Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Odlazak Borisa Johnsona; Ruski Daleki istok gubi investicije


Protesti protiv potpisivanja Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Podgorica, 7. juli 2022.
Protesti protiv potpisivanja Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Podgorica, 7. juli 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Abazović zbog Temeljnog ugovora pod pritiskom sa svih strana -- Sastanak lidera crnogorskih partija koje učestvuju u vlasti ili je podržavaju u parlamentu sa premijerom Dritanom Abazovićem o spornom tekstu Temeljnog ugovora Crne Gore sa SPC, nije rezultirao dogovorom. Ostalo je neizvjesno da li će tekst biti korigovan i hoće li se odgoditi njegovo usvajanje, najavljeno za petak, 8. juli na sjednici vlade.

'Elektrosever' krši rokove dogovorene u cilju rada na Kosovu -- Srpska kompanija Elektrosever još uvijek nije dostavila Kompaniji za distribuciju električne energije na Kosovu i Kosovskom operatoru za prijenos i tržište električne energije najnovije dostupne podatke o potrošačima na sjeveru Kosova, niti je potpisala tehničke sporazume neophodne za funkcionisanje na energetskom tržištu Kosova. Ove obaveze proizilaze iz Mape puta za implementaciju Energetskog sporazuma iz 2013., koju su Kosovo i Srbija usaglasile 21. juna.

Između kineskog kredita i elektrane u BiH zakonske prepreke -- Izgradnja novog bloka termoelektrane na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine ponovo je dovedena u pitanje. Garancija Vlade Federacije BiH za kinesko kreditno zaduženje ocijenjena je nezakonitom.

Hrvatska izgubila arbitražu, plaća MOL-u 236 miliona dolara -- Hrvatska je izgubila arbitražu na trgovačkom sudu u Vašingtonu oko hrvatske naftne kompanije Ine sa suvlasnikom, mađarskom naftnom kompanijom MOL, kojoj je odbijena većina zahtjeva, ali za ono što je prihvaćeno, Hrvatska mora platiti 236 miliona dolara kazne i kamata. Ukupna mađarska potraživanja iznosila su 1,1 milijardu dolara.

Rat u Ukrajini

Obavještajac iz Ukrajine u srpskom pritvoru čeka odluku Kijeva -- Bivši visoko pozicionirani pripadnik ukrajinske službe bezbjednosti uhapšen u Srbiji 7. juna sa više stotina hiljada eura i dijamantima i dalje je u pritvoru, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u Višem javnom tužilaštvu u Nišu koje vodi slučaj. Andrij Naumov u Srbiji se tereti za pranje novca, što je krivično djelo, i protiv njega se trenutno vodi istraga.

Ruska luka na Dalekom istoku gubi investicioni projekat zbog sankcija -- Jedna od najvećih ruskih kompanija za proizvodnju zlata planirala je izgraditi veliku fabriku za preradu rude u slabo razvijenoj luci na Dalekom istoku. Sankcije uvedene nakon ruske invazije na Ukrajinu za sada su odložile te planove, ugušivši nade lokalnog stanovništva u ekonomski preoktret.

Svijet

Haotičan odlazak Borisa Johnsona -- Britanski premijer Boris Johnson primoran je na ostavku u dramatičnom i haotičnom raspletu političke karijere koje su obilježili nepoštovanje pravila, instinkt za razumijevanje raspoloženja javnosti i fleksibilan pristup istini i etici. Iako je vođenjem zemlje kroz Brexit i pandemiju obezbijedio mjesto u istoriji, ostaje pitanje kakvo je njegovo naslijeđe, pišu svjetski mediji.

Francuska nacionalizuje svoju najveću elektroenergetsku kompaniju -- Francuska vlada je najavila nacionalizaciju najveće elektroenergetske kompanije u zemlji u nastojanju da ostvari energetski suverenitet u vrijeme dok je Evropa suočena s energetskom krizom pogoršanom uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

Za kraj pogledajte foto priču o izložbi "Ovo je mural" u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Izložba deset umjetnika nastala je nakon polemika oko murala posvećenom Ratku Mladiću u Beogradu i debate o mjestu, funkciji i ulozi slike u javnom prostoru. Otvorena je do 14. jula.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG