Dostupni linkovi

Samit G7: Test jedinstva i posebnih veza


Emanuel Makron pozdravlja lidere država članica grupe G7, 24. august 2019

Čelnici država članice Skupine sedam industrijskih sila (G7), kao i predstavnici Europske unije, sastali su se u francuskom priobalnom gradu Biarritzu kako bi prisustvovali 35. samitu te grupacije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dočekao je čelnike, među kojima su britanski premijer Boris Johnson, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Pored njih na samitu učestvuju kanadski premijer Justin Trudeau, talijanski premijer Giuseppe Conte, japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump.

Skupina G7 uključuje Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu, Njemačku, Italiju, Japan i SAD.

U središtu samita G7 su teme iz područja vanjske politike, trgovine, nejednakosti, klimatskih promjena, razvoja afričkih partnera i digitalne transformacije.

Naša kuća gori

Posebno su u fokusu šumski požari koji ovih dana bjesne Amazonijom, i posrtanje svjetske ekonomije na rub recesije.

Amazon gori na granici Bolivije, Brazila i Paragvaja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da čelnici G7 ne mogu biti nijemi u suočavanju s požarima koji su zahvatili dijelove Amazonije i najavila je da će pozvati da se učini sve kako bi se zaustavili požari u tropskoj šumi.

Njemačka podržava poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona da se na samitu G7 raspravlja o požaru u Amazoniji.

"Emanuel Makron je u pravu, naša kući gori i mi ne možemo biti nijemi", kazala je Merkel.

Trump će tijekom samita u Francuskoj do ponedjeljka imati odvojene sastanke s čelnicima Britanije, Francuske, Njemačke, Japana, Indije i Kanade, priopćili su novinarima visoki dužnosnici njegove administracije, koji su tražili da ostanu anonimni.

Trump će razgovarati sa svojim kolegama kako da se otvore europsko, japansko i kanadsko tržište i osigura da američke tvrtke imaju otvoren put za prodaju roba i usluga, te da savezničke ekonomije jačaju skupa s američkom, prenosi Reuters.

Kako je ranije prenijela agencija AP, Macron se kao domaćin nada da će zadržati svoj imidž globalnog posrednika u vrijeme duboke političke i ekonomske nesigurnosti u svijetu i unatoč otvorenom preziru predsjednika SAD-a Donalda Trumpa prema multilateralnim razgovorima.

Predsednik SAD-a je u utorak izjavio kako bi bilo prikladno Rusiju uključiti u članstvo G7 skupine naprednih industrijaliziranih zemalja svijeta.

"To bi trebao biti G8 jer mnoge stvari o kojima razgovaramo imaju veze s Rusijom", kazao je između ostaloga Trump.

Kanada je u međuvremenu priopćila da se i dalje protivi povratku Rusije u skupinu industrijski najrazvijenih zemalja svijeta, nekada poznatu kao Skupina 8, što je američki predsjednik iznio kao ideju koju bi trebalo razmotriti na summitu G7 ovog vikenda.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u srijedu da Rusija mora razmotriti konkretne prijedloge za povratak u G7, ukoliko se to predlaže.

"Teško je razumjeti o čemu se sada radi. Stoga je neophodno da se razgovori o tome premjeste iz sfere javne zabave u profesionalnu, ukoliko se G7 želi postaviti kao ozbiljan format", rekla je ona.

Rusija je 2014. godine izbačena iz tadašnje skupine G8 zbog aneksije Krima.

Posebna veza

Dvodnevni samit održava se u vrijeme jednog od najkompliciranijih trenutaka Trumpovog predsjedničkog mandata, koji je dodatno otežan njegovim ratobornim izjavama i kontroverznim odlukama.

Trump je naišao na zabrinuti prijem ostalih svjetskih čelnika. On je stvorio nove globalne napetosti na polju trgovine, te odnosa s Iranom i Rusijom, prenosi Associated Press.

Macron, koji je domaćin samita, rekao je da će sa Trampom razgovarati i o krizama koje se trenutno dešavaju u svetu, uključujući klimatske promene, kao i situaciju u Libiji, Iranu i Rusiji.

Tramp smatra da sa Macronom ima 'dosta toga zajedničkog' i'posebnu vezu', prenosi AP.

Dodao je da veruje da će dosta toga biti postignuto za vreme trajanja samita G7.

Tramp je juče zapretio i da će uvesti tarife na francusko vino koje se uvozi u SAD, kao odgovor na porez za digitalne službe koji je uveo zvanični Pariz.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je ranije da Evropska unija ima spreman odgovor ukoliko Tramp odluči da zvanično uvede tarife na francusko vino. Očekuje se da će razgovarati o povećanim trgovinskim tenzijama između dve zemlje.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron uputio je apel svim svjetskim silama da pomognu Brazilu i drugim južnomeričkim zemljama u borbi protiv požara koji bjesne Amazonom.

Prije samita Grupe sedam industrijskih sila koji je počeo danas, Macron je na vrh dnevnog reda stavio šumske požare. On se ponovo dotakao te teme u obraćanju naciji neposredno prije nego što je avion američkog predsjednika Donalda Trumpa dotakao tlo u francuskom primorskom i turističkom gradu Biarritzu.

Macron je također pozvao na okončanje trgovinskih ratova za koje tvrdi da se "odvijaju posvuda".

Trrump je, neposredno uoči odlaska iz Sjedinjenih Država, zaprijetio novim tarifama na francuska vina u znak odmazde zbog francuskih mjera na oporezivanju tehnoloških kompanija, prenosi Associated Press.

G7: Test jedinstva

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ocijenio je da će samit G7 biti težak test jedinstva i solidarnosti nakon protekle godine tokom koje su lideri teško nalazili zajednički jezik. Na konferenciji za novinare u Bijaricu u Francuskoj, danas je rekao da će trgovinski ratovi među sedam članica dalje umanjiti međusobno povjerenje.

Ako američki predsjednik Donald Tramp koristi tarife kao političku alatku, kaže Tusk, to je riskantno za cijeli svijet.

On je dodao da se ni pod kojim uslovima neće podržati prijedlog Trampa da se Rusiji odobri povratak u G7.

Tusk je istakao da će EU odgovoriti adekvatno ako SAD uvedu tarife Francuskoj u vezi sa planom Pariza o oporezivanju američkih kompanija.

Govoreći o Ukrajini, Tusk je rekao da će pokušati da ubijedi lidere da je bolje pozvati Ukrajinu kao gosta na narednom samitu G7.

Dodao je da Kina i Peking predstavljaju najveći izazov za sve iz mnogo razloga, dok požari u regionu Amazona predstavljaju još "jedan depresivni trenutak našeg vremena".

Tusk je istakao i da se mora načiniti još jedan napor da se nađe zajednički jezik sa Iranom.

Izrazio je spremnost Evropskoj uniji (EU), da sasluša ideje novog britanskog premijera Borisa Johnsona oko sporazuma o BREXIT-u.

Tusk je preko socijalnih mreža poručio da je EU spremna da sasluša "operativne, realne ideje prihvatljive za sve države članice, uključujući Irsku, ako i kada ih vlada Velike Britanije bude spremna da ih stavi na stolu".

Uoči najavljenog sastanka sa šefom britanske vlade, Tusk je upozorio svog sagovornika da vjerovatno nije dobro da se on upamti kao čovjek koji je zemlju ostavio bez sporazuma sa EU.

"Nadam se da mu se neće svidjeti da on uđe u istoriju kao 'Gospodin nema dogovora' ", istakao je Dodnald Tusk u svom twitter nalogu.

U nedelju će, Tusk i Johnson raspravljati o modalitetima Brexit-a.

Premijer Bregzit

Boris Johnson je treći premijer koji pregovara oko ovog pitanja od kada su britanski građani većinski izglasali izlazak države iz EU institucija na referendumu koji je održan u junu 2016 godine. Johnson insistira da će njegova zemlja izaći iz evropskog bloka 31 oktobra, sa ili bez sporazuma sa EU.

Džonson je po dolasku na samit izjavioda bi EU trebalo da "odustane" od dogovorenog rešenja za irsku granicu u okviru sporazuma o Bregzitu, takozvanog "bekstopa", ako želi da izbegne da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma o istupanju.

"Ne želim da ne bude sporazuma. Kažem našim prijateljima u EU da ako ne žele Bregzit bez sporazuma treba da izbace 'bekstop' iz ugovora", rekao je on novinarima u avionu tokom leta na samit G7 u Bijaricu.

'Bekstopom' se reguliše pitanje granice između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske. To je jedna od glavnih tačaka neslaganja Londona i Brisela.

Ta odredba predviđa da, u slučaju da se tokom prelaznog perioda ne dođe do boljeg rešenja, čitava Velika Britanija ostane u carinskoj uniji s ostatkom EU da bi se izbeglo uspostavljanje fizičke granice Irske i Severne Irske. Džonson je ocenio da 'bekstop' nanosi štetu "suverenitetu Velike Britanije" i sprečava London da vodi trgovinsku politiku nezavisno od propisa EU.

"Ako (predsednik Evropskog saveta) Donald Tusk ne želi da ostane zapamćen kao 'Gospodin Bregzit bez sporazuma', treba da ima to na umu.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prilikom susreta s Džonsonom u četvrtak zauzeo čvrst stav o irskom pitanju i ocenio da postojeći sporazum daje "neophodne garancije za očuvanje stabilnosti Irske i integritet jedinstvenog tržišta".

Trgovinski svjetski rat

Džonson je rekao da je "veoma zabrinut" zbog američko-kineskog trgovinskog rata i ocenio da to "nije način da se radi".

"Veoma sam zabrinut. Velika Britanija je u opasnosti da bude uvučena (...) To nije način da se radi. Oni koji podržavaju carine rizukuju da budu odgovori za slabljenje svetske ekonomije. Potrebno je smanjivanje tenzija", rekao je Džonson prilikom dolaska na samit lidera G7 u Bijaricu.

Trgovinski rat Vašingtona i Pekinga se neprestano pogoršava od prvih nameta na čelik i aluminijum koje je američka vlada uvela u martu 2018.

Kina je juče najavila da će uvesti dodatne carine na 75 milijardi dolara uvoza iz SAD, na šta je Vašington odmah odgovorio povećanjem carina na 250 milijardi dolara kineske robe sa 25 na 30 odsto. Peking je obećao da će SAD "snositi posledice" zbog "maltretiranja".

Trgovinski rat izaziva sve veći strah da bi mogao dovesti do recesije.

Anti G7 protest

Više hiljada demonstranata protivnika skupa G7 danas je marširalo četiri kilometra od Andaja u Francuskoj do španskog pograničnog grada Iruna.

Policija je strahujući od nasilja odobrila ovaj marš koji se održao nedaleko od Bijarica gde su stigle svetske vođe na samit Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja.

Demonstranti su počeli marš mirno u kvartu blizu luke u Andaju. Brojne crveno, zeleno bele baskijske zastave vijorile su se iznad eklektične grupe demonstranata - od antikapitalista i ekologa do antiglobalista i simpatizera Baskije, kao i nekoliko desetina Žutih prsluka, prenosi Frans pres.

Na početku marša demonstranti su držali uzdignute kartonske plakate sa slikama Zemlje, protestujući protiv klimatske politike zemalja članica G7.

"Važno je da pokažemo da se narod mobiliše i da se ne slaže sa svetom kakvim nam predlažu", rekla je jedna demonstranktinja, članica baskijskog antiglobalističkog udruženja Bizi.

Sinoć su izbili prvi okršaji policije i demonstranata u Irinju, blizu kampa gde je odseo deo protivnika samita G7. Demonstranti su gađali policiju raznim predmetima a ona je uzvratila suzavcem. Privedeno je 17 ljudi, četiri policajca lakše su povređena i sedam demonstranata je zadržala služba za civilnu zaštitu, javila je policija.

Prema okruženju organizatora kontra samita, 23 osobe su zbrinuli ulični lekari zbog raznih povreda.

Demonstranti marširaju protiv samita G7
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00


Pred početak samita G7 grad Bijaric je ispražnjen uz velike mere bezbednosti. Makron je umanjio očekivanja o nalaženju jedinstvenog stava vođa te grupe.

Samit Grupe sedam u Biarritzu dolazi u vrijeme velikih briga oko usporavanja globalnog ekonomskog rasta i eskalirajućeg američkog trgovinskog rata s Kinom.

"Na vrlo neformalan način ćemo razgovarati o velikim temama, o sigurnosti, trgovini i svjetskom gospodarstvu. I tek onda ćemo vidjeti ima li dovoljno materijala za nekakvu završnu izjavu", rekao je Macron novinarima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG