Dostupni linkovi

Zaposleni u pravosuđu u Republici Srpskoj ponovili zahtjeve za povećanjem plata


Štrajkačka straža administrativnih radnika Osnovnog suda u Banjaluci, Banjaluka, 19. mart 2024. godine.
Štrajkačka straža administrativnih radnika Osnovnog suda u Banjaluci, Banjaluka, 19. mart 2024. godine.

Zaposleni u pravosudnim institucijama koji štrajkuju već tri sedmice, održali su "štrajkačku stražu" u dvorištu sudova i tužilaštava u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

"Štrajkačke straže", u skladu sa zakonom, mogu se formirati na mjestima pred ulazom ili u krugu poslovnih prostorija poslodavca.

Uputili su upozorenje Vladi RS i nadležnom ministarstvu da, kako kažu, "ozbiljnije shvate njihove zahtjeve i poboljšaju uslove rada i plate".

U zahtjevima koje su dostavili prije početka štrajka 19. marta su zatražili usklađivanje plata sa povećanjima koja dobijaju sudije i tužioci u RS, te izjednačavanje toplog obroka, regresa i staža, također, sa sudijama i tužiiocama.

Sudovi u Republici Srpskoj otkazuju ročišta zbog štrajka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Prema jednom zakonu, koji tretira sudije i tužioce, osnovna plata uvećava svake godine za 0,5 odsto. Prema zakonu za ostale zaposlene u pravosuđu, uvećanje je 0,3 odsto i to za one koji imaju do 25 godina staža. Za sve ostale koji imaju staža više od 25 godina, uvećanje je 0,5 odsto.

Administrativni radnik srednje stručne spreme u RS u prosjeku prima 1.100 maraka (oko 560 evra).

Inače, sudije i tužioci u tom bh. entitetu imaju plate u rasponu od 4.400 maraka (oko 2.200 eura) do 8.100 (oko 4.050 eura).

Još nema dogovora sa entitetskim Ministarstvom pravde o ispunjenju sindikalnih zahtjeva, nakon što je 15. marta održan sastanak sa nadležnim ministrom, ali bez postizanja dogovora.

"U pravosuđu sam zaposlena 37 godina, dakle više nego što naš gospodin ministar ima godina. Žao mi je što nema sluha za naše zahjteve", istakla je Nada Kočić, zaposlena u banjalučkom Tužilaštvu.

"Žao nam je što nemaju sluha za naše zahtjeve", poručili su radnici zaposleni u administraciji ispred banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, Banjaluka, 19. mart 2024. godine.
"Žao nam je što nemaju sluha za naše zahtjeve", poručili su radnici zaposleni u administraciji ispred banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, Banjaluka, 19. mart 2024. godine.

Ministarstvo pravde RS je prethodno zaprijetilo zaposlenima odbijanjem od plate svaki dan proveden u štrajku, no zaposleni su naveli kako poštuju minimum procesa rada iz postojećeg Zakona o štrajku.

U skladu sa Zakonom o štrajku, minimum procesa rada se i dalje obavlja – rade se predmeti u kojima se određuje pritvor, u koje su uključeni maloljetnici, slučajevi u kojima može nastati nenadoknadiva šteta.

Štrajk radnika u pravosuđu RS-a održava se nakon 11 godina. Prethodni štrajk zbog smanjenja plata trajao je skoro mjesec dana. Tada, kao i sada, na vlasti u ovom entitetu bio je Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

XS
SM
MD
LG