Dostupni linkovi

BiH: Opadaju vodostaji Une i Sane, u porastu razina Save


Novi Grad, 18. maj 2023.
Novi Grad, 18. maj 2023.

Na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, području koje je prethodnih dana najviše pogođeno poplavama, u četvrtak je došlo do opadanja vodostaja rijeka Une i Sane.

Materijalna šteta je ogromna.Ljudskih žrtava nije bilo.

Na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) najteže je u općinama Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, gdje je proglašeno vanredno stanje.

U porastu je vodostaj rijeke Save, na svim vodomjernim stanicama u RS-u, Gradišci, Srpcu, Rači, s tendencijom daljeg blagog rasta.

Voda se povlači, šteta ostala na sjeverozapadu BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je u četvrtak Odluku o odobravanju milion maraka (oko pola miliona eura) iz tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. u svrhu saniranja posljedica poplava.

Saopćeno je da će iznos biti raspodijeljen na dva jednaka dijela za najugroženije općine i gradove u Federaciji BiH i u RS-u.

Posjetu Unsko-sanskom kantonu, u entitetu Federacija BiH, na čijem je području proglašeno stanje prirodne nesreće, u četvrtak je počeo član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović.

Najprije je posjetio Kulen Vakuf. S gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem razgovarao je o situaciji na terenu te ponudio konkretnu pomoć, javila je Fena.

Bećirović u posjeti Kulen Vakufu, 18. maj
Bećirović u posjeti Kulen Vakufu, 18. maj

Prestanak padavina tokom protekle noći uvjetovao je stagnaciju i blago opadanje vodostaja na većini hidroloških stanica na Uni i Sani.

U četvrtak i narednih dana ne prognoziraju se značajnije padavine, pa se očekuje povlačenje vode u korita i stabilizacija vodostaja, izvijestila je Agencija za vodno područje rijeke Save.

Premijer RS-a Radovan Višković u četvrtak je posjetio Novi Grad.

S načelnikom općine Miroslavom Drljačom dogovoreni su prioriteti zaštite od poplava u ovoj zajednici gdje su do sada evidentirana 44 poplavljena stambena objekta, javila je Srna.

Višković (u sredini) u posjeti Novom Gradu, 18. maj
Višković (u sredini) u posjeti Novom Gradu, 18. maj

Situacija u regiji

Zemlje u regiji su pogođene jakim kišama koje su dovele do poplava u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

Savski nasip u Sisku, u centralnoj Hrvatskoj, popustio je i voda je potopila kompleks Udruženja za terapijsko i rekreativno jahanje.

Karlovac, Hrvatska, 17. maj
Karlovac, Hrvatska, 17. maj

U Srbiji u poplavama u Novom Sadu povrijeđene su dvije osobe, a u Koceljevi je pod vodom deset kuća, ali nije bilo ugroženih.

Vatrogasci u Celju, Mariboru, Murskoj Soboti i Ptuju otklanjali su posljedice obilnih padavina koje su zahvatile Sloveniju i pokrenule još 16 klizišta.

XS
SM
MD
LG