Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pala Vlada, vanredni izbori na Kosovu 11. juna


Izglasano nepoverenje Vladi Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Na osnovu Ustava Kosova, nakon izglasavanja nepoverenja Vladi predsednik zemlje raspustio je Skupštinu

Predsednik Kosova Hašim Tači zakazao je prevremene parlamentarne izbore za 11. juni, saopšteno je dan nakon što je Skupština Kosova u sredu izglasala nepoverenje Vladi Kosova, na zahtev opozicije.

Za nepoverenje Vladi je glasalo 78 poslanika, protiv 34 a uzdržano je bilo troje. Za pad Vlade bila je potrebna većina glasova, odnosno 61.

Odlučujući glasovi bili su glasovi vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) na čijem je čelu Kadri Veselji, predsednik Skupštine, dok su protiv pada Vlade bili jedino poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK) premijera Ise Mustafe. Poslanici Sprske liste glasali su za raspuštanje Vlade.

Na osnovu Ustava Kosova, nakon izglasavanja nepoverenja, Vlada se smatra u ostavci, a predsednik zemlje raspustio je Skupštinu i zakazao prevremene izbore.

Tokom višečasovne rasprave u Skupštini, dve vladajuće stranke su uglavnom optuživale jedna drugu za nerad, nedostatak odlučivanja i koordinacije, te za koruptivne afere od ranije, a opozicija je vladajuće stranke optužila da im je cilj samo fotelja i ništa drugo.

Isa Mustafa na sednici na kojoj je izglasano nepoverenje Vladi
Isa Mustafa na sednici na kojoj je izglasano nepoverenje Vladi

Premijer Kosova Isa Mustafa na kraju diskusije je rekao da se treba poštivati parlamentarna demokratija i da Kosovo kao mlada država treba da postupi po volji građana i Skupštine.

"Zahvaljujem vam se na saradnji i verujem da ova Skupština zaslužuje da ima ljude koji će raditi u interesu zemlje", kazao je Mustafa uoči glasanja.

Inicijator zahteva za pad vlade Fatmir Ljimaj kazao je da je današnja diskusija dokazala da je vreme za kraj trenutne vlade.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj na vanrednoj konferenciji za novinare nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, kazao je da je kraj Mustafine vlade dobra vest, jer sada Kosovo ponovo pripada narodu.

"Naši građani trebaju da odluče slobodno. Izbori moraju da budu slobodni", kazao je Haradinaj i pozvao EU i Sjedinjene Države da pomognu u tome da izbori proteknu fer i demokratski.

Haradinaj je kazao da ova partija ima svoju "crvenu liniju" i da ne postoji nikakav predizborni ili postizborni sporazum sa dosadašnjim partijama na vlasti. Haradinaj se žustro protivio spornom Sporazumu o demarkaciji, te kazao da će u slučaju da on dođe na vlast trenutna verzija demarkacije biti opovrgnuta.

Država u lošoj situaciji

O sudbini Vlade raspravljalo se na zahtev kosovske opozicije koja smatra da trenutna vladajuća koalicija koju čine DSK premijera Ise Mustafe, DPK Kadri Veseljija, kao i poslanici iz redova manjinskih zajednica, nije uspela da reši suštinske probleme sa kojima se suočava Kosovo, a kao posledica toga zemlja je više od godinu i po dana u političkoj krizi.

"Ovaj zahtev za pad Vlade je demokratsko sredstvo koje opozicija može da upotrebi kada smatra da je zemlja u lošoj situaciji", izjavila je pred poslanicima Skupštine Valjdete Bajrami iz opozicione Inicijative za Kosovo, koja je inicirala pad vlade.

"Ubeđeni smo da se ovoj Vladi treba prekinuti mandat iz više razloga, među kojima je i taj da je postignuti sporazum u Briselu o Zajednici u suprotnosti sa Ustavom Kosova, što je potvrdio Ustavni sud; zatim štetan sporazum o demarkaciji, nefunkcionalnost Skupštine i Vlade, institucija, kašnjenje sa liberalizacijom, slaba vladavina prava, slab ekonomski razvoj, velika nezaposlenost... Ova Vlada nije bila sposobna da donese važne odluke u korist građana", dodala je ona.

Isa Mustafa: Cilj je destabilizacija države i skrivanje odgovornih za koruptivne afere
Isa Mustafa: Cilj je destabilizacija države i skrivanje odgovornih za koruptivne afere

Premijer Isa Mustafa je na to rekao da zahtev opozicije nema osnovu i dodao da se slabo upravljanje ranijih vlada želi pripisati aktuelnoj.

"Ocenjujem da peticija ima za posledicu destabilizaciju zemlje putem kreiranja nepoverenja vladi i institucionalnog vakuuma. Takođe, ima za cilj skrivanje odgovornih za koruptivne afere", dodao je Mustafa, te poručio da je Kosovo postiglo značajan ekonomski napredak tokom njegove vlade.

Tokom izjašnjavanja poslaničkih grupa, šef poslaničkog kluba Demokratske partije, Zenun Pajaziti, kazao da je do zahteva o padu Vlade došlo zato što postoje evidentni zastoji u zemlji na polju ekonomije i otvaranja novih radnih mesta, te da je ta partija poslednjih nedelja vršila neuspešne napore da sa Demokratskim savezom razgovara o vašnim odlukama na koje građani čekaju, aludirajući na sporazum o demarkaciji koji bi Kosovu trebao da otvori put vizne liberalizacije.

"Kao što vidite, došli smo u situaciju u kojoj nema koordinacije. U toj situaciji volja Demokratske partije je u harmoniji sa voljom građana. Prema tome, pozivam poslanike da prenesu tu volju, što je volja građana Kosova. Pozivam vas da podržite tu volju", kazao je Pajaziti.

Sa jednog od zasedanja Vlade Kosova
Sa jednog od zasedanja Vlade Kosova

Šef Demokratskog saveza Ismet Bećiri naveo je da ukoliko se Demokratska partija poziva da odluči u interesu građana, to bi značilo da partija krši koalicioni sporazum koji predviđa da se ni jedan zahtev opozicije o padu Vlade ne treba podržati. On je naveo da se zahtev opozicije bazira na neosnovanim podacima koji se nikako ne mogu pripisati aktuelnoj vlasti.

"Radili smo u neverovatno teškim uslovima. Naši uspesi su bili zajednički i eventualni neuspesi trebaju da budu zajednički", kazao je on.

Gljauk Konjufca ispred pokreta Samoopredeljenje, naveo je da je "na čelu Kosova kriminalna banda čiji su šefovi Hašim Tači i Kadri Veselji i koji su odgovorni za kriminalizaciju vlasti".

"Koje je rešenje građana? Da se glasa da Mustafa ode kući, zajedno sa Tačijem i Veseljijem. Premijer je zbog stolice jednog od njih napravio predsednikom Skupštine, a drugog predsednikom zemlje, kako bi sam postao premijer. To je vladin program Ise Mustafe. Počinje i završava se foteljom", kazao je Konjufca.

Demarkacija ostaje na čekanju

Od kada je peticija opozicije predata Skupštini odnosi između dveju najvećih partija u zemlji poprilično su napeti.

Inače, Veselji je, uoči sednice u utorak uveče, razgovarao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jijom o tome da se demarkacija granice sa Crnom Gorom nađe pred Skupštinom u sredu, pre nego što Skupština zaseda o poverenju Vladi.

"Ukoliko Vlada ne prosledi Sporazum o demarkaciji pre sednice o poverenju Vladi, onda se trebaju naći druga rešenja", kazao je Veselji.

Zbog neuspeha ratifikacije demarkacije, Kosovo je i dalje pod viznim režimom Evropske unije. Vladajuća koalicija do sada nije imala potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 od 120 glasova. Pored opozicije, ovom sporazumu se protive i poslanici aktuelne koalicije jer smatraju da proces nije urađen kako treba.

Ambasada Sjedinjenih Država prethodno je pozvala Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

"Vreme je da se stavi tačka na političku opstrukciju Republike Kosovo kako bi Skupština i Vlada mogle da počnu sa stvaranjem napretka na drugim vitalnim pitanjima u ime građana Kosova", navodi se u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG