Dostupni linkovi

Hrvatska: U Sisku popustio Savski nasip, Plenković u Karlovcu


Karlovac, 17. maj 2023.
Karlovac, 17. maj 2023.

Savski nasip u Sisku, u centralnoj Hrvatskoj, popustio je i voda je potopila kompleks Udruženja za terapijsko i rekreaciono jahanje.

"Moramo spasiti konje. Potopljeni su nam svi dokumenti i sve što imamo. Radimo 20 godina na izgradnji ovog udruženja, a sad smo sve izgubili", rekla je sekretarka Udruženja "Kas", Anita Trstenjak.

Zoran Đuroković iz "Hrvatskih voda" rekao je da je u Sisku popustilo šest boks-barijera i da je isprano osnovno tlo, za koje su, kako je dodao, znali da nije dobro.

Pojasnio je da se zbog ogromne količine kiše nije stigla izvršiti stabilizacija, koja je bila predviđena u projektu sanacije, pišu hrvatski mediji, prenosi Srna.

Đuroković je potvrdio da je riječ o dijelu nasipa oštećenom u zemljotresu koji je pogodio Baniju.

"Stotinu pripadnika Hrvatske vojske upućeno je na lokaciju zajedno sa snagama 'Hrvatskih voda' i vjerujem da će u relativno kratkom roku sanirati oštećenje u tom dijelu nasipa", rekao je Đuroković novinarima u Karlovcu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u četvrtak u Karlovac, za koji je rekao da je odbranjen, pogotovo dijelovi koji su ranije bili u najgoroj situaciji.

"Možemo reći da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom. Pratimo situaciju u drugim županijama, posebno Sisačko-moslavačkoj", rekao je Plenković i dodao da je u ovom trenutku u Kostajnici složena situacija.

Hrvatski vojnici pomažu u postavljanju vreća s pijeskom za odbranu od poplava, Karlovac, 17. maj
Hrvatski vojnici pomažu u postavljanju vreća s pijeskom za odbranu od poplava, Karlovac, 17. maj

Iz Direktorata civilne zaštite poručili su da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom.

Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuišu u ugrožene dijelove u Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Lekeniku, Dvoru i Hrvatskoj Dubici.

Visok vodostaj rijeke Kupe, Karlovac, 17. maj
Visok vodostaj rijeke Kupe, Karlovac, 17. maj

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je da su uspješno smanjili nivo vode na ulicama u odnosu na vodostaj u rijeci Uni i nada se da je najgori period prošao.

On je dodao da se tek sredinom naredne sedmice može očekivati da će se rijeka vratiti u svoje korito.

Meteorologinja regionalne televizije N1 Tea Blažević rekla je da je period sa najviše padavina prošao i da slijedi mnogo manje kiše, kao i da se u četvrtak ujutro očekuje vrhunac vodenog talasa na karlovačkom području.

Situacija u regiji

Zemlje u regiji su pogođene jakim kišama koje su dovele do poplava u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Obilne kiše u proteklih nekoliko dana uzrokovale su porast vodostaja na svim vodnim tokovima na području Unsko-sanskog kantona na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

U Srbiji u poplavama u Novom Sadu povrijeđene su dvije osobe, a u Koceljevi je pod vodom deset kuća, ali nije bilo ugroženih.

Vatrogasci u Celju, Mariboru, Murskoj Soboti i Ptuju otklanjali su posljedice obilnih padavina koje su zahvatile Sloveniju i pokrenule još 16 klizišta.

XS
SM
MD
LG