Dostupni linkovi

Protest u Podgorici zbog ugovora sa SPC, umjesto crkvene evropska agenda


Protesti protiv potpisivanja Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Podgorica, 7. juli 2022.
Protesti protiv potpisivanja Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Podgorica, 7. juli 2022.

Premijeru Dritanu Abazoviću i ostalim donosiocima političkih odluka u Crnoj Gori, sa protestnog skupa u Podgorici poručeno je da je neprihvatljivo potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) sa sjedištem u Beogradu.

"Potpisivanje ugovora nije rješavanje problema već njegovo produbljivanje. Predloženim ugovorom predaju se značajne ingerencije države Crne Gore i na to nikako ne pristajemo", saopštio je koordinator Građanske inicijative 21. maj Aleksandar Saša Zeković na protestu ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici.

'Ugovor sa SPC je veleizdaja države' – nastavak protesta u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Skupu održanom 7. jula je prisustvovalo nekoliko hiljada građana koji su oštro protiv namjere premijera Abazovića i dijela ministara da usvoje Temeljni ugovor sa SPC.

Sjednica Vlade je zakazana za petak 8. jul. Ovo je treći protestni skup, od kada je Vlada objavila tekst ugovora usaglasenog sa SPC.

Demonstrantkinje sa transparentima protiv potpisivanja Temeljnog ugovora, Podgorica, 7. juli 2022.
Demonstrantkinje sa transparentima protiv potpisivanja Temeljnog ugovora, Podgorica, 7. juli 2022.

Okupljeni građani su nosili državne i zastave Evropske unije, transparentima je poručivano da će premijer Abazović "odgovarati za svoja nedjela", projekat "Otvoreni Balkan je nazvan Velikom Srbijom", a Temeljni ugovor izjednačen sa "Temeljnom izdajom".

Skup je protekao mirno, a policija je obezbjeđivala ulicu koja vodi prema ulazu u zgradu Vlade Crne Gore.

Dio okupljenih je uzvikivao brutalne uvrede na račun premijera Abazovića, na šta je reagovao Aleksandar Zeković upozorivši dio okupljenih koji uzvikuju uvrede da napuste skup jer "nemaju građansku i nacionalnu svijest".

Transparent na protestima u Podgorici usmjeren crnogorskom premijeru, 7. juli 2022.
Transparent na protestima u Podgorici usmjeren crnogorskom premijeru, 7. juli 2022.

Okupljenima se obratilo više nevladinih aktivista i pripadnika crnogorskih nacionalnih organizacija koji su između ostalog ocijenili da bi potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC predstavljalo nacionalnu izdaju.

Aktivistkinja Aida Petrović je kazala da premijer Abazović služi interesima onih koji su izvan Crne Gore.

"Jedna sam od mnogih koja ne pristaje na Abazovićeve namjere kada je u pitanju zaštita crnogorskih interesa. Tvoji beogradski mentori nastavljaju huškačku politiku devedesetih i u tebi nalaze podanika", poručila je Petrović.

Okupljeni građani na protestima u Podgorici, 7. juli 2022.
Okupljeni građani na protestima u Podgorici, 7. juli 2022.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković je ocijenila da Abazovićeva Vlada nema legitimitet da usvaja ovakav Temeljni ugovor.

"Poručujemo Dritanu i svim ministrima koji glasaju za ovakav Temeljni ugovor da će ići u zatvor zbog izdaje svoje države", poručila je Vuksanović Stanković.

Portparol opozicionih Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević je rekao da se Temeljnim ugovorom, svi pravoslavni vjerski objekti u Crnoj Gori, daju na raspolaganje crkvi druge države.

Najavu Vladinog usvajanja Temeljnog ugovora pratile su političke tenzije među samim partijama vlasti.

Temeljni ugovor ne podržava Đukanovićeva Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija koja ima dva ministra u Abazovićevoj Vladi.

Verzija Temeljnog ugovora sa SPC nije prošla nikakvu javnu raspravu u Crnoj Gori.

Premijer Abazović je najavio da će tek na sjednici Vlade u petak 8. jula odlučiti da li će se samo raspravljati ili i glasati o usvajanju tog dokumenta. Ukoliko Temeljni ugovor bude usvojen na Vladi, predstavljaće ključni korak za njegovo potpisivanje sa patrijarhom SPC, Porfirijem.

Dio partija vlasti je najavio da će u tom slučaju oboriti Abazovićevu Vladu. Novi protestni skup je zakazan za petak 8. jula u 10 časova, pred početak sjednice Vlade.

XS
SM
MD
LG