Dostupni linkovi

Makron ugostio Džonsona: Nema vremena za novi sporazum o Bregzitu


Poštujemo odluku Britanije da napusti EU, Brezgzit bez dogovora nije naš izbor, ali je naša dužnost da budemo spremni i za tu opciju, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron na početku razgovora u Parizu sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

"Ono što je Merkelova juče rekla i što je u skladu sa suštinom naših razgovora je da nam je neophodna vidljivost u roku od 30 dana. Niko neće čekati do 31. oktobra a da pre toga ne pokuša da pronađe dobro rešenje", izjavio je Makron

Makron je istakao da je veoma važno da EU sačuva privilegovane odnose sa Britanijom.

Džonson je rekao da rezultati referenduma obavezuju Britaniju da napusti EU, izrazivši nadu da je moguće to uraditi sporazumno, ali da će to učiniti 31. oktobra i u slučaju da takav dogovor izostane.

Džonson, koji dolazi u Pariz nakon posete Berlinu, istakao je da ni pod kojim okolnostima Britanija neće uvesti fizičku kontrolu na granici dve Irske.

"Razumem želju EU da sačuva celovitost svog jedinstvenog tržišta, ali verujem da je to kompatibilno sa sporazumom o Bregzitu da se takođe sačuva celovitost Ujedinjenog kraljevstva", dodao je Džonson.

Makron je prethodno, uoči susreta sa Džonsonom, rekao da novi pregovori o Bregzitu "nisu opcija"

To nagoveštava da Džonsona očekuje mnogo hladnija atmosfera nego u Nemačkoj, gde je kancelarka Angela Merkel istakla da je moguće pronaći rešenje za "bekstop" (backstop), kao jedno od najspornijih pitanja, za 30 dana.

"Moramo pomoći Britancima da prevaziću ovu internu demokratsku krizu, ali ne smemo biti njeni taoci niti da je izvozimo," istakao je Makron, dodajući da bi Bregzit bez dogovora bio greška Velike Britanije, a ne Evropske unije (EU).

Nešto ranije je izvor iz francuskog predsedništva rekao da Pariz veruje da je Bregzit bez sporazuma sada najrealnija mogućnost nakon što je britanski premijer zahtevao da EU ponovo otvori sporazum o izlasku iz članstva i odbaci "bekstop".

Makron je istakao da ne vidi razlog za novo odgađanje Bregzita, sem ukoliko ne bude značajnije političke promene u Velikoj Britaniji, poput izbora ili referenduma.

On je upozorio Britaniju da rizikuje da trgovinski sporazum sa SAD-om ne može da joj nadomesti "trošak tvrdog Bregzita", odnosno ako napusti EU bez dogovora.

"Čak i ako bi to bilo strateško opredeljenje, cena bi bila vazalni odnos Britanije. Ne mislim da Boris Džonson i britanski narod to žele," precizirao je Makron.

Prema njegovim rečima, "Britanija je navikla da bude velika sila", ali nakon Bregzita može postati samo "mlađi partner" SAD.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton (John) podržao je Bregzit bez sporazuma, dodajući da će SAD predložiti seriju trgovinskih ugovora sa Britanijom po ubrzanoj proceduri.

Da li je Merkel spremna da popusti Britaniji?

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila u sredu tokom susreta sa Džonsonom da je na Ujedinjenom Kraljevstvu da pronađe "izvediv plan".

Džonson je istakao da se sporazum može postići sa "dovoljnim strpljenjem". Prema njegovim rečima, "bekstop" (backstop) - mehanizam čiji je cilj da spreči uspostavljanje tvrde granice između Republike Irske i Severne Irske – mora biti uklonjen kako bi se izbegao izlazak Britanije iz EU bez dogovora.

Ukoliko se "bekstop" primeni – a Velika Britanija i EU ne dogovore o trgovinskom sporazumu posle Bregzita - onda će Severna Irska ostati usklađena sa nekim pravilima jedinstvenog evropskog tržišta.

Istovremeno, cela Velika Britanija bi ostala u carinskoj uniji sa EU sa obavezom usklađivanja sa sadašnjim i budućim pravilima Brisela o konkurenciji i državnoj pomoći, prenosi BBC.

Ovi aranžmani biće u funkciji dok se Ujedinjeno kraljevstvo i EU ne saglase da više nisu nužni. Pristalice Bregzita se pribojavaju da bi u tom slučaju njihova zemlja ostala vezana za evropski blok na neodređeno vreme.

U Briselu ponavljaju da se o sporazumu o izlasku Britanije, koji je njena bivša premijerka Tereza Mej sklopila sa EU, ne može iznova pregovarati.

Međutim, evropski zvaničnici su saopštili da su spremni da "poboljšaju" političku deklaraciju – dokument kojim će biti definisani budući odnosi Velike Britanije i EU.

Angela Merkel je takođe ponovila da nema potrebe za otvaranjem sporazuma o izlasku Britanije, ako se pronađe praktično rešenje za "bekstop". Ona je tokom konferencije za novinare sa Džonsonom nagovestila da je moguće iznaći takvo rešenje za 30 dana.

Džonson je bio optimističan: "Mislim da ako ovome pristupimo sa dovoljno strpljenja, možemo da ovo rešimo, kao u finišu kada 'konji promene mesta' i pojavi se pobednička opcija".

Bivši britanski sekretar za Bregzit Dejvid Dejvis (David Davis) je izjavio da je Džonsonov susret sa Merkelovom prošao bolje nego što se očekivalo, prenosi BBC.

Dejvis, koji je podneo ostavku nezadovoljan sporazumom koji je postigla Tereza Mej, kazao je da su šanse "50:50 odsto" da Britanija napusti EU dogovorno, ali ako Brisel želi da nešto učini u narednih 30 dana trebalo da pažljivo razmotri "veoma detaljan predlog" za britansko-irsku granicu, a što je prethodno odbacilvala.

Naravno, postavlja se pitanje da li izjava Merkelove najavljuje značajniju promenu stava Brisela.

BBC javlja iz Berlina da je njen susret sa Džonsonom bio na prvi pogled veoma srdačan, ali da su u Londonu veoma pesimistični.

Izjava kancelarke o mogućnosti pronalaženja rešenja za "bekstop" u narednih 30 dana se verovatno odnosi na razgovore o političkoj deklaraciji, pravno neobavezujućem dokumentu o budućim odnosima, za razliku od sporazuma o izlasku Britanije iz EU.

Ona je poručila Ujedinjenom kraljevstvu da "predloži rešenje", ali se nije obavezala na otvaranje pregovora o ključnom dokumentu, ocenjuje BBC.

To pokazuje i njena izjava da podržava sporazumni odlazak Britanije iz Unije, ali i da je Nemačka spremna i za Bregzit bez dogovora.

Džonson je najavio da će Britanija napustiti EU 31. oktobra – sa ili bez sporazuma.

Nakon posete Parizu, britanski premijer odlazi na trodnevni samit G7 u francuskom Bijaricu, na kome će učestvovati i predsednik SAD Donald Tramp.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG