Dostupni linkovi

Džonson: Ne želim izbore, ne podržavajte odlaganje Bregzita


Britanski premijer Boris Džonson je izjavio da ne želi izbore, pozvavši poslanike da ne glasaju za "još jedno besmisleno odlaganje” Bregzita.

"Ukoliko to učine, time će podriti poziciju Ujedinjenog kraljevstva i tako apsolutno onemogućiti bilo kakve dalje pregovore (sa EU)," kazao je Džonson u obraćanju ispred svog sedišta u Dauning stritu.

"Povećane su šanse o zaključivanju sporazuma", dodao je.

On je isključio mogućnost da uopšte zatraži od EU odlaganje izlaska Britanije iz evropskog bloka, uputivši indirektno upozorenje poslanicima da bi mogao da raspiše izbore ukoliko mu budu vezane ruke oko Bregzita.

Džonson je podsetio da je za vreme njegove prethodnice Tereze Mej Bregzit dva puta odlagan.

"Želim da svi znaju da ne postoje okolnosti pod kojima bih zatražio odlaganje od Brisela: Odlazimo 31. oktobra, nema ako i ali," istakao je britanski premijer.

U, kako navodi Rojters, implicitnom upozorenju poslanicima, Džonson je istkao: "Ne prihvatamo bilo kakav pokušaj da se iznevere naša obećanja."

"Ja ne želim izbore, vi ne želite izbore. Hajde da se usredsredimo na pitanja bitna za građane - borba protiv kriminala, poboljšanje kvaliteta zdravstvene službe (NHS), školstva, smanjenja troškova života, pružanje prilike talentovanima kao i stvaranje mogućnosti širom Ujedinjenog kraljevstva sa infrastrukturom, obrazovanjem i tehnologijom. To je veliki plan," poručio je Džonson.

Britanski parlament se sastaje u utorak posle letnje pauze i savez opozicionih poslanika zajedno sa pobunjenicima iz Konzervativne partije kuju plan da iskoriste vreme u parlamentu u sredu, pre njegove suspenzije koju je izdejstvovala vlada, da usvoje zakon kojim bi primorali Džonson da zatraži odlaganje izlaska Britanije iz EU, predviđenog za 31. oktobar.

Džonsonovi najbliži saradnici upozorili su pobunjenike unutar Konzervativne partije da će biti izbačeni iz nje ukoliko budu glasali protiv vlade.

XS
SM
MD
LG