Dostupni linkovi

Johnson najavio 'zlatno doba' za Britaniju i novi pristup EU


Boris Johnson, novi premijer Britanije na prvom sastanku nove vlade
Boris Johnson, novi premijer Britanije na prvom sastanku nove vlade

Počinje novo zlatno doba za Veliku Britaniju, izjavio je to novi premijer ove zemlje Boris Johnson, u prvom obraćanju na funkciji premijera u Donjem domu Parlamenta. Obećao je da će se nova vlada odmah baciti na pregovore o Brexitu, te da će građani Evropske unije (EU) koji žive i rade u Britaniji zadržati sva prava.

Rasprava sa liderom opozicije

Odgovorio mu je lider opozicije Jeremy Corbyn, rekavši da je zemlja zabrinuta da se novi premijer precjenjuje. Naime, Johnson je ranije izjavio da će prijetnja Brexitom bez dogovora ubijediti najveće sile EU - Njemačku i Francusku - da pristanu na reviziju sporazuma o izlasku kojeg je njegova prethodnica Theresa May postigla prošlog novembra, ali sporazum nije uspio dobiti podršku Parlamenta.

Corbyn je danas u Parlamentu izjavio da će se Laburisti "protiviti svakom dogovoru koji ne zaštiti poslove, prava radnika ili okoliš, a ako Johnson ima samopouzdanja da ovu odluku vrati na narod, mi ćemo voditi kampanju za ostanak". Iskoristio je priliku i da uporedi Johnsona sa predsjednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trumpom.

Novi pristup Evropskoj uniji

Johnson je najavio i da će pokrenuti novi pristup za pokretanje nezavisne trgovinske politike i zato neće imenovati britanskog povjerenika koji bi trebao da zauzme mjesto u novom sazivu Evropske komisije prvog decembra.

Iako, od Parlamenta se ne očekuje mnogo, jer nakon ovoga slijedi godišnji odmor do septembra. CNN navodi da će se Johnson suočiti sa istim problemom kao i Mayeva a to je nepostojanje većine.

Prvi sastanak nove vlade

Inače, nova vlada Ujedinjenog Kraljevstva danas se sastala prvi put. Johnson, novi premijer, ključne pozicije dao je prominentnim Brexitovcima. Izjavio je da je ispred njih jako važan zadatak, ponavljajući da će Britanija izaći iz EU 31. oktobra.

Sedamnaest članova, što je više od polovine kabineta bivše premijerke Therese May dobili su otkaz ili su dali ostavke. Nasljednik Mayeve, Boris Johnson, izložio je prioritete za prvih sto dana rada nove vlade rekavši ministrima da je pred njima ključni zadatak izvođenja Britanije iz EU i to bez ikakvih ali i šta ako.

"Iako danas gradim veliki tim muškaraca i žena, preuzet ću ličnu odgovornost za promjene koje želim vidjeti. Na 'backstop' se ne obazirite", izjavio je ranije novi britanski premijer.

'Backstop' je dugo kamen spoticanja u Brexitu jer predstavlja zaštitnu mjeru ​kojom bi se trebala izbjeći fizička granica između Republike Irske, članice EU, i Sjeverne Irske, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva.

"Nakon tri godine neosnovane sumnje u sebe, vrijeme je da promijenimo ploču, da obnovimo našu prirodnu i historijsku ulogu poduzetne i zaista globalne Britanije, velikodušne naravi i povezane sa svijetom. Niko u posljednjih nekoliko stoljeća nije dobio u opkladi protiv hrabrosti i snage i ambicije ove države. Neće uspjeti ni danas. U ovoj vladi ćemo raditi bez uvijanja da bismo dali ovoj zemlji liderstvo koje zaslužuje i taj posao počinje sada", poručio je Johnson.

Britanski mediji bave se drastičnim promjenama u kabinetu premijera, navodeći da je Johnsonova poruka jasna, te kako se želi okružiti ljudima koji zaista vjeruju u Brexit.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG