Dostupni linkovi

Ruske snage se povlače kod Bahmuta, navode Kijev i Vagner


Ukrainske trupe u blizini Bahmuta
Ukrainske trupe u blizini Bahmuta

Zvanični Kijev i ruska privatna oružana grupacija Vagner izvestile su u četvrtak, 18. maja, o daljem povlačenju ruskih snaga oko grada Bahmuta, dok je ukrajinska vojska nastavila najveće napredovanje u poslednjih šest meseci pre planirane kontraofanzive.

Ukrajinske trupe u blizini linije fronta saopštile su da ruske snage bombarduje pristupne puteve kako bi usporile ukrajinski napad, koji je promenio dinamiku nakon meseci sporih ruskih uspeha u najsmrtonosnijoj kopnenoj bici u Evropi od Drugog svetskog rata.

Ukrajinska vojska je saopštila da su trupe napredovale skoro dva kilometra. Njene snage su bile u defanzivi pola godine, izdržavši ogromnu ofanzivu ruskih trupa koja je sporo napredovala.

"Uprkos činjenici da naše jedinice nemaju prednost u opremi... i ljudstvu, one su nastavile da napreduju po boku i prešle su razdaljinu od 150 do 1.700 metara,", rekao je portparol ukrajinske vojske Sergej Čerevatij.

Napredovanje ukrajinskih trupa je praćeno produbljivanjem javnih podela između Vagnera, koji je predvodio kampanju u Bahmutu, i regularne ruske vojske.

Osvajanje Bahmuta, koji je u ruševinama i obe strane ga opisale kao "mlin za meso", bila bi jedina nagrada Moskve za ogromnu zimsku ofanzivu koja je propala na drugim mestima duž fronta.

Kijev kaže da je pokrenuo akcije oko Bahmuta kao uvod u predstojeću veliku kontraofanzivu za koju se nada da će preokrenuti tok protiv 15-mesečne invazije Rusije.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin kaže da njegove snage unutar samog Bahmuta i dalje napreduju i na pragu su da potisnu ukrajinske trupe iz njihovog poslednjeg uporišta u naseljenom području na zapadnoj periferiji grada.

Ali, on optužuje komandante redovnih ruskih snaga da su napustili teren severno i južno od grada, čime se povećava rizik od opkoljavanja trupa koje su unutra.

"Nažalost, jedinice ruskog Ministarstva odbrane povukle su se do 570 metara severno od Bahmuta, otkrivajući naše bokove", rekao je Prigožin u svojoj poslednjoj audio poruci u četvrtak.

"Apelujem na najviše rukovodstvo Ministarstva odbrane – javno – jer se moja pisma ne čitaju", rekao je Prigožin obraćajući se ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu.

"Molim vas da ne se ne povlačite sa bokova", dodao je Prigožin.

Rusko ministarstvo odbrane je priznalo izvesno povlačenje sa položaja u blizini Bahmuta tokom protekle nedelje, ali poriče Prigožinove tvrdnje da se bokovi raspadaju ili da je uskratilo municiju Vagneru.



'Mišolovka'

Kijev navodi da je njegova taktika oko Bahmuta da privuče ruske snage u grad, kako bi oslabilo odbranu ruske linije fronta na drugim mestima uoči planiranog kontranapada.

"Vagnerove trupe su se popele u Bahmut kao pacovi u mišolovku", rekao je Oleksander Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, vojnicima na frontu Bahmut u video snimku koji je ove nedelje objavio na društvenim mrežama.

"Koristeći princip aktivne odbrane, pribegavamo kontraofanzivnim akcijama u nekim pravcima kod Bahmuta. Neprijatelj ima više resursa, ali mi uništavamo njegove planove," istakao je Sirski.

Sa kontraofanzivom Kijeva koja se nazire, Rusija je ovog meseca nastavila raketne i bespilotne udare širom Ukrajine nakon skoro dvomesečnog zatišja. Talasi napada sada dolaze nekoliko puta nedeljno, što je najintenzivniji tempo rata.

U četvrtak su se tokom noći oglasile sirene za vazdušni napad, crni dim ispunio je nebo nad Kijevom, a jedna osoba je poginula u gradu Odesi na jugu zemlje. Ukrajina je saopštila da je oborila 29 od 30 pristiglih projektila. Moskva je tvrdila da je pogodila vojne ciljeve.

Rusija takođe doživljava napade i eksplozije kako na ukrajinskoj teritoriji koju kontroliše, tako i na ruskoj blizu granice. Zvaničnici na Krimu koji je okupirala Rusija izvestili su da je teretni voz preko noći iskočio iz šina zbog "ometanja". Kijev nikada ne potvrđuje nikakvu ulogu u tamošnjim incidentima.

Na diplomatskom planu, lideri grupe G7 velikih razvijenih zemalja sastali su se u Japanu gde se očekuje da obelodane strože mere za zatvaranje mogućnosti Rusije da zaobiđe finansijske sankcije.

Američki predsednik Džo Bajden i japanski predsednik Fumio Kišida sastali su se u Hirošimi, sa ciljem bliže saradnje u suočavanju i sa nepredvidivom Rusijom i sa Kinom koja je na putu.

Katolički sajt je objavio da se papa Franja nada da će poslati lične mirovne izaslanike ukrajinskom i ruskom predsedniku.

Moskva je u sredu pristala na dvomesečno produženje sporazuma kojim se štiti izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka uprkos ratu. Rusija je zapretila da će odustati od sporazuma ukoliko ne dobije dodatne garancije za zaštitu sopstvenog izvoza žitarica i đubriva.

Međutim, ukrajinski zvaničnik je rekao da koridor još nije uspostavljen, dok je Rusija rekla da je potreban veći napredak da bi se ostvarili njeni interesi.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG