Dostupni linkovi

Zastava ispred NATO-a, početak nove Crne Gore


Zastava Crne Gore vijori pred sjedištem NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Zastava Crne Gore istodobno je podignuta pred sjedištem NATO-a u Bruxellesu, te zapovjedništvima NATO u belgijskom Monsu i američkom Norfolku. Ceremoniji su prisustvovali glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg i Filip Vujanović, predsjednik najmlađe, 29. članice Sjevernoatlantskog saveza, kao i sadašnji i bivši crnogorski šef diplomacije, i Milo Đukanović, bivši premijer.

Uz himnu Crne Gore, među 28 zastava članica NATO-a podignuta je i crnogorska. Na svečanosti crnogorski predsjednik Filip Vujanović nije krio ponos i zadovoljstvo.

„Suočavali smo se sa mnogim izazovima, teškim i ponekad bolnim odlukama i reformama. Težak rad i zalaganje uvijek se adekvatno vrednuju. Savladali smo mnoge prepreke i u ovom procesu postali bolja država i bolje društvo. Budite ubijeđeni da ćemo nastaviti da radimo da bi bili još bolji. Ovo nije kraj, već početak nove Crne Gore, države koja će nastaviti da slijedi svoje opredjeljenje ka Evropskoj uniji, za bolje društvo i za dobro svih građana.“

Prethodno je crnogorskog predsjednika na ulazu u novo sjedište saveza dočekao glavni tajnik NATO.

Filip Vujanović i Jens Stoltenberg na konferenciji prilikom ceremonije, Bruxelles, 7. juni 2017.
Filip Vujanović i Jens Stoltenberg na konferenciji prilikom ceremonije, Bruxelles, 7. juni 2017.

U obraćanju novinarima Jens Stoltenberg je ponovio kako se Crna Gora pridružila Alijansi kao ravnopravna članica koja će odlučivati o budućnosti saveza. Uz čestitke crnogorskim građanima, Stoltenberg je istaknuo:

„Pristupanje Crne Gore šalje poruku svima koji traže članstvo – da ako zemlja provodi reforme, prihvaća demokraciju, vladavinu prava i spremna je doprinjeti našoj kolektivnoj obrani, djeleći odgovornosti, kao i dobrobiti, može postati članica Alijanse. Pridruživanje Crne Gore je dobro za Crnu Goru, za NATO, za stabilnost Zapadnog Balkana, kao i za međunarodni mir i sigurnosti.“

Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović kazao je da je ovo povijesni dan za Crnu Goru koja je samo deset godina nakon obnove nezavisnosti, zahvaljujući napornom radu i posvećenosti reformama, postala članica Alijanse.

„Članstvom u NATO naša budućnsost će biti sigurna, stabilna i prosperitetna i donosićemo najvažnije odluke u okviru najjačeg, najorganiziranijeg i najučinkovitijeg saveza u povijesti čovječanstva. Želim vas uvjeriti da će Crna Gora biti pouzdana članica NATO-a“, rekao je Vujanović.

Uz himnu Crne Gore, među 28 zastava članica NATO-a podignuta je i crnogorska
Uz himnu Crne Gore, među 28 zastava članica NATO-a podignuta je i crnogorska

Odgovorajući na pitanja novinara da li će članstvo Crne Gore pomoći da se crnogoska opozicija vrati u parlament, Vujanović je odgovorio:

„Mi smo posvećeni tome da se opozicija vrati u parlament i vjerujem da je članstvo u NATO-u dodatni motiv u našoj komunikaciji. Spremni smo da pokažemo koliko nam je važno da imamo kompletan parlamentarni život. Ovom prigodom pozivam opoziciju da se vrati u parlament i da budemo svi zajedno dio postignuća koja su pred Crnom Gorom.“

Crna Gora je predajom instrumenta o pristupanju NATO-u u State Departmentu i službeno postala 29. članica Sjevernoatlantske alijanse 5. juna. Put do članstva trajao je 11 godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG