Dostupni linkovi

Putin izjavio da Rusija 'nije ni počela' u Ukrajini


Ruski predsjednik Vladimir Putin se obraća članovima oba doma državnog parlamenta, Moskva, 7. juli 2022.

Predsjednik Rusije je u četvrtak, 7. jula, izjavio da Rusija "nije ni počela" u Ukrajini, i poručio Zapadu da slobodno proba da ih porazi na frontu.

U ratobornom obraćanju parlamentarnim liderima, više od četiri mjeseca nakon početka rata, Putin je rekao da su šanse za bilo kakve pregovore sve manje, što duže traje rat.

"Danas, čujemo da žele da nas poraze na bojnom polju. Šta reći na to, neka pokušaju", kazao je Putin.

"Mnogo puta smo čuli da Zapad želi da se bori do posljednjeg Ukrajinca. Ovo je tragedija za ukrajinski narod, ali izgleda da sve vodi takvom ishodu", ocijenio je Putin.

Rusija optužuje Zapad da vodi "proxy" rat protiv njih, time što šalje udarce ruskoj ekonomiji svojim sankcijama, a istovremeno snabdijeva Ukrajinu naprednim naoružanjem.

Uprkos tome što se hvalio da se Rusija "tek zagrijava", Putin je ostavio otvorenu mogućnost pregovora.

"Svi bi trebalo da znaju da, u suštini, nismo ozbiljno krenuli da ratujemo. Istovremeno, ne odbacujemo mirovne pregovore. Ali oni koji ih odbijaju, trebalo bi da znaju da što duže ovo bude trajalo – pregovori s nama će biti teži", upozorava Putin.

Ovo je prvi put da se ruski lider referiše na diplomatsko rješenje sukoba, nakon više nedjelja u kojima je Moskva isticala da su pregovori sa Kijevom u potpunosti propali.

Nakon invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara, ruske snage su zauzele velike dijelove te zemlje, uključujući kompletnu istočnu regiju Lugansk, koja je osvojena prošle nedjelje.

Ipak, ruski napredak je bio mnogo sporiji nego što su analitičari predviđali, a ruske snage su odvraćene nakon svojih prvobitnih pokušaja da zauzmu glavni grad Kijev, kao i drugi najveći grad, Harkiv, na istoku zemlje.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG