Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sterdžen: Nacrt sporazuma o Bregzitu katastrofalan za Škotsku


Zastava EU, London

Škotska premijerka Nikola Sterdžen ocenila je nacrt sporazuma o Bregzita kao "katastrofalan" za Škotsku jer se njime favorizuje Severna Irska.

Liderka Škotske nacionalne partije (SNP) želi da Škotska ostane deo jedinstvenog tržišta i carinske unije. Nacrt sporazuma o Bregzitu predviđa "sigurnosnu mrežu" kojom bi se izbeglo uspostavljanje fizičke granice između Irske i britanske Severne Irske.

To rešenje na dva nivoa ima formu carinskog aranžmana za čitavu Veliku Britaniju sa dodatnim prilagođavanjem propisa za Severnu Irsku, rekao je jedan izvor iz EU.

"To će biti katastrofalno za investicije i zapošljavanje u Škotskoj. To bi bio najgori mogući scenario", navela je Sterdžen u snimku postavljenom na njenom Tviter nalogu.

Taj sporazum bi mogao biti odbijen u britanskom parlamentu, što bi, prema rečima škotske premijerke, ostavilo mogućnost za "bolja rešenja, pa i ostanak Velike Britanije u jedinstvenom tržištu.

"Ako su informacije u medijima tačne, 'sigurnosna mreža' bi za neželjenu posledicu mogla imati odvajanje Severne Irske od ostatka Ujedinjenog kraljevstva i ozbiljno podriti našu uniju", rekla je Sterdžen.

Škoti su na referendumu o Bregzitu 2016. velikom većinom glasali za ostanak u EU.

Referendum je održan dve godine posle škotskog referenduma o nezavisnosti na kom se 55 odsto glasača izjasnilo za ostanak u Velikoj Britaniji.

Škotska premijerka smatra da pobeda Bregzita na referendumu predstavlja bitnu promenu okolnosti ali je za sada odbacila mogućnost novog referenduma o nezavisnosti, makar dok ne bude jasno kako će se Bregzit odvijati.

Pročitajte: 'Prodaja' Ujedinjenog Kraljevstva

XS
SM
MD
LG