Dostupni linkovi

Britanska vlada pokrenula 'Spremite se za Brexit' kampanju


Antivladini protesti održani su u subotu širom Velike Britanije
Antivladini protesti održani su u subotu širom Velike Britanije

Uprkos održavanju protesta širom Velike Britanije zbog suspenzije parlamenta i uoči sedmice u kojoj će zastupnici iz opozicionih stranaka tražiti promjenu zakona ili vlade u nastojanju da blokiraju izlazak iz Evropske unije bez sporazuma, vlada Britanije pokrenula je u nedjelju zvaničnu kampanju pod nazivom 'Spremite se za Brexit'.

Procjenjuje se da bi kampanja za koju vlada tvrdi da je najveća javna kampanja do sada mogla koštati oko stotinu miliona funti.

'Spremite se za Brexit' kampanja pokrenuta je u nedjelju sa informacijom da Velika Britanija izlazi iz Evropske unije, 31. oktobra. Građani se pozivaju da posjete zvaničnu web stranicu kampanje i provjere šta im je sve potrebno kako bi se pripremili za izlazak iz Unije bez sporazuma.

Građani se pozivaju da posjete zvanični sajt kako bi se pripremili na izlazak iz EU bez sporazuma
Građani se pozivaju da posjete zvanični sajt kako bi se pripremili na izlazak iz EU bez sporazuma

'Duplo više od oglasa za lutriju'

Iako su iz premijerske kancelarije ranije obavijestili da će kampanja koju će finansirati poreski obveznici koštati 100 miliona funti, kako piše britanski The Guardian, postoje sumnje da li je realistično da će potrošiti taj novac za samo dva mjeseca.

Benedict Pringle, autor bloga za politička oglašavanja rekao je za BBC da, ukoliko je brojka budžeta tačna, to znači da će za kampanju o izlasku bez sporazuma, vlada potrošiti duplo više no što državna lutrija potroši na oglašavanje tokom cijele godine.

"Ako razmislite o tome koliko često vidite oglas za lutriju i onda to uduplate, upravo toliko često bismo mogli da vidimo ovu kampanju u naredna dva mjeseca", smatra Pringle.

Britanski građani koji planiraju putovati u Evropu poslovno, te poduzeća koja izvoze u Evropsku uniju su među grupama na koje se posebno cilja tokom ove kampanje.

Na zvaničnoj stranici građanima se nude brojni savjeti poput onih kako da putuju u Evropsku uniju nakon Brexita, kako da nastave raditi u Uniji nakon izlaska. Pored toga, postoje posebne kategorije za poduzetnike koji uvoze ili izvoze robu u EU.

Michael Gove, iz kabineta za planiranje izlaska bez sporazuma rekao je prilikom pokretanja kampanje kako izlazak nije samo pitanje od nacionalnog značaja već i zajedničke odgovornosti. On je također predstavio rezultate istraživanja prema kojima samo 50 posto građana smatra da je vjerovatno da će Britanija izaći iz Unije 31. oktobra.

Isto istraživanje pokazalo je da 42 posto malih i srednjih preduzeća još uvijek nije sigurno kako će se pripremiti za Brexit.

Odlučujuća sedmica

Dan prije pokretanja kampanje, nekoliko hiljada ljudi okupilo se u više britanskih gradova osuđujući "državni udar" premijera Borisa Johnsona, koji je donio odluku o privremenom prekidu rada parlamenta prije zvaničnog istupanja zemlje iz članstva u Evropskoj uniji.

U dramatičnoj eskalaciji tenzija uoči presudne sedmice u Westministeru, britanski premijer Boris Johnson zaprijetio je da će izbaciti svakog zastupnika iz svoje stranke koji glasa protiv izlaska bez sporazuma.

'Borba' za Brexit ulazi u pretfinale ove sedmice kada opozicioni zastupnici planiraju glasati ili za promjenu zakona ili za izmjenu vlade, u svom nastojanju da blokiraju, kako navode ekonomski štetan Brexit bez sporazuma. Za Jeremy Corbyna, lidera Laburista, ovo predstavlja konačan pokušaj povlačenja 'zemlje za ruba'.

Johnsonovo obećanje da će 31. oktobra izaći iz EU sa ili bez sporazuma dovelo je Veliku Britaniju do kretanja u pravcu krize, mogućih izbora i obračuna sa dvadeset i sedam članica Unije.

Nakon što je Johnson prešao na potez suspenzije parlamenta uoči Brexita, protivnici izlaska bez sporazuma, na sudu traže poništavanje njegove odluke. Ročišta će biti održavana u naredna tri dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG