Dostupni linkovi

Šesti dan protesta u Skoplju zbog francuskog prijedloga za deblokadu EU pregovora


Demonstranti pred zgradom Vlade u Skoplju, Sjeverna Makedonija, 7. juli 2022.

Pod motom "Ultimatum – ne hvala" održava se protest u Skoplju protiv francuskog prijedloga za otklanjanje bugarskog veta za početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom (EU).

Protestima koji su ušli u šesti dan, građani glavnog grada Sjeverne Makedonije izražavaju svoje protivljenje evropskom dokumentu koji je, prema njima, štetan za državu i nacionalne interese, prenosi Radio Slobodna Evropa na makedonskom.

Demonstranti su se okupili u večernjim časovima 7. jula ispred Vlade, nakon čega će prema najavama da nastave svoj marš do Ministarstva pravde, a završiće ga ispred Sobranja (sjevernomakedonskog parlamenta).

Lider stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, koji i večeras protestuje zajedno sa građanima, poručuje da niko ne bi trebalo da nasjeda na provokacije za nasilje na protestima.

"Recimo veliko ne onima koji pokušavaju da kontaminiraju ovaj nacionalni, čisti protest. Snaga nije u nasilju, snaga je u masi. Nasilje je izdaja vrijednosti u koje vjerujemo, a vjerujemo u miran i demokratski način izražavanja nezadovoljstva onim što nam sprema ova nepopularna vlast", rekao je Mickoski.

On je ponovio da poslanici VMRO-DPMNE neće podržati ustavne amandmane za koje je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini.

Neposredno prije početka protesta, ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski pozvao je na svijest i odgovornost u protestima.

"Očekujem da sve političke stranke ispune svoju odgovornost i pozovu na mirne proteste. Hajde da zajednički sačuvamo dostojanstvo nacije, a da ne dođe do nereda koji bi značili nove podjele na štetu građana i države“, apelovao je Spasovski.

U svom apelu građanima i političkim strankama koji žele da iskažu svoje pravo na protest, Spasovski ih je zamolio da to učine na način koji će pokazati demokratski kapacitet, uz dužno poštovanje zakonskih odredbi o javnom okupljanju, kao i poštovanje dužnosti policijskih službenika u obezbjeđivanju mira i stabilnosti.

Vlada je u četvrtak poslijepodne razmotrila informaciju Ministarstva spoljnih poslova o prijedlogu-pregovaračkom okviru za Republiku Sjevernu Makedoniju sa EU, koju je iznijelo francusko predsjedavanje Evropskom unijom, i proslijedila je Skupštini na razmatranje i donošenje daljih zaključaka, u skladu sa skupštinskim procedurama.

U Skupštini je potvrđeno da je podnesen prijedlog pregovaračkog okvira i da će materijal biti dostavljen poslanicima, ali da sjednica o ovom pitanju nije zakazana za večeras.

U prethodna dva dana protesti su eskalirali, sa nekoliko povrijeđenih policajaca i privedenih demonstranata. Ovo je šesti dan kako građani protestuju zbog prihvatanja francuskog prijedloga.

XS
SM
MD
LG