Dostupni linkovi

Beograd: Uvredljive poruke za Albance na festivalu 'Mirdita, dobar dan'


Beograd: Novi incident na festivalu 'Mirdita, dobar dan'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Grupa od oko stotinak mladića postavila je ispred Doma omladine u Beogradu, gde se održava festival "Miridita, dobar dan!", četiri štanda sa uvredljivim sadržajem po kosovske Albance, kao i zastave Albanije, Sjedinjenih Američkih Država i NATO.

Oni su se okupili oko 7.30 ispred Doma omladine uoči projekcije filma Gospođica (Zonjusha) reditelja Genca Beriše.

"Kada smo mi došli, mene su prepoznali, počeli su da nas vređaju i polivaju vodom", rekla je za RSE Anita Mitić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava navodeći da su neki od okupljenih imali fantomke.

Učesnici festivala su ušli u Dom omladine gde je počela projekcija a grupa mladića se nakon otprilike sat vremena razišla.

"Grupu koja nas je dočekala prepoznajemo kao članove 'Alternative', organizacije čiji su nam pripadnici došli u januaru na vrata i targetirali nas kao strane plaćenike i izdajnike", kaže Mitić.

Ispred Doma omladine je bilo desetak policajaca koji nisu reagovali.

Uvredljivi štandovi i dalje stoje ispred Doma omladine.

Prethodne večeri tokom otvaranja festivala "Mirëdita, dobar dan!" u salu je upalo oko 20 članova Srpskog sabora Zavetnici koji su pevali tradicionalne pesme sa Kosova. Oni su upali tokom izvođenja performansa "Revolt protiv nasilja" Fitore Beriše i pevali pesmu "Oj Kosovo, Kosovo".

Kako je za RSE rekla direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić, aplauz učesnika festivala je nadglasao njihovu pesmu tako da su se pokupili i izašli.

Festival "Mirdita, dobar dan" je tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu.

XS
SM
MD
LG