Dostupni linkovi

Corbyn najavio da će 'učiniti sve' da spriječi Brexit bez sporazuma


Čelnik britanske opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn
Čelnik britanske opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn

Čelnik britanske opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn najavio je da će "učiniti sve što je neophodno" da spriječi Brexit bez sporazuma, dok se priprema da se sastane s ostalim poslanicima kako bi raspravljali o taktici blokiranja vladinih planova.

Ujedinjeno Kraljevstvo kreće se u pravcu ustavne krize na unutrašnjem planu i nadmudrivanja s Evropskom unijom na vanjskom nakon što je premijer Boris Johnson najavio da će napustiti blok u roku od 66 dana ukoliko EU ne pristane na ponovne pregovore o sporazumu o razlazu.

Corbyn je izjavio da bi napuštanje EU bez dogovora rezultiralo "bankarskim Brexitom bez sporazuma" koji bi omogućio kompanijama da zarade profite nauštrb britanskih glasača.

"Borba da se spriječi Brexit bez sporazuma nije borba između onih koji žele da napuste EU i onih koji žele kontinuirano članstvo", piše Corbyn u današnjem Indrpendentu, dodajući da bi napuštanje bloka bez sporazuma ostavilo Britaniju "u nemilosti" američkog predsjednika Donalda Trumpa i velikih američkih korporacija.

"To je borba mnogih protiv nekolicine koja je uzurpirala rezultat referenduma kako bi učinila još bogatijim i moćnijim one koji su na vrhu. To je razlog zašto će Laburistička stranka učiniti sve što je neophodno da spriječi bankarski Brexit bez sporazuma", piše Corbyn u Independentu, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG