Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Posle razgovora u Briselu Kosovo i Srbija sledeće nedelje opet o dinaru; Oštro upozorenje Pakistana avganistanskim talibanima


Zastavice EU u parku ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo postavljene uoči sastanka u Briselu u vezi s pristupnim pregovorima BiH i EU, 19. mart 2024.
Zastavice EU u parku ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo postavljene uoči sastanka u Briselu u vezi s pristupnim pregovorima BiH i EU, 19. mart 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Kosovo i Srbija će do 22. marta predati svoje predloge o dinaru kako bi se ponovo naredne nedelje sastali i razmatrali moguće opcije, izjavio je glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi posle sastanka u Briselu. Bisljimi i glavni pregovarač Srbije u dijalogu Petar Petković razgovarali su uz posredovanje specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, nakon što su prethodno sa evropskim diplomatom održali odvojene sastanke.
  • Grupa zemalja članica Evropske unije, uključujući Nemačku, traži zeleno svetlo za otvaranje pregovora o članstvu s BiH uoči samita u Briselu 21. i 22. marta. Sa druge strane, kako navodi AFP, izgleda da druge zemlje poput Francuske, oklevaju sa nastavkom procesa. U centru Sarajeva postavljene su zastavice EU uoči sastanka u Briselu na kojem će se raspravljati o donošenju konačne odluke za otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i BiH.
  • Ministar građevinarstva Srbije Goran Vesić naveo je da "postoji ovlašćenje" da potpiše ugovor o "revitalizaciji" zgrade bivšeg Generalštaba Vojske Srbije porušene u NATO bombardovanju 1999. godine u centru Beograda. U Srbiji javnost danima spekuliše da će na prostoru porušenog Generalštaba, kompanija zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, zidati poslovno-stambeni kompleks.

RSE intervju

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da će Vlada Kosova brzo rešiti sve probleme koje građani Srbije mogu imati u vezi sa regulativom Centralne banke Kosova koja zabranjuje korišćenje srpskog dinara. Pogledajte intervju u kojem Kurti kaže da Kosovo ne prihvata predloge o dinaru suprotne uredbi Centralne banke Kosova. On je takođe rekao da ne prihvata nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji predlažu Evropljani, osim ako Beograd ne pristane na Osnovni sporazum.

Mora da se prestane s razmišljanjem o periodu posle Vladimira Putina, jer on može da ostane na vlasti još čak 20 godina, kaže Sergej Medvedev, ruski istoričar i voditelj emisije "Arheologija" Ruskog servisa RSE. "On je fizički veoma vitalan, aktivan, nema loše životne navike, bavi se sportom, pliva dva sata dnevno, pa zašto ne bi ostao na vlasti, recimo, do 2040. i dalje", ističe Medvedev. On kaže da je zato mantra kada će Putin da ode i šta će biti posle neka vrsta "crne kutije". "Ključno je pitanje šta će se desiti između sada i tog trenutka 'posle', zato što još može mnogo toga da pokvari u svetu pre nego što ode sa političke scene. Može da započne hibridne ratove, poremeti evropske komunikacije, podrži globalni terorizam, da čak pokrene nuklearni rat", ocenjuje Medvedev.

Balkan na RSE

Fudbalski savez Rusije kao "bratski duel" najavio je utakmicu selekcije Rusije sa Srbijom, prvom evropskom reprezentacijom koja će igrati u Moskvi od početka invazije na Ukrajinu. Dok druge evropske reprezentacije, poput Engleske ili Poljske, bojkotuju ruski fudbalski tim, nacionalni tim Srbije prati državnu politiku. Zvanični Beograd se od februara 2022, kada je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, nije uskladio sa sankcijama Evropske unije, a vlasti u Srbiji nisu prekinule kontakte sa Kremljom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je pobedu Vladimiru Putinu na predsedničkim izborima u Rusiji. Vučić je na Instagramu objavio da je ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Bocan Harčenku uručio pismo za Putina.

U BiH jedan je optužen za genocid, a drugi je pod istragom zbog ratnih zločina. U Srbiji, obojica na slobodi, učestvuju u promovisanju knjiga o Specijalnoj brigadi policije, čiji su pripadnici sudelovali u srebreničkom genocidu. Ratni ministar policije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Tomislav Kovač i bivši general Vojske RS-a Svetozar Andrić godinama su deo javnog, odnosno političkog života u Srbiji. Tužilaštvo za ratne zločine nije odgovorilo na pitanja RSE da li su ili će biti predmet istrage.

Ministarstvo pravde Crne Gore potvrdilo je da radna grupa radi na izmenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću, pošto postojeći u praksi ne daje rezultate u finansijskim istragama i povratu imovine. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koja se decenijama bavi borbom protiv korupcije zagovara "italijanski model" koji se u toj zemlji zove preventivna konfiskacija imovine. Ministarstvo pravde je za RSE potvrdilo da je upoznato s modelom zakona za koji se zalaže MANS. Navode da se za taj model "antimafija zakona" javno zalaže i ministar pravde Andrej Milović.

Pitanje nezakonito stečene imovine je sporno i u BiH, gde zakoni propisuju da bi imovina stečena krivičnim delom trebalo da bude oduzeta, a sve žrtve krivičnog dela obeštećene. U praksi, retki su slučajevi u kojima se to stvarno i desi. Osamdesetjednogodišnji Adil Medić je jedna od žrtava prevare sa nekretninama, u aferi poznatoj kao "Nekretnine Pelak". Ostao je i bez nekretnina i bez 110.000 maraka (oko 55.000 evra), koje je dao Mihriji Pelak, tadašnjoj vlasnici agencije za promet nekretninama. Uz Medića, Pelak je prevarila još 131 osobu i tri firme, zbog čega je 2009. osuđena na 20 godina zatvora. Većina njenih "žrtava" nikada nije obeštećena. "Nije meni satisfakcija što je ona dobila 20 godina zatvora, jer meni novac nikad nije vraćen", kaže Medić.

Očekivana ulaganja američkog biznismena Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika Donalda Trampa, kao i u Srbiji i u Albaniji su naišla na podeljena mišljenja. Za Vladu Albanije Kušnerovi projekti na albanskoj obali su "zlatna" prilika, dok opoziciju zabrinjava, kako navodi, nedostatak transparentnosti, a ekološki stručnjaci strahuju da je morska fauna u opasnosti.

Najava kandidature aktuelnog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića za premijera podigla je rejting Socijaldemokratskoj partiji, pokazalo je istraživanje Ipsosa, dok strani mediji upozoravaju na moguće promene hrvatske spoljne politike u slučaju da Milanović zaista i postane premijer. Milanović je 2022. godine izjavio da treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO "dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH i Hrvatima daju temeljna prava". Milanović je često imao suprotne političke stavove u odnosu na Plenkovića oko BiH, kao i drugih pitanja u regionu, dok je takođe iznosio drugačije stavove po pitanju Ukrajine.

Rat u Ukrajini

U ruskom artiljerijskom napadu poginula su tri civila u južnom ukrajinskom regionu Herson, rekao je u utorak regionalni guverner Oleksandr Prokudin, dodajući da su tokom granatiranja oštećene dve višespratnice. U oblasti Donjecka jedan muškarac je ubijen, a petoro je ranjeno u ruskom granatiranju, naveo je guverner Vadim Filaškin na Telegramu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u utorak na početku sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine da se "ukrajinske trupe suočavaju sa okrutnim uslovima i teškim borbama, a ukrajinski civili izdržavaju stalni baraž ruskih projektila i iranskih dronova". "Međutim, Ukrajina neće odustati, kao ni SAD. Dakle, naša današnja poruka je jasna: SAD neće dozvoliti da Ukrajina propadne. Ova koalicija neće dozvoliti da Ukrajina propadne. I slobodni svet neće dozvoliti da Ukrajina propadne", poručio je Ostin.

Evropska unija trebalo bi da uzme 90 odsto prihoda od ruske imovine zamrznute u Evropi i da ih prebaci ih u fond kojim upravlja Unija i koji finansira oružje za Ukrajinu, predložio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj. On je rekao da će podneti zvanični predlog vladama 27 zemalja članica Unije uoči samita lidera 21. i 22. marta.

Svet

Pogledajte video prilog o kritikama ruskih predsedničkih izbora sa Zapada. S druge strane predsednik Vladimir Putin je, pošto je osigurao peti mandat na vlasti, rekao da bi sukob Rusije i NATO-a bio "na korak od Trećeg svjetskog rata", dok Zapad raspravlja o slanju dodatne vojne pomoći Ukrajini.

Marginalizacija civilnog društva i "intenzivna represija" nezavisnih glasova u Rusiji znače da predsednički izbori na kojima je Putin osvojio peti mandat, mogu samo biti opisani kao nedemokratski, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Udovica ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog pozvala je međunarodnu zajednicu da ne prizna Putina kao legitimnog lidera Rusije nakon izbora koji, kako je rekla, "nemaju smisla".

Vazdušni udari Pakistana na Avganistan u kojima je, kako tvrde avganistanski zvaničnici, ubijeno najmanje osam ljudi, povećavaju tinjajuće napetosti između dve zemlje koje se sve češće sukobljavaju zbog nedavnog porasta nasilja militanata na pakistanskom tlu. Tenzije između Avganistana i Pakistana rastu otkako su talibani ponovno preuzeli kontrolu nad zemljom 2021. Međutim, poslednji incidenti mogli bi dodatno da destabilizuju ionako krhke zemlje, iako pojedini analitičari ocenjuju da to verovatno neće prerasti u širi sukob, pišu svetski mediji.

Ohrabreni Azerbejdžan, kojeg podržava Turska, promenio je odnos snaga na južnom Kavkazu poslednjih godina. Baku je prošle godine povratio punu kontrolu nad Nagorno-Karabahom, otcepljenim regionom koji je tri decenije bio pod kontrolom etničkih Jermena. S druge strane, oslabljena Jermenija se distancirala od svog tradicionalnog saveznika, Rusije, i nastoji da se približi Zapadu. Geopolitičke promene u regionu izazvale su zabrinutost u Iranu, koji se graniči s Jermenijom i Azerbejdžanom. Teheran strahuje da bi mogao da izgubi uticaj u regionu kojim je dugo dominirao njegov saveznik Moskva.

Šta ima?

Poslušajte u potcastu šta će se dešavati u BiH na Međunarodni dan sreće, 20. marta.

Šta ima još…

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG