Dostupni linkovi

Jahjaga: Ujedinjeni protiv mržnje i terorizma


Atifete Jahjaga: Politika ne može sprečiti istinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Atifete Jahjaga: Politika ne može sprečiti istinu

Atifete Jahjaga, bivša predsjednica Kosova, posvećena borbi za istinu, protiv mržnje i terorizma, te za rodnu ravnopravnost. Ismailj Kadare joj je omiljeni pisac, voli glazbu i rado je viđen i pozivan gost u brojnim svjetskim metropolama.

Želja da se priključi mladima na festivalu „Mirëdita, dobar dan“ u Beogradu nije joj se ostvarila. „Srpski političari su sprečili moj odlazak, ali nisu mogli da spreče da se čuje istina“ napisala je u svom dnevniku.

Subota, 3. juni

Danas sam trebala da se vratim iz Beograda, gde sam bila pozvana na promociju knjige "Želim da me čuju” u sklopu festivala "Mirëdita, dobar dan". Trebalo je da održim govor o žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

Pre dva dana Srbija mi je, međutim, onemogućila ulazak u zemlju uz jedno apsurdno obrazloženje. Ipak sam bila odlučna da odem u Beograd, te sam i po drugi put zatražila dozvolu, kako bih stigla na festival, uverena da je istina o ratnim zločinima na Kosovu jedini način da društva dveju država krenu napred.

Međutim, i drugi moj zahtev je bio odbijen!

Ali, iako mi Srbija nije dozvolila da učestvujem na festivalu, našli smo rešenje – govor sam održala putem video-snimka koji je učesnicima prikazan u sali gde sam trebala da budem fizički prisutna.

Sve pripreme za moju posetu Beogradu urađene su u skladu sa Briselskim sporazumom o posetama visokih zvaničnika, kojeg je Srbija, obema nogama pregazila.

Ali, bez obzira na ovaj nered koji ima političku pozadinu (iako nisam krenula za Beograd s nekom političkom agendom), čovek pronađe snagu i nadu kada vidi da su ostali ujedinjeni i da imaju jedan veliki cilj.

Bila sam oduševljena podrškom koju sam dobila od organizatora festivala, od mladih i od aktivista, i od moje drage prijateljice Nataše Kandić. Oni nisu hteli da dopuste da njihova budućnost i budućnost celog regiona bude politički talac.

A srpski političari, iako su sprečili moj odlazak, nisu mogli da spreče da se istina čuje.

Beograd: Policija sprečila desničare da uđu na festival 'Mirdita'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Nedelja, 4. juni

Danas se ceo svet probudio slomljenog srca zbog varvarskog, terorističkog čina u Londonu. U ovim trenucima anksioznosti za građane Velike Britanije, ne ostaje nam više osim da izrazimo iskreno saučešće porodicama žrtava i da saosećamo sa njima.

Veoma je teško kada vidimo šta se dešava zemljama kao što je Velika Britanija, naša prijateljska država koja je otvorila vrata našim građanima i toliko nam puno pomogla tokom kritičnog perioda naše nove istorije. Ali, nikad se ne smemo predati strahu. Moramo da stojimo ujedinjeni i glasni protiv mržnje i terorizma.

Ponedeljak, 5. juni

Građani Crne Gore danas slave. Njihova zemlja je sada zvanično u NATO! Prisustvovala sam dočeku kojeg su organizovali predstavnici i građani Crne Gore u Narodnom pozorištu. Taj, sada tradicionalni doček, organizuje se uoči nezavisnosti Crne Gore, ali danas je to slavlje bilo dvostruko. Članstvo Crne Gore u NATO je neverovatno dobra vest i za nas, i za zemlje regiona koje dele prijateljstvo i savezništvo za tom zemljom.

To će biti garant za bezbednost i stabilnost celog regiona. Crna Gora je jedna od prvih država koje su priznale nezavisnost Kosova. Mislim da je zajednički put naših država put evroatlantskih integracija, članstvo u EU, a za Kosovo, i članstvo u NATO.

Mi na tom putu moramo da radimo i pomažemo jedne druge, jer je budućnost celog regiona u Evropi. Ja očekujem da će se Crna Gora, kao i do sada, angažovati i pomoći Kosovu za članstvo u regionalne organizacije, i da će lobirati za priznanje kosovske nezavisnosti kod svojih prijateljskih država, naročito kod država nesvrstanih. U interesu je obeju država da inteziviraju saradnju u svim oblastima.

Zastava Crne Gore vijori pred sjedištem NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Utorak, 6. juni

Predizborna kampanja na Kosovu i dalje traje, ali ja nisam zainteresovana previše da je komentarišem. Pratim, kao što, verujem, prate svi ostali građani Kosova.

Jedan važan događaj koji se danas desio u Prištini je otvaranje Sajma knjiga. Ovaj deo godine s nestrpljenjem čekaju svi oni koji vole knjige. Na hiljade novih naslova. Ja sam ipak kupila samo najnovije knjige mog omiljenog autora, Ismailja Kadarea.

Imala sam čast da se sa g. Kadareom sastanem i lično dok sam bila predsednica. Sećam se jako prijateljskog sastanka, o različitim političkim, društvenim i kulturološkim temama, i o demokratskim procesima kroz koje prolazi Kosovo. Dela Ismailja Kadarea su besmrtna i ona nastavljaju da budu inspiracija svim generacijama.

Sreda, 7. juni

Danas sam dobila poziv od Evropskog univerziteta u Varšavi da učestvujem u kraju akademske godine i ceremoniji diplomiranja. Obratiću se studentima i govoriću o mom profesionalnom putu i iskustvu u politici. Takođe ću govoriti o tome šta je za mene dobar lideršip u teškim vremenima, kao i o miru i pomirenju, i o procesima kroz koje Kosovo prolazi na putu evrointegracija. Tokom moje posete Poljskoj odlučila sam i da položim cveće u koncentracionom logoru u Aušvicu.

Danas sam takođe bila na koncertu klasične muzike u organizaciji srednje muzičke škole Prenk Jakova, gde sam po prvi put videla svog jedanaestogodišnjeg bratanca na sceni, isped publike, kako svira gitaru. Za njega, ali i za mene, ovo je bio dosta emotivan trenutak.

Četvrtak, 8. juni

Glavna vest u kosovskim medijima danas je bilo ubistvo teroriste, kosovskog građanina koji se pridružio terorističkoj organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (IDIL). Ubijen je u američkim vazdušnim napadima.

Odlazak na stotine građana Kosova na strana ratišta, u redovima terorističkih organizacija koje su izvršile grozne zločine je nesrećna epizoda za našu mladu državu. Ali, naspram ovog fenomena koji je dotakao i mnoge druge evropske zemlje, nismo ostali skršetnih ruku.

Kao predsednica Kosova sam 2014. odlučno delovala da se pronađu odgovorni koji su regrutovali mlade sa Kosova za terorističke organizacije, lobirala sam za izmenu zakona kako bi taj zločin bio kažnjen, i sarađivala sam sa partnerima i saveznicima van Kosova kako bi naša zemlja bila deo rešenja ovog globalnog izazova.

Ta odlučnost naših bezbednosnih i pravosudnih organa, naspram dešavanja na Bliskom istoku, takoreći je okončala taj fenomen na Kosovu. Terorizam je i dalje izazov ali Kosovo mora da nastavi da demonstrira istu odlučnost kako bi se rešilo pitanje onih koji prouzrokuju nasilni ekstremizam i investira u sprečavanje ovog fenomena.

Petak, 9. juni

Nakon desetodnevne predizborne kampanje, Kosovo je na pragu prevremenih parlamentarnih izbora u nedelju. Izbori su uvek važan trenutak za jednu zemlju, ali za mladu demokratiju i zemlju koja još uvek nije okončala svoju konsolidaciju, za Kosovo izbori imaju dodatnu važnost i nadam se da će to pravo, koje smo dugo vremena smatrali i privilegijom, iskoristiti svaki glasač na Kosovu.

Pažljivo sam pratila kampanju ovih dana, posebno zbog direktnog iskustva kojeg sada imam i zbog odgovornosti koju će imati ljudi kada budu glasali za one koji će voditi.

Naravno, želela bih više debata kako konkretno rešiti nakupljene probleme ne Kosovu, da se ne razočaram na sve zbog sprovođenja rodnog balansa i predstavljanje žene u javnom životu.

Svaki glas ima težinu i nadam se da će građani Kosova biti odlučni da to pravo spovedu na slobodnim, fer i demokratskim izborima. U demokratiji, proces je važan isto koliko i rezultat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG