Dostupni linkovi

Centralna Azija i Kina sklapaju regionalni pakt


Predsednik Kine Si Đinping i njegova supruga Peng Lijuan na ceremoniji u istorijskom gradu Sian, 18. maj 2023.
Predsednik Kine Si Đinping i njegova supruga Peng Lijuan na ceremoniji u istorijskom gradu Sian, 18. maj 2023.

Lideri pet centralnoazijskih zemalja doputovalo je u kineski istorijski grad Sian na sastanke sa predsednikom Si Đinpingom da potvrde dogovore o "trajnom" prijateljstvu, otvarajući put za samit za koji se očekuje da će rezultirati regionalnim paktom sa Pekingom.

Si i njegova supruga Peng Lijuan dočekali su u četvrtak, 18. maja, goste u kompleksu Tang, izgrađenom na osnovu originalne relikvije carske bašte koja datira iz vremena dinastije Tang, uoči samita za koji je Peking rekao da ima značaj "prekretnice".

Pozdravljajući lidere Centralne Azije na ceremoniji, Si je naglasio da je jačanje veza između Kine i pet bivših sovjetskih republika koje su tradicionalno bile u sferi uticaja Rusije "strateški izbor", dodajući da će samit biti "pun uspeh i da će najavljuju novu eru odnosa Kine i Centralne Azije".

Prema kineskim zvaničnicima, trgovina Pekinga sa Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom dostigla je 70 milijardi dolara u 2022. i povećala se za 22 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2023. godine.

Kina, druga po veličini svetska ekonomija, uložila je milijarde dolara u energetske rezerve Centralne Azije i smatra region važnim delom ambiciozne inicijative Peking Pojas i put koja povezuje Kinu sa Evropom.

Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev bio je prvi lider centralne Azije koji je razgovarao sa Sijem odmah nakon što je stigao u Sian 17. maja, na Tokajev 70. rođendan. Tokom razgovora, Si je nazvao veze između Kine i Kazahstana "neraskidivim".

Si je 18. maja u odvojenim razgovorima razgovarao sa predsednikom Kirgizije Sadirom Džaparovom, predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom, predsednikom Turkmenistana Serdarom Berdimuhamedovim i predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim.

Samit kojim se obeležava 31. godišnjica diplomatskih odnosa između Kine i pet nacija održava se usred očiglednih napora Pekinga da ojača svoju poziciju u Centralnoj Aziji, dok je Rusija zauzeta invazijom na Ukrajinu.



Izvor: Engleski servis Radija Slobodna Evropa, AFP, Reuters i Sinhua
XS
SM
MD
LG