Dostupni linkovi

Njemačka traži zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupanju BiH u EU


Član protokola namešta zastavu Bosne i Hercegovine pre dolaska na samit EU u Briselu, 23. juna 2022.
Član protokola namešta zastavu Bosne i Hercegovine pre dolaska na samit EU u Briselu, 23. juna 2022.

Grupa zemalja članica Evropske unije, uključujući i Njemačku, traži zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu sa Bosnom i Hercegovinom uoči samita u Briselu. Sa druge strane, kako navodi AFP, izgleda da druge zemlje poput Francuske, oklijevaju sa nastavkom procesa.

Samit zemalja članica Evropske unije počinje 21. marta i na njemu bi, između ostalog, trebao biti poznat zvanični stav o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH u EU.

Sve države članice moraju odobriti otvaranje pregovora kako bi oni mogli započeti.

"Vidjeli smo jasan napredak prema reformama u Bosni i Hercegovini u proteklih nekoliko mjeseci i to također trebamo poštovati", rekla je njemačka ministrica evropskih poslova Anna Luhrmann na sastanku u Briselu.

Ruska invazija Ukrajine potaknula je ponovo nastojanje Evropske unije da se proširi, a u decembru prošle godine zemlje članice su pristale da započnu pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom i Moldavijom.

TV Liberty: 'Sto metara' do pristupnih pregovora s EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:31 0:00

Bosna i Hercegovina zvanično je kandidat za članstvo od 2022. godine. Mišljenje Evropske komisije (Avis) dobila je u maju 2019. i u njemu je definisano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja: demokratija i funkcioniranje institucija, vladavina prava, osnovna prava i reforma javne uprave. Ova polja BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

U decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvori pristupne pregovore sa BiH i pozvali Komisiju da u martu objavi izveštaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma, što će biti osnov za odluku lidera EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je ranije u martu da će ova institucija preporučiti otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Pritisak da se Bosna približi EU podržava niz zemalja uključujući Austriju, Italiju i Grčku.

Ali neke, uključujući Francusku, Holandiju i Dansku su više skeptične.

Francuski ministar za Europu Jean-Noel Barrot rekao je da Pariz napore Bosne otkako je postala kandidat vidi kao "previše ograničene".

"Moramo nastaviti ohrabrivati bosanskohercegovačke lidere da ulože napore kako bi postigli postavljene ciljeve," rekao je na sastanku u Briselu.

Ako Bosna i Hercegovina 21. marta i dobije zeleno svjetlo, predstoji joj proces reformi koji obično traje godinama prije nego što se zemlja konačno pridruži EU.

Izvor: AFP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG