Dostupni linkovi

Ruska luka na Dalekom istoku gubi investicioni projekat zbog sankcija


Zlatne poluge koje je napravila kompanija pod kontrolom Polimetala, jednog od najvećih ruskih proizvođača zlata.
Zlatne poluge koje je napravila kompanija pod kontrolom Polimetala, jednog od najvećih ruskih proizvođača zlata.

Piše: Marina Aronova

Sergej se godinama nadao da će njegov rodni grad Sovjetskaja Gavan, nekada živahan lučki grad na ruskom Dalekom istoku, uskoro dočekati bolje dane, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

U sovjetsko vrijeme, Sovjetskaja Gavan je imao fabrike za izgradnju i popravku brodova, živahnu ribarsku industriju i vojno osoblje iz različitih rodova.

Međutim, fabrike su se zatvorile a vojska je uglavnom otišla sa padom komunizma i ekonomskim turbulencijama koje su uslijedile.

Stanovništvo veće oblasti Sovjetskaja Gavan je palo za nevjerovatnih 40 procenata u naredne tri decenije, na oko 38.000, a dobro plaćene poslove postalo je teško pronaći.

Međutim, planovi Polimetala, jednog od najvećih ruskih proizvođača zlata, da izgradi fabriku vrijednu 730 miliona dolara na periferiji grada za preradu rude probudili su nade u ekonomski preokret.

Gradonačelnik Pavel Borovski nazvao je fabriku za preradu lansirnom rampom za budući razvoj grada.

Fabrika zlata je mogla da otvori vrata daljim investicijama u ekonomski depresivnom gradu, uključujući i proširenje lokalne elektrane, najvećeg poslodavca u gradu Sovjetskaja Gavan. Prerada rude troši veliku količinu energije.

To je također moglo da pomogne mogućnost izgradnje produžetka drugog kraka bajkalsko-amurske željezničke linije do Sovjetskaja Gavana, čiji nedostatak je odvratio neke investitore, kaže Sergej.

Sada su zapadne finansijske i tehnološke sankcije uvedene Rusiji kako bi kaznile Kremlj za ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu poremetile planove Polimetala.

Kompanija za proizvodnju zlata objavila je u aprilu da je "na neodređeno vrijeme obustavila" planove za izgradnju fabrike za preradu rude u Sovjetskaja Gavanu i da sada proučava mogućnosti za izgradnju fabrike u susjednom Kazahstanu.

"Čim sam saznao da fabrika neće biti izgrađena, da budem iskren, sjeo sam uvečer, natočio sebi i odlučio: 'Prestani živjeti u snovima. Vrijeme je da odemo'", rekao je Sergej za Siberia.Realities RSE-a.

"Nismo bombardovani, ali smo i mi uništeni", rekao je on, misleći na sankcije izazvane ratom.

Sergej kaže da će se vjerovatno pridružiti egzodusu iz grada i preseliti se u Krasnodar na jugu Rusije, popularnu destinaciju za ljude koji napuštaju Daleki istok.

Masovno odlaganje projekat

Slične priče o propaloj nadi odvijaju se širom Rusije, posebno u njenim regionima Dalekog istoka, jer domaće kompanije smanjuju, odlažu ili otkazuju velike investicione projekte zbog finansijskih i tehnoloških sankcija, dok strane kompanije jednostavno odlaze.

Polimetal je planirao da uloži čak 700 miliona dolara u 2022. godini, navodi se u februarskoj prezentaciji investitorima. Dva mjeseca kasnije to se smanjilo na 650 miliona dolara.

Osim obustavljanja projekta u Sovjetskaja Gavanu, Polimetal je najavio da će odgoditi razvoj projekta vrijednog 450 miliona dolara za rudnik zlata u istočnom Sibiru za 12 do 18 mjeseci i drugog pogona za preradu rude na Dalekom istoku za šest mjeseci.

Ruske kompanije za preradu metala, ruda i proizvodnju energije u velikoj mjeri se oslanjaju na zapadnu opremu i tehnologiju za izgradnju i rad postrojenja, kao i za razvoj rudnika i energetskih polja, i bore se da im pristupe usred oštrih sankcija i straha zapadnih firmi da posluju sa državom.

Ruski uvoz je pao za skoro polovinu nakon uvođenja sankcija.

Rukovodstvo Polimetala je saopštilo da je postalo skupo i teško uvoziti opremu direktno iz Evrope. Iako sama kompanija nije pod sankcijama, zapadne transportne kompanije odbijaju da isporuče kontejnere sa opremom i rezervnim dijelovima u Rusiju, navodi se u saopštenju.

Kompanija za proizvodnju zlata mora prikupiti velike količine dokumenata kako bi pokazala da ne krši zapadne sankcije prilikom kupovine opreme. Kompanija je saopštila da je bila primorana da uvozi zapadnu opremu preko Kine, što odlaže isporuku za najmanje dva mjeseca.

Polimetal je naveo da su ih problemi sa uvozom opreme primorali da odlože razvoj svog rudnika zlata u istočnom Sibiru.

Strmoglavi ekonomski pad

Nagli pad uvoza koji je neophodan za investicione projekte pokreće ono što je možda najstrmiji ekonomski pad Rusije u posljednje tri decenije.

Ruska ekonomska proizvodnja mogla bi pasti za čak sedam odsto ove godine i 10 odsto sljedeće godine, izjavio je German Gref, izvršni direktor Sberbanke, najvećeg kreditora u zemlji, na poslovnom forumu pod pokroviteljstvom države u junu.

Rusija nije doživjela uzastopne godine ekonomskog pada od ranih 1990-ih.

Sankcije također primoravaju Rusiju da se više okrene Kini radi trgovine i investicija. I dok se Kina pojavila kao glavni proizvođač opreme i visoke tehnologije, Kremlj na nju ne može gledati kao na spasioca, kažu stručnjaci.

Kako sva zapadna oprema i tehnologije nemaju analogne zamjene u Kini, to znači da bi više projekata moglo biti otkazano na neodređeno vrijeme.

"Rekla sam više puta da Kina neće moći da zamijeni svu opremu koju smo uvozili (sa Zapada)", rekla je za RSE Natalija Zubarevič, profesorica na Moskovskom državnom univerzitetu.

"To je nemoguće, ne zato što će se Kina plašiti sekundarnih sankcija, već zato što, u principu, ne može proizvesti sve. Jednostavno nema kompetencije za sve što je visokotehnološko."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG