Dostupni linkovi

Jahjaga: Vlasti u Srbiji sprečavaju dolazak u Beograd


Današnji zvaničnici Srbije će promeniti pristup prema Kosovu, zato što nastavljaju politiku iz devedesetih kada su bili i njeni protagonisti: Atifete Jahjaga
Današnji zvaničnici Srbije će promeniti pristup prema Kosovu, zato što nastavljaju politiku iz devedesetih kada su bili i njeni protagonisti: Atifete Jahjaga

Bivša predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, saopštila je da je njen ulazak u Srbiju onemogućen iz apsurdnog razloga, istovremeno ga ne navodeći.

Istovremeno, iz Inicijative mladih za ljudska prava su saopštili da će se bivša predsednica Kosova ipak obratiti publici u Beogradu na promociji “Želim da me čuju”, knjizi memorara žena koje su preživele mučenje tokom poslednjeg rata na Kosovu.

"Smatramo da je tema o kojoj će se danas govoriti na promociji knjige od nemerljivog značaja. Narativ koji već 25 godina postoji u našem regionu, a koji mitove i mržnju stavlja u prvi, a sudbine žrtava u poslednji plan, za sobom je ostavio više od 100.000 žrtava. Naša misija je da to preokrenemo i posvetimo žrtvama dužnu pažnju", naveli su iz Inicijative.

Beograd: Novi incident na festivalu 'Mirdita, dobar dan'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Jahjaga je sinoć trebala da otputuje za Beograd i, kako je objavila, njena poseta je planirana u skladu sa briselskim Sporazumom o posetama visokih zvaničnika.

„Kosovske vlasti su na vreme i detaljno obavestile vlasti u Srbiji, kao što je predviđeno sporazumom, ali zvaničnici u Beogradu nisu se pridržavali ovog sporazuma i namerno su ga prekršili kako bi sprečili moju posetu“, kazala je Jahjaga.

Ona je dodala da je njen ured u kontaktu sa organizatorima festivala kako bi se omogućilo njeno učešće, „uz uverenje da priznavanje istine o ratnim zločinima na Kosovu je jedini način da društva dveju država idu napred“.

„Ja nemam iluzije da će današnji zvaničnici Srbije promeniti pristup prema Kosovu, zato što nastavljaju politiku iz devedesetih kada su bili i njeni protagonisti“, navela je ona.

Ona je izrazila poštovanje organizatorima festivala, „mladima i aktivistima koji neće dopustiti da njihova budućnost i budućnost celog regiona bude talac ovog rukovodvstva koje želi sa prikrije istinu“.

„Istina ne poznaje granice“, dodala je.

Inicijativa mladih je saopštila da je zabrana ulaska u Srbiju predsednici Jahjagi "posledica političkih odluka donetih na najvišem nivou".

"Festival “Mirëdita, dobar dan” nema mogućnosti, niti ambiciju da utiče na tu odluku. Cilj festivala je stvaranje platforme za izgradnju boljih odnosa između građana i građanki srpskog i kosovskog društva. Političke igre, nacionalističke pretnje i senzacionalizam u vezi sa dolaskom bivše predsednice Kosova Jahjage, za festival su potpuno irelevante. Naš fokus ostaje na temi festivala - upoznavanju, izgradnji veza između dva društva i promociji dijaloga kao neophodnog uslova za saradnju i održivi mir", saopštili su iz Inicijative.

Prijava Evropskoj uniji: Edita Tahiri
Prijava Evropskoj uniji: Edita Tahiri

Odlazeća ministarka za dijalog, Edita Tahiri, obavestila je Evropsku uniju povodom zabrane posete bivše predsednice Kosova Beogradu od strane srpskih vlasti, naglašavajući da je time Srbija prekršila briselski Sporazum o slobodi kretanja i zvaničnim posetama. Tahiri je zatražila od EU da reši ovo pitanje što pre, kako bi se omogućila poseta koja je, kako je navela, u funkciji mira i dobrosusedstva.

Tahiri je rekla da je Jahjaga ispoštovala procedure i da je njena poseta bila kulturnog i humanitarnog karaktera, “kako bi se predstavila tragedija žena koje su preživele seksualno nasilje tokom rata na Kosovu od strane srpskih snaga, na jendom kulturnom događaju u Beogradu”.

Tahiri je dodala da je Srbija dokazala da nije spremna da se suoči “sa svojom agresorskom i genocidnom prošlošću nad Albancima, a to isto govori da nisu spremni za mir, pravdu i dobrosusedske odnose između dve države, što je glavni cilj Dijaloga kojem posreduje EU”.

XS
SM
MD
LG