Dostupni linkovi

Bivšeg premijera Šinzo Abea ubio Japanac 'ljut na izvesnu organizaciju'


Atentat na bivšeg japanskog premijera Shinzo Abea
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Ubijen bivši japanski premijer Shinzo Abe

Bivši japanski premijer Šinzo Abe (Shinz Abe) ubijen je u petak 8. jula tokom govora u gradu Nara.

Na Abea je pucao četrdesetesedmogodišnji Japanac, a bivši premijer u bolnici je nedugo nakon napada podlegao povredama.

Osumnjičeni Tetsuya Yamagami uhapšen je u blizini mesta pucnjave, saopštila je policija. Naveli su kako je osumnjičeni priznao da je ubio bivšeg premijera. On je rekao policiji da je koristio ručno napravljen pištolj.

On je takođe rekao da je ljut na "određenu organizaciju", rekli su iz policije. Yamagami je vjerovao da je Shinzo Abe deo te grupe, zbog čega ga je upucao.

Napadač je je odmah savladan i odveden u policiju
Napadač je je odmah savladan i odveden u policiju

Na pitanje predstavnika japanskih medija da li je imao nameru baš da ubije Abea, policija je odgovorila samo da je Yamagami priznao da je pucao u bivšeg premijera.

Nakon što je Abe preminuo u 17.03 sati po lokalnom vremenu, policija je objavila da je slučaj pretvoren u istragu ubistva. Formirali su istražni tim od 90 ljudi.

Policija je u popodnevnim satima u petak objavila da je u napadačevoj zgradi pronašla eksploziv i naredila je evakuaciju stanovnika. Nekoliko primeraka ručno rađenog oružja, sličnog onom korištenom u napadu, pronađeno je u kući napadača.

Doktori su o ubistvu rekli kako je Abe "praktično iskrvario na smrt", te da je imao dve rane vrata i leđa i unutrašnje krvarenje.

"Shinzo Abe dovezen je (u bolnicu) u 12.20. Bio je u stanju srčanog udara po dolasku. Primenjena je reanimacija. Međutim, na žalost, on je preminuo u 17.30", izjavio je Hidadeta Fukušima (Hidadeta Fukushima), profesor urgentne medicine u Nara Medicinskoj univerzitetskoj bolnici.

Abe nakon što je pucano na njega na javnom događaju
Abe nakon što je pucano na njega na javnom događaju

"Bez obzira na razlog, takav varvarski čin se nikada neće tolerisati i mi ga oštro osuđujemo", rekao je novinarima glavni sekretar premijerovog kabineta.

Premijer Japana Fumio Kišida (Fumio Kishida) objavio da je Abe u bolnici u kritičnom stanju. je kazao, međutim, da se ne može zanemariti veza sa predizbornom kampanjom koja je u toku.

"Izbori se održavaju. To je sam temelj demokratije i desio se takav incident", rekao je on.

"To je varvarski i zlonameran čin i ne može se tolerisati. Učinićemo sve što možemo i želeo bih da upotrebim najoštrije reči koje postoje da osudim ovaj akt", poručio je.

Pucnjave su redak slučaj u Japanu, gde su oštri zakoni o oružju i gde je nizak nivo nasilnog kriminala.

Strani zvaničnici osuđuju napad

Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je duboku zabrinutost zbog stanja bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

"Naše misli, naše molitve su sa njim, sa njegovom porodicom, sa narodom Japana", kazao je Blinken na marginama sastanka G20 na indonežanskom ostrvu Bali, prenosi Rojters.

"Ovo je veoma, veoma tužan trenutak. Čekamo vesti iz Japana", dodao je.

Britanski premijer Boris Džonson poručio je da je zaprepašćen i tužan zbog "odvratnog napada" na Šinzo Abea.

"Moje misli su sa njegovom porodicom i bližnjima", objavio je na Tviteru.

Indijski premijer Narendra Modi poručio je u objavi na Tviteru da je duboko uznemiren napadom na dragog prijatelja Šinzo Abea.

Na Tviteru se ovim povodom oglasio i australijski premijer Antony Albanese. "Šokantne vesti iz Japana da je bivši premijer Šinzo Abe ranjen, naše misli su u ovom trenutku sa njegovom porodicom i narodom Japana", napisao je.

I kineski zvaničnici izrazili su šok zbog pucnjave bivšeg japanskog premijera Šinza Abea. Poručili su da se "nadaju da će on biti van životne opasnosti i uskoro se oporaviti", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova na dnevnom brifingu u Pekingu.

Liderka Novog Zelanda Jacinda Ardern podsetila je da je Abe bio jedan od prvih svetskih lidera koje je upoznala kada je postala premijerka.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, pozvala je Abea da "ostane jak".

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, dao je kratku reakciju u kojoj je rekao da "ne zna mnogo" o incidentu. "Moje saučešće mom japanskom kolegi zbog onoga što se dogodilo", poručio je.

Abe, koji je bio japanski premijer sa najdužim stažem, podneo je ostavku 2020. navodeći zdravstvene razloge. Kasnije je otkrio da pati od simptoma ulceroznog kolitisa, crevne bolesti. Nasledio ga je njegov bliski stranački saveznik Yoshihide (Jošihide) Suga, kojeg je kasnije zamenio Fumio Kishida (Kišida).

Pet pitanja i odgovora o ubistvu Shinzo Abea
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

XS
SM
MD
LG