Dostupni linkovi

Gradonačelnici opština na severu Kosova nikad neće biti prihvaćeni, rekao Vučić


Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 18. maja da moli Srbe da sačuvaju mir, pred polaganje zakletvi gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova.

"Sutra se očekuje. Oni će pokušati da održe konstitutivne sednice u zgradi u (severnoj) Mitrovici i izaberu lažne gradonačelnike, uz podršku Kvinte, izabrane na lažnim izborima", rekao je Vučić novinarima u Novom Sadu.

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova 23. aprila održani su izbori koje je lokalno srpsko stanovništvo bojkotovalo.

Zvanični Beograd ne priznaje rezultate održanih izbora za koje kaže da su "antidemokratski i nelegitimni".

Na bojkot je pozvala najveća partija koja ih predstavlja – Srpska lista.

Bojkot je podržao i zvanični Beograd.

Novoizabrani gradonačelnici u opštinama na severu Kosova, koji dolaze iz redova albanske zajednice, potrebno je da polože zakletve i pristupe svojim novim kancelarijama, koje se uglavnom nalaze u zgradama Privremenih opštinskih organa koji rade u sistemu Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 18. maja da je dan ranije imao konferencijski poziv sa višim savetnikom Ministarstva spoljih poslova SAD-a Derekom Cholletom, izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar) i ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom (Christopher Hill) tokom kojeg je, kako je Vučić naveo, konstantovana teška i napeta situacija na severu Kosova.

"Molim Srbe da sačuvamo mir, a ovi (gradonačelnici) nikada neće biti prihvaćeni kao gradonačelnici. To je iživljavanje i pokušaj pritiska da Srbi napuste svoje ognjište", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG