Dostupni linkovi

Kosovar iz vrha IDIL-a ubijen u Siriji


RSE u naselju porodice Kosovara iz vrha IDIL-a ubijenog u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

RSE u naselju porodice Kosovara iz vrha IDIL-a ubijenog u Siriji

U Siriji je ubijen Ljavdrim Muhadžeri, kosovski Albanac, jedan od komadanata u "Islamskoj državi Iraka i Levanta" (IDIL).

Predsednik Saveta Islamske zajednice u Kačaniku Fljorim Neziraj rekao je za RSE da ga je o Ljavdrimovom ubistvu u Siriji obavestio njegov brat u četvrtak ujutru.

Neziraj je rekao da je porodica navela i da je ubijen tokom vazdušnog napada u Siriji i da je, po tradiciji, o tome obavestio gradjane putem džamijskog ozvučenja.

"Mi smo u službi građana i džamija pripada svima", kazao je on.

Ekipa Radija Slobodna Evropa posetila je naselje u Kačaniku gde živi Muhadžerijeva porodica, gde nam je rečeno da je porodica počela da prima saučešće.

Policija Kosova je za RSE potvrdila da je jedan građanin Kosova ubijen u Siriji, ali nije objavila njegov identitet.

"Policija Kosova poseduje informaciju o ubistvu jednog Kosovara u Siriji. Ali, zbog situacije u Siriji, Policija Kosova ne poseduje zvaničnu potvrdu o njegovom ubistvu", navodi se u odgovoru policije.

Isti odgovor dalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Prethodno je Specijalna posmatračka misija u Siriji (SSM Syria) objavila na Tviteru da je Muhadžeri navodno ubijen u Siriji.

Kosovski mediji prenose da je u Siriji ubijen i Biljal Haćifi, brat ranije ubijenog Ridvana Haćifija.

Ljavdrim Muhadžeri iz Kačanika bio je navodni vođa Albanaca u takozvanoj "Islamskoj državi". Bio je poznat po uznemirujućim videima koje je postavljao na socijalnim mrežama, a na kojima se vidi kako ubija ljude.

Iz video snimka IDIL-a objavljenog u maju 2015: Ljavdrim Muhadžeri u sredini
Iz video snimka IDIL-a objavljenog u maju 2015: Ljavdrim Muhadžeri u sredini

Mediji su ranije dva puta izveštavali da je poginuo. On se, međutim, 2015. pojavio u videu u kojem raketnom granatom ubija muškarca. Na još jednom videu medija Al-Hayat, Muhadžeri promoviše valutu IDILA - zlatni dinar.

Muhadžeri je bio istaknuti "oficir za vezu" "Islamske države" i Albanaca sa Kosova i iz Makedonije. On je poznat po "glavnoj ulozi" u četvrtom nastavku propagandnog video zapisa "Zveckanje mačevima", gdje je prikazan kako vitla sabljom iznad glave i uzvikuje kako će osvojiti i Rim i Španiju. Nakon toga on i njegov prijatelj, također Albanac, spaljuju svoje pasoše.

On je radio u glavnoj američkoj bazi na Kosovu, Bondsteel, u Ferizaju na istoku zemlje. Prema tvrdnjama, 2010. godine je preko privatne firme otišao u Afganistan gdje je radio u kampovima NATO-a.

Nakon povratka u rodni Kačanik povezao se s nezavisnim islamskim organizacijama, pre nego je otišao u Siriju i pristupio militantima "Islamske države".

​Vjeruje se da je prvi put u Siriju otputovao 2012. godine, da bi se nakon dvanaest meseci vratio na Kosovo, kada postaje i predmetom policijskog praćenja. Nedugo zatim, zauvek je napustio zemlju i ponovno otišao za Siriju.

U novembru prošle godine na Kosovu je uhapšeno sedam osoba osumnjičenih za terorizam, koje su na osnovu dokumenta Tužilaštva Kosova pripremale terorističke napade na Balkanu, najpre na Kosovu, a po instrukcijama Ljavdrima Muhadžerija.

Muhadžerijevo mesto u IDIL-u zauzeo je njegov kolega sa video zapisa u kojem spaljuju pasoše - Rivdan Haćifi, nazvan Ridvan el-Albani.

Ridvan Haćifi, bivši imam iz Gnjilana ubijen je u Siriji, preneli su mediji u februaru 2017. a to je potvrdila i njegova porodica.

On je još u novembru prošle godine šokirao kosovsku javnost naredbom da se ubiju svi oni koji su pomogli povratak na Kosovo dječaku kojeg je otac odveo na ratište u Siriju.

Bio je poznat javnosti i po propagadnom videu IDIL-a u kojem je Balkanu poručio da će "doći crni dani", da će "ljudi biti ubijeni od vojske koja više želi smrt na putu Allaha, nego život".

Tokom 2014. Kosovo je imalo najviše stranih boraca po glavi stanovnika, koji je, po rečima nadležnih, u poslednje vreme znatno u padu.

Najmanje 300 državljana Kosova učestvovalo je u stranim sukobima u Siriji i Iraku, na strani organizacija koje su proglašene terorističkim, kao što su IDIL i Al-Nusra.

Bezbednosne strukture navode da se na stranim ratištima bori još oko 140 osoba, među kojima su žene i deca, a vraćeno je oko 100.

Kosovo je iz tog razloga usvojilo zakon koji sankcioniše učešća u stranim sukobima i predviđa kazne do 15 godina zatvora.

Među onima koji su bili u Siriji bilo je i imama i pojedinaca koji su završili studije van zemlje i koji su pokušavali da nametnu drugi oblik islama od onog tradicionalnog.

Iz Islamske zajednice prethodno su naveli da na Kosovu deluju mnoge obaveštajne službe koje utiču na "ispiranje mozga" kod omladine, kako bi ih se nateralo da učestvuju u sukobima u Siriji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG