu rekonstrukciju zemlje.

Sirijski provladin dnevnik al Vatan navodi da će Asad verovatno da se sastane sa više vođa na bilateralnim sastancima večeras i sutra pre podne.



Skeptični Katar

Regionalne prestonice postepeno otopljavaju odnose sa Asadom dok se on drži na vlasti i vraća izgubljenu teritoriju uz ključnu podršku Irana i Rusije.

Nije svaka zemlja u regionu voljna da popravi veze sa Asadom.

Katar je ovog meseca saopštio da neće normalizovati odnose sa Asadovom vladom, ali je takođe istakao da to neće biti "prepreka" reintegraciji Arapske lige.

U četvrtak je katarski emir, žestoki kritičar sirijskog lidera, najavio da će predvoditi delegaciju zalivske države na ovom samitu.

Dok je katarska vlada pozvala na odgovornost za "ratne zločine" u Siriji, emir nije komentarisao očekivanja Katara od samita.

Siriji traži pomoć za obnovu

Linije fronta u Siriji su se uglavnom smirile, ali veliki delovi severa ostaju van kontrole vlade, a političko rešenje sukoba se ne nazire.

Zvaničnici na nekoliko nedavnih sastanaka rekli su da je potrebno arapsko vođstvo da bi se pronašlo rešenje.

Sudbina miliona sirijskih izbeglica - mnogi od njih žive u susednoj Turskoj, Jordanu i Libanu -- jedna je od glavnih briga nekih država.

Nekoliko arapskih zemalja takođe traži povećanu bezbednosnu saradnju sa Sirijom, za koju kritičari kažu da se pretvorila u narko državu sa industrijom droge kaptagon vrednom 10 milijardi dolara, uglavnom trgovinom u zalivske zemlje.

Asad se nada da će potpuna normalizacija veza sa bogatim zalivskim monarhijama i drugim arapskim državama pomoći u finansiranju rekonstrukcije zemlje.

Posle pripremnog sastanka u Džedi u sredu, sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad rekao je da će "rekonstrukcija olakšati povratak (izbeglica) i pozdravljamo svaku arapsku ulogu u ovoj oblasti".

Sjedinjene Države su saopštile da "ne veruju da Sirija zaslužuje povratak u Arapsku ligu“.

"Nećemo normalizovati odnose sa Assadovim režimom i sigurno ne podržavamo i druge da to rade", rekao je portparol Stejt departmenta Vedant Patel u sredu.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG