Dostupni linkovi

Tusk: Domaća politika gura Britaniju iz EU


Britanski premijer Boris Džonson mogao bi da se odluči za "Bregzit" po svaku cenu samo da bi rešio domaća politička pitanja, izjavio je danas predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"Glavni politički problem sa `Bregzitom` je situacija unutar Britanije. Emocije s tim u vezi pokazuju da smo svi žrtve britanske unutrašnje politike", rekao je Tusk stanici "TVN24".

"Ne može se isključiti mogućnost da će Boris Džonson poželeti da vodi zemlju van EU po svaku cenu, samo zbog domaćih interesa," dodao je predsednik Evropskog saveta.

Džonsonov plan za Bregzit se suočava sa sve većim zakonskim, političkim i diplomatskim izazovima. Irska je optužila Britaniju u petak za nerazumnu politiku a bivši premijer Džon Mejdžor nastoji da pokrene pravne mehanizme u cilju blokiranja Džonsonove odluke o suspenziji Parlamenta.

Konačni ishod trogodišnje krize oko Bregzita ostaje i dalje neizvestan sa različitim opcijama od izlaska iz EU bez dogovora sa Briselom, vanrednim izborima ili referendumom kojim bi se ovaj proces odložio.
XS
SM
MD
LG