Dostupni linkovi

Jahjaga za RSE: Nemam iluzija o Beogradu


Atifete Jahjaga: Moja bezbednost je odbijena od Srbije bez ikakvog prethodnog objašnjenja
Atifete Jahjaga: Moja bezbednost je odbijena od Srbije bez ikakvog prethodnog objašnjenja

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga u razgovoru za RSE kaže da joj Srbija nije omogućila bezbednost za ulazak u zemlju, da bi se potom pozvala na apsurdne izgovore. Srbija je time teško prekršila briselski Sporazum o posetama visokih zvaničnika.

Inače, Jahjaga je trabala da bude gošća festivala "Mirëdita, dobar dan", četvrtog po redu godišnjeg predstavljanja kulturne i umetničke scene Kosova u Beogradu.

I pored urednog poslatog zahteva za posetu, njegovog odobrenja, policijska pratnja, kako to predviđa Sporazum, nije se pojavila na graničnom prelazu Merdare, ističe ona.

"Oni (srpska strana) su rekli da će nas na granici sačekati policijske patrole koje će garantovati moju bezbednost. Kada je moja ekipa stigla na granicu, kako bi osigurala ceo ovaj proces, tu nije bilo nikoga iz srpske bezbednosti", kazala je Jahjaga.

Ona ističe da je njena bezbednost "odbijena od Srbije bez ikakvog prethodnog objašnjenja".

"Mi smo tokom celog jučerašnjeg dana pokušali da dobijemo neki odgovor, a odgovor je stigao tek kasno posle podne. Obrazloženje je bilo, da kažem, apsurdno. Navodno, moje obezbeđenje se nije predstavilo svojim ulaskom. Pravila mog osiguranja predviđaju da jedna osoba iz osiguranja zajedno sa mojim ličnim asistenom, uz svu dokumentaciju, pasoše, stigne na granicu sat vremena pre mog dolaska na tom graničnom prelazu", ističe bivša predsednica Kosova.

Nije tačno da se nisu predstavili, dodaje ona.

"Njihovim prvim ulaskom na graničnom prelazu Merdare, na srpskoj strani, oni su se predstavili da su iz bliske zaštite bivše predsednice Republike Kosova i da imaju sva dokumenta, kao što to predviđa sporazum iz Brisela, kako bi se olakšao taj granični prelaz. Kada su upitali: 'Gde je pratnja koja je predviđena za predsednicu Jahjagu', njihov odogovor je bio da 'pratnje nema, obezbeđenje nije došlo' ", kaže Atifete Jahjaga za RSE.

Četiri pokušaja njenog obezbeđenja bili su uzaludna.

Jahjaga priča da joj potom njeno obezbeđenje nije dozvolilo da nastavi dalje, te da se sve to vreme nalazila nekoliko stotina metara od graničnog prelaza.

U međuvremenu, prekinuta je i sva komunikacija kosovskog ambasadora u Beogradu sa srpskim vlastima.

"Nije bilo nikakvog odogovora. Jedini odgovor je stigao posle 17.00 sati posle podne, da se moje obezbeđenje nije predstavilo kako treba", kaže.

Potreba za pomirenjem

Jahjaga navodi da nema iluzije da će današnji zvaničnici Srbije promeniti svoj pristup prema Kosovu "jer je njihovo ponašanje isto kao devedesetih godina, kada su bili glavni protagonisti".

"Nisam ni zbunjena, ni iznenađena. Ovakvo ponašanje je bilo očekivano, ali ovo je brutalno kršenje sporazuma iz Brisela. Ostaje na institucijama Kosova da vrlo dobro razmisle o recipročnim merama, ali i da od EU zatraže odgovor zašto se ovaj sporazum prekršio", ističe Jahjaga, dodajući da su kršenja briselskih sporazuma vrlo česta.

"Takvo ponašanje i nedostatak volje i spremnosti Srbije da sprovede sporazume iz Brisela, ne ide u duhu normalizacije odnosa naših dveju država", ukazuje Atifete Jahjaga.

Ona je zatražila od kosovskog ambasadora u Beogradu da ponovi njen zahtev o poseti Beogradu.

Beograd
Beograd

Istovremeno, Jahjaga se zahvalila organizatorima festivala "Mirëdita, dobar dan" na kojem je danas trebalo da bude gošća i da predstavi knjigu "Želim da me čuju - Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu".

"Trebala sam govoriti o još uvek otvorenoj ratnoj rani za sve građane Kosova, ali i o jednoj institucionalnoj obavezi, o jezivom zločinom koji je izvršen nad nevinim građanima Kosova. Nastaviću sa svojim insistiranjem, sa svojim zahtevom, jer je ovo pravi trenutak da pošaljem poruku o svemu onome što se desilo na Kosovu, ali i o tome da bez prevazilaženja ovih stvari ne možemo ići napred ka izgradnji dobrosusedskih odnosa i ka pomirenju naših naroda", zaključuje Atifete Jahjaga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG