Dostupni linkovi

Džonson: EU treba da odustane od bekstopa


Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da bi EU trebalo da "odustane" od dogovorenog rešenja za irsku granicu u okviru sporazuma o Bregzitu, takozvanog "bekstopa", ako želi da izbegne da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma o istupanju.

"Ne želim da ne bude sporazuma. Kažem našim prijateljima u EU da ako ne žele Bregzit bez sporazuma treba da izbace 'bekstop' iz ugovora", rekao je on novinarima u avionu tokom leta na samit G7 u Bijaricu.

'Bekstopom' se reguliše pitanje granice između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske. To je jedna od glavnih tačaka neslaganja Londona i Brisela.

Ta odredba predviđa da, u slučaju da se tokom prelaznog perioda ne dođe do boljeg rešenja, čitava Velika Britanija ostane u carinskoj uniji s ostatkom EU da bi se izbeglo uspostavljanje fizičke granice Irske i Severne Irske. Džonson je ocenio da 'bekstop' nanosi štetu "suverenitetu Velike Britanije" i sprečava London da vodi trgovinsku politiku nezavisno od propisa EU.

"Ako (predsednik Evropskog saveta) Donald Tusk ne želi da ostane zapamćen kao 'Gospodin Bregzit bez sporazuma', treba da ima to na umu.

Tusk, koji se takođe nalazi u Bijaricu, izjavio je da je EU "uvek spremna na saradnju" i izrazio nadu da Džonson ne želi da "uđe u istoriju kao 'Gospodin bez sporazuma'".

Francuski predsednik Emanuel Makron je prilikom susreta s Džonsonom u četvrtak zauzeo čvrst stav o irskom pitanju i ocenio da postojeći sporazum daje "neophodne garancije za očuvanje stabilnosti Irske i integritet jedinstvenog tržišta".

Džonson je rekao i da je "veoma zabrinut" zbog američko-kineskog trgovinskog rata i ocenio da to "nije način da se radi".

"Veoma sam zabrinut. Velika Britanija je u opasnosti da bude uvučena (...) To nije način da se radi. Oni koji podržavaju carine rizukuju da budu odgovori za slabljenje svetske ekonomije. Potrebno je smanjivanje tenzija", prenosi AFP.

Trgovinski rat Vašingtona i Pekinga se neprestano pogoršava od prvih nameta na čelik i aluminijum koje je američka vlada uvela u martu 2018.

Kina je juče najavila da će uvesti dodatne carine na 75 milijardi dolara uvoza iz SAD, na šta je Vašington odmah odgovorio povećanjem carina na 250 milijardi dolara kineske robe sa 25 na 30 odsto. Peking je obećao da će SAD "snositi posledice" zbog "maltretiranja".

Trgovinski rat izaziva sve veći strah da bi mogao dovesti do recesije.

XS
SM
MD
LG