Dostupni linkovi

Burna nedelja u britanskom parlamentu


Britanski poslanici danas se vraćaju u parlament posle letnje pauze, a pre najavljene suspenzije rada tog tela. Predstavnici opozicionih stranaka najavili su da će tražiti promenu zakona ili vlade u nastojanju da blokiraju izlazak iz Evropske unije (EU) bez prethodnog postizanja sporazuma.

Premijer Boris Džonson je, međutim, dan ranije odbacio svaku mogućnost da će pitati EU da odloži izlazak Britanije iz tog bloka, uz jasno upozorenje da bi mogao da "bude primoran da raspiše izbore" ukoliko bi mu "vezali ruke" oko Bregzita.

Glavni savetnik za Bregzit britanske Laburističke partije Keir Starmer rekao je u ponedeljak da opozicija planira da blokira izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma tako što će tražiti odlaganje krajnjeg roka koji je trenutno 31. oktobar.

Starmer je rekao za BBC da će se zakonodavci koji se danas vraćaju u parlament, fokusirati na produženje roka kako bi sprečili premijera Džonsona da bez sporazuma napusti EU.

"Dužina produžetka roka je sekundarna, iskreno. Jednostavno moramo da zaustavimo izlazak bez sporazuma", rekao je on.

Trenutni plan je da Velika Britanija da napusti EU do 31. oktobra, osim ako formalno ne zatraže treće produženje roka i ako se sa tim slože sve ostale članice EU.

Džonsnova rešenost da zemlja izađe iz EU do 31. oktobra sa ili bez postignutog sporazuma, povela je Veliku Britaniju ka konstitucionalnoj krizi i uvela u "borbu" sa ostalih 27 članica Unije, ocenjuje Rojters.

"Želim svi da znaju da ni pod kojim uslovima neću od Brisela tražiti odlaganje – 31. oktobra izlazimo. Nema 'ako' i nema 'ali'", izričit je bio Džonson u obraćanju u ponedeljak popodne.

"Ne želim izbore, ni vi ne želite izbore. Nastavimo sa planom", dodao je Džonson čiji kabinet trenutno ima samo jednog poslanika prednosti i to ako se uračunaju i glasovi Demokratske unionističke partije Severne Irske.

Više od tri godine nakon što je Velika Britanija izglasala napuštanje EU sa 52 odsto birača za naprema 48 odsto onih koji su glasali protiv, i dalje je nejasno pod kojim će se uslovima i da li će se uopšte i dogoditi Bregzit, ukazuje Rojters.

Parlamentarci se danas vraćaju u klupe sa svoje letnje pauze i očekuje se da će savez opozicionih političara i pobunjenih poslanika iz redova Džonsonove partije pokušati da preuzmu kontrolu nad parlamentom i tako primoraju predsednika vlade da odloži Bregzit umesto da Britanija napusti EU bez dogovora.

Kako se navodi, poslanici bi mogli da iskoriste pravilo "SO24" koje im omogućava da zatraže raspravu o "konkretnom i važnom pitanju koje bi trebalo hitno razmotriti".

Upravo su zbog toga mnogi mediji tekuću nedelju najavljivali kao "eksplozivnu" kada je Bregzit u pitanju.

Njoj su prethodili protesti širom zemlje usmereni protiv Džonsonove odluke da raspusti, odnosno suspenduje parlament, što bi trebalo da stupi na snagu za nedelju dana.

Ministar zadužen za pripreme u slučaju da ne bude sporazuma Majkl Gov odbio je da prokomentariše da li bi se vlada Borisa Džonsona pridržavala odluke parlamenta.

"Da vidimo šta će reći zakonodavstvo", rekao je Gov inače snažni zagovornik Bregzita, uoči današnjeg zasedanja.

Parlament se sa letnje pauze vraća u utorak, a obustava rada parlamenta koju je Džonson tražio, a kraljica odobrila, počeće od 9. do 12. septembra.

Premijer se zakleo da će izvesti Veliku Britaniju iz EU poslednjeg dana oktobra, čak i ako ne bude sporazuma, uprkos ekonomistima koji upozoravaju da bi takva odluka mogla imati teške posledice.

Uprkos kritikama, vlada je čak pokrenula i kampanju vlada pod nazivom 'Spremite se za Brexit'.

Zvaničnici EU rekli su da su spremni na scenario bez sporazuma, ukoliko bude neophodno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG