Dostupni linkovi

Velika Britanija se približava haotičnom izlasku iz EU


Britanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) podiže ulog u svom insistiranju da zemlja izađe iz Evropske unije do 31. oktobra s dogovorom ili bez njega, upravo pošto je procureo poverljivi dokument vlade u Londonu koji predviđa pogubne posledice haotičnog napuštanja Unije, dok među protivnicima izlaska bez dogovora u Velikoj Britaniji ne postoji saglasnost kako sprečiti takav ishod, pišu svetski mediji.

'Monumentalna ludorija'

Sve izgledniji Bregzit bez dogovora mogao bi razoriti britansku privredu, infrastrukturu i društvo, navela je britanska vlada u poverljivom dokumentu koji je procureo u medije, piše Vašington post (The Washington Post).

U izveštaju se navodi da će troškovi hrane i socijalne nege porasti, dok bi moglo doći do poremećaja u snabdevanju lekovima, navodi američki list. Zastoji na granicama bi mogli omesti snabdevanja gorivom, a luke bi se posle ozbiljnih poremećaja oporavile delomično posle tri meseca, sa smanjenjem saobraćaja za 50 do 70 odsto.

Predstavnici britanske vlade tvrde da je dokument zastareo i da je vlada poslednjih nedelja pojačala pripreme za izlazak bez dogovora, ukazuje Vašington post i podseća na upozorenje kritičara Bregzita da bi izlazak iz EU bez dogovora oštetio britansku privredu, devalvirao funtu i stvorio nestabilnost.

Procureli dokument ukazuje na nevolje koje je Džonson spreman da nametne Velikoj Britaniji u sleđenju ekstremne opcije koju favorizuje manjina i za koju nije dobio podršku na izborima, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times) uz ocenu da je reč o "ludoriji monumentalnih razmera".

Mada predstavnici vlade tvrde da je reč o najgorem scenariju iz zastarelog dokumenta koji je medijima prosledio nezadovoljan ministar, državni službenici su jasno stavili do znanja da navodi iz izveštaja nisu zastrašivanja, već realistične pretpostavke, dodaje britanski list.

Tvrdnje iz izveštaja, koji je ranije ovog meseca predstavljen vladi, ne iznenađuju, ističe Fajnenšl tajms, ukazujući da je novo jedino da javnost sada ima priliku da pročita detalje koji odražavaju upozorenja na Bregzit bez dogovora koja su ministri ranije čuli od državnih službenika.

S druge strane, Džonson insistira da će njegov tvrd stav primorati EU da poboljša dogovor o izlasku. Fajnenšl tajms ocenjuje da britanski premijer igra igru kukavica, ali da EU zasad nije trepnula.

Nikakva džonsonovska razmetanja neće ublažiti posledice Bregzita bez dogovora, zbog čega se kompanije moraju pripremiti na najgore. Mada je tvrdi Bregzit nepoželjan, bila bi ludost ignorisati ono što bi moglo biti realnost za nešto više od 10 nedelja, zaključuje list.

Podizanje uloga

U svom prvom putu u inostranstvo kao šef britanske vlade, Džonson će se ove nedelje sastati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) kako bi ih ubedio da se napravi novi dogovor o Bregzitu, piše Rojters (Reuters).

Velika Britanija ide ka ustavnoj krizi i suočavanju s EU pošto je Džonson više puta obećao da će zemlja izaći iz EU 31. oktobra bez dogovora ako Unija ne pristane na nove pregovore o razlazu, ocenjuje Rojters. EU je, ukazuje agencija, dosad više puta odbijala da ponovo otvori Sporazum o povlačenju koji uključuje spornu zaštitnu meru "bekstop" za granicu Velike Britanije i Irske.

Džonson će podići ulog oko Bregzita tokom posete Nemačkoj i Francuskoj porukom da Velika Britanija izlazi iz EU 31. oktobra sa dogovorom ili bez njega, ocenjuje Blumberg (Bloomberg) i dodaje da će britanski premijer reći Merkel i Makronu da EU mora ponuditi novi dogovor ili će se suočiti s izlaskom Velike Britanije bez dogovora.

Kancelarija premijera je saopštila da će Džonson reći da britanski parlament "neće, i ne može, poništiti referendum", ukazuje Blumberg i objašnjava da je u jednom procurelom pismu Džonson rekao da Brisel prosto neće pristati na kompromis sve dok veruje da postoji i najmanja mogućnost da parlament u Londonu blokira Bregzit 31. oktobra.

Džonson je u procurelom pismu optužio one koji pokušavaju da spreče Bregzit bez dogovora da otežavaju postizanje novog dogovora s EU, što je, kako navodi Blumberg, izgleda usmereno na bivšeg ministra finansija Filipa Hamonda (Philip Hammond) koji je rekao da je uveren da parlament može naći način da zaustavi Bregzit bez dogovora.

Džonson je pod sve većim pritiskom da pozove parlament da prekine letnju pauzu da se raspravlja o Bregzit krizi‚ ali je, ukazuje Blumberg, britanski premijer rekao da bi parlament mogao biti suspendovan kako bi se sproveo Bregzit.

Velika Britanija ide ka Bregzitu bez dogovora u vreme dok rastu strahovi za globalnu privredu usred eskalacije trgovinskog sukoba SAD i Kine. Uz to, ističe Blumberg, funta je ovog meseca pala na najniži nivo od referenduma 2016. i britanska privreda je u tromesečju od aprila do juna imala prvo smanjenje u više od šest godina.

Korbinovi zahtevi

Lider laburista Džeremi Korbin rekao je u ponedeljak da će uraditi sve što je neophodno da se spreči Bregzit bez dogovora i da su neophodni parlamentarni izbori, prenosi BBC.

Laburisti najavljuju da će se Korbin sastati s britanskim političkim liderima da razgovaraju o taktici za sprečavanje izlaska zemlje iz EU bez dogovora. Korbin je rekao da podržava da parlament prekine letnju pauzu dve nedelje pre roka kako bi se raspravljalo o Bregzitu, što bi, prema njegovim rečima, sprečilo Džonsona da "nekim manevrom" izvede zemlju iz EU bez dalje rasprave u parlamentu. S druge strane, predsedavajući parlamentom, ukazuje BBC, može sazvati sednicu na zahtev vlade.

Džonson, čija većina u parlamentu ima jednog poslanika više od opozicionih stranka, odbacio je održavanje izbora pre roka za Bregzit. Korbin, međutim, traži da se izglasa nepoverenje vladi, čime bi počeo ključni period od 14 dana, posle čega bi automatski bili raspisani parlamentarni izbori, ako se ne nađe većina za alternativnu vladu, objašnjava BBC.

Tokom te dve nedelje Korbin želi da bude privremeni premijer, a onda da odloži Bregzit i raspiše vanredne izbore. Ipak, kako ukazuje britanski servis, liderka opozicionih liberaldemokrata Džo Svinson (Jo Swinson) je rekla da je Korbin "polarizujuća" figura i sugerisala da bi poslanik konzervativaca Ken Klark (Clarke), koji je protiv izlaska iz EU, ili bivša liderka laburista Harijet Harman (Harriet Harman) bili bolja opcija za šefa privremene vlade.

Korbinu ne ide na ruku ni raspoloženje britanske javnosti, pošto bi skoro polovina britanskih glasača pre želela da zemlja izađe iz EU bez dogovora o Bregzitu i da lider laburista ne postane premijer, ukazuje Politiko (Politico) na anketu Jugova (YouGov).

Na pitanje da biraju između Bregzita bez dogovora i, s druge strane, da Korbin bude sledeći premijer i da se održi drugi referendum o Bregzitu, tek nešto preko trećine je podržalo opciju kojom bi Velika Britanija ostala u EU, ističe Politiko, dodajući da je skoro četvrtina onih koji su na referendumu 2016. glasali za ostanak u EU, u anketi sada naveli da bi radije da zemlja izađe iz Unije nego da Korbin bude sledeći premijer.

S druge strane, Britanci su, prema anketi, većinom i dalje protiv Bregzita bez dogovora - 49 odsto njih kaže da je to neprihvatljiv ishod, nasuprot 38 odsto kojima je to prihvatljivo, dodaje Politiko.

Mada je Korbin rekao da će uraditi sve što je neophodno da se spreči Bregzit bez dogovora, on to neće učiniti, ocenjuje kolumnista liberalnog Gardijana (The Guardian) Sajmon Dženkis (Simon Jenkins).

Korbin neće ostaviti po strani stranačku retoriku i sastaviti parlamentarnu koaliciju koja bi mogla sprečiti izlazak bez dogovora, niti će otvoriti put drugim potencijalnim i manje spornim liderima, ističe Dženkis i ocenjuje da svaka Korbinova reč otežava liberaldemokratama ili konzervativcima koji ne podržavaju Bregzit, da mu daju podršku, pa i privremeno.

Lider laburista je u govoru u ponedeljak trebalo da se predstavi kao glas razuma, da pokuša da sakupi različite delove političke Velike Britanije i da pruži ruku svim Džonsonovim protivnicima, kompromisom i traženjem najmanjeg zajedničkog imenitelja, ocenjuje kolumnista Gardijana i dodaje da Korbin oponaša Džonsona, pateći od iste bolesti britanske politike – borba za izbore a ne za upravljanje zemljom.

Korbin ne želi da zaustavi Bregzit, on prosto želi izbore, ističe Dženkins i ističe da je lider laburista trebalo da uvidi da je delom odgovoran za krizu, pošto je odbio da podrži razuman dogovor Tereze Mej (Theresa May) o Bregzitu. On je glasao protiv sporazuma iako je to vodilo Bregzitu bez dogovora, čemu se, kako sam tvrdi, protivi. Njegov motiv nije bio nacionalni interes, već da sruši Mej, zaključuje kolumnista Gardijana.

XS
SM
MD
LG