Dostupni linkovi

Peticija i sudski postupci protiv suspenzije britanskog parlamenta


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Potez britanskog premijera Borisa Džonsona da suspenduje Parlament izazvao je žestoke reakcije mnogih poslanika koji se protive Bregzitu bez sporazuma, ali i javnosti tako da je peticiju za jedan dan potpisalo 1.3 miliona građana u pokušaju da ospore ovu odluku.

Vlada ponavlja da će bez obzira na petonedeljnu suspenziju Parlamenta u septembru i oktobru, biti dovoljno vremena za debatu o Bregzitu.

Džekob Riz-Mog (Jacob Rees-Mogg), čelnik Donjeg doma (The House of Commons) zadužen za organizovanje vladinih aktivnosti u Parlamentu, kazao je da su protivnici premijera "neiskreni" i jedino žele da Britanija ostane u EU.

On je kazao za BBC da će Parlament ići na uobičajenu pauzu tokom koje se održavaju partijske konferencije, tako da će biti vremena za debatu o Bregzitu pre 31. oktobra kada je predvižen izlazak Britanije iz EU.

Riz-Mog, koji se sastao sa kraljicom, izjavio je da je ovo zasedanje Parlamenta bilo jedno od najdužih u poslednjih 400 godina, tako da je doneta ispravna odluka da se ono suspenduje i započne nova.

On je napisao u "Dejli Telegrafu" (Daily Telegraph), da su jedinu "ustavnu krizu" izazavali oni koji se protive referendumskoj odluci iz 2016. U februaru 2017. godine 498 poslanika je glasalo za aktiviranje člana 50 o pokretanju procedure za izlazak iz EU, dok je 114 bilo protiv ove odluke.

Međutim, Rut Foks (Ruth Fox), direktorka "Hansand Society" koje okuplja eksperte za parlamentarizam, izjavila je za BBC da je "prorogation", odnosno suspenzija parlamenta, "mnogo duža nego što je to uobičajeno" za pokretanje nove sesije.

Ona ističe da u zavisnosti kada počinje suspenzija, te da li bi poslanici glasali da se okupljaju tokom pauze okupljaju na partijskim konferencijama – to može potencijalno da "prepolovi" vreme za parlamentarnih nadzor vladinih aktivnosti oko Bregzita.

Grupa građana se okupila u Vestminsteru uzvikujući "zaustavite puč". Prema istraživanju "YouGov poll", 47 odsto Britanaca se protivi odluci o suspenziji Parlamenta, dok je za 27 procenata to prihvatljivo, a 27 odsto je neopredeljeno.

Istovremeno, suspenziju Parlamenta podržava 51 procenat pristalica Bregzita i 52 odsto pristalica vladajuće Konzervativne partije.

Da li je moguće blokirati suspenziju?

Poslanici ne mogu da ospore suspenziju Parlamenta, jer je ona predviđena zakonom, mada se ne koristi često i traje kraće.

Međutim, sa više strana se najavljuju sudski postupci. Pravni zastupnici Škotske nacionalne partije zatražiće u petak od najvišeg građanskog suda u Edinburgu da blokira suspenziju parlamenta. Sličan postupak je u toku pred visokim sudom u Belfastu.

Bivši britanski premijer iz redova konzervativaca Džon Mejdžor (John Major) zapretio je prethodno da će pokrenuti postupak pred sudom ako Džonson suspenduje Parlament da progura Bregzit bez dogovora.

Nakon odluke o suspenziji, Mejdžor je rekao da je Džonsonov motiv da "zaobiđe suvereni parlament koji se protivi njegovoj politici prema Bregzitu", dodajući da će zatražiti pravni savet.

Aktivistkinja Đina Miler (Gina Miler) koja je pokrenula i dobila sudski postupak da britanska vlada ne može da sprovede Bregzit bez odobrenja Parlamenta – ponovo će inicirati pravnu procedure:

"Ako je cilj korišćenja prorogation (suspenzije) da se ograniči suverenitet parlamenta, onda smatramo da je to nezakonito i neustavno", kazala je Milerova za BBC.

Da li su na pomolu prevremeni izbori?

Džonson je izjavio u sredu da će se kraljica obratiti Parlamentu 14. oktobra gde će izložiti njegovu "veoma uzbudljivu agendu".

Škotska premijerka: Džonson radi na Bregzitu bez sporazuma

Dodao je da ne želi da čeka na vreme posle Bregzita "da bi pokrenuo planove koji će povesti ovu zemlju napred". On je pozvao poslanike da pokažu "jedinstvo i odlučnost" kako bi se vladi "pružila šansa da osigura novi sporazum" sa EU. Međutim, u Briselu ponavljaju da je pozicija evropskog bloka jasna i ne zavisi od "mahinacija" britanskim parlamentom.

Lider laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) okvalifikovao je Džonsonov potez kao "udarac i krađu naše demokratije" kako bi progurao Bregzit bez sporazuma. On je najavio da će pokušati da obustavi suspenziju.

Džonson je izjavio da želi da Britanija sporazumno izađe iz EU 31. oktobra, ali da je spreman i na opciju bez dogovora

Komentatorka BBC Lora Kunsberg piše da se na čelu vlade nalaze pristalice Bregzita rešene da po svaku cenu izvedu zemlju iz EU do predviđenog roka – čak i da krše političke konvencije koje mnogi ljudi smatraju izuzetno važnim.

Međutim, to je skopčano sa rizikom po vladu, jer može ubrzati raspisivanje prevremenih izbora, što opozicija najavljuje pokretanjem glasanja o poverenju vladi.

Ostavka liderke škotskih konzervativaca


Šefica škotske konzervativne partije Rut Dejvidson podnela je danas ostavku, što je veliki udarac za premijera Borisa Džonsona dan posle njegove objave o suspenziji Parlamenta do dve nedelje pred datuma za izlazak Britanije iz Evropske unije.

U svom pismu ostavke Dejvidson je pomenula "sukob" koji oseća oko Bregzita ali je rekla da ostavku podnosi iz porodičnih razloga.

Četrdesetogodišnja Dejvidson podržava ostanak Velike Britanije u EU a njena harizmatična ličnost dala je novi dah Konzerativnoj stranci u Škotskoj.

U razgovoru sa novinarima posle objave Dejvidson je pozvala poslanike da glasaju da bi izbegli Bregzit bez sporazuma. Ponavljajući ono što je privatno rekla Borisu Džonsonu Dejvidson je pozvala britanskog premijera da osigura sporazum u Briselu, prenosi britanski list Gardijan.

Ona je rekla novinarima da joj je Džonson "kategorički" dao uveravanja da pokušava da dobije sporazum i dodala da ga ona podržava u tom naporu.

Izvori u Konzervativnoj stranci naglašavaju da je njena odluka o napuštanju tog mesta pripremana nekoliko meseci i da nije direktan rezultat Džonsonove objave da suspenduje parlament na nekoliko nedelja uoči roka za izlazak iz EU 31. oktobra, prenosi BBC.

Kritike konzervativaca na račun Džonsona

Lord Jang od Kukama (Young of Cookham), zadužen za održavanje partijske discipline među konzervativcima u Domu lordova, podneo je ostavku. On je rekao da je "veoma nezadovoljan" odlukom o suspenziji Parlamenta.

Dejvid Lidington (David), bivši de fakto potpredsednik vlade, osudio je Džonsonov potez kao pokušaj da se "ućutka" Parlament.

"Time se sprečavaju poslanici da postavljaju pitanja, onemogućava preispitivanje odgovornosti ministara od strane parlamentarnih komiteta. Mislim da to nije dobar put za demokratiju", istakao je Lidington.

Predsedavajući Donjeg doma Džon Berkou (John Bercow) ocenio je Džonsonov potez kao "ustavnu sramotu". Riz-Mog je kritikovao stav Berkoua kao ustavno "neprimeren".

Kritike opozicije

Bivši ministar finansija Filip Hamond (Philip Hammond) rekao je da je to "duboko nedemokratski" čin.

Lider Liberalnih demokrata Džo Svinson (Jo Swinson) kazao je za BBC da je premijer "spreman da uskrati građanima glas preko njihovih predstavnika u Parlamentu da bi progurao Bregzit bez sporazuma".

Škotska premijerka Nikola Stardžen (Nicola Sturgeon) izjavila je da poslanici moraju da se ujedine kako bi sledeće sedmice sprečili suspenziju Parlamenta ili će "ovaj dan biti zapisan kao mračan u britanskoj demokratiji".

Predsednik SAD Donald Tramp je podržao Džonsonovu odluku, ističući da će biti "veoma teško" da Korbin pokrene procedure izglasavanja nepoverenja Vladi "posebno ako se ima na umu da da je Boris ono što Velika Britanija traži".

Arlin (Arlene) Foster, liderka irske Demokratske unionističke partije (DUP) od čije podrške zavisi aktuelna britanska vlada, podržala je suspenziju Parlamenta ali da će ponovo razmotriti uslove buduće saradnje sa konzervativcima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG