Dostupni linkovi

Kosovo i Srbija do 22. marta će dati svoje predloge za dinar, rečeno nakon sastanka u Briselu


Zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi tokom sastanka sa specijalnim predstavnikom EU u pregovorima Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, 6. septembra 2023.
Zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi tokom sastanka sa specijalnim predstavnikom EU u pregovorima Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, 6. septembra 2023.

Kosovo i Srbija će do 22. marta predati svoje predloge o dinaru kako bi se ponovo naredne nedelje sastali i razmatrali moguće opcije, izjavio je glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi (Besnik Bisljimi) nakon sastanka 19. marta u Briselu.

Bisljimi i glavni pregovarač Srbije u dijalogu Petar Petković razgovarali su uz posredovanje specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, nakon što su prethodno sa evropskim diplomatom održali odvojene sastanke.

Održavanje novog susreta na nivou pregovarača gde će se raspravljati o dinaru potvrdio je Petković. Rekao je i da je odluka Centralne Banke Kosova teška. Prema njemu, važno je da Srbi na Kosovu mogu prime svoj novac na prostoru Kosova, a ne da prelaze granicu kako bi podigli novac.

Prema njemu formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu je ključno jer se time, prema njima, potpuno rešava pitanje finansiranja svih srpskih institucija, ali i naroda koji živi na Kosovu.

Naveo je da je njegov prištinski sagovornik sve vreme insistirao na formalizaciji Ohridskog dogovora, a da je delegacija Beograda govorila o tome da mora da dođe do formiranja Zajednice jer su to potpisali i Beograd i Priština, ali i EU koja je garant formiranja ovog tela.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak na platformi X je rekao da se sa pregovaračima dogovorio da će razgovor nastaviti naredni ponedjeljak.

EU je sazvala ovaj susret kako bi se raspravljalo o dinaru, u svetlu uredbe Centralne Banke Kosova (CBK) koja je od 1. februara uvela euro kao jedino valutu za plaćanje gotovinom, čime je srpska valuta stavljena van upotrebe.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) u intervjuu za RSE 19. marta je rekao da od sastanka glavnih pregovarača u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije očekuje konkretne stvari.

Rekao je da je za izdavanje dinara uvek bilo različitih opcija, ali nije želeo da govori o mogućim predlozima za rešavanje situacije, jer je, prema njegovim rečima, pregovaračka pozicija Kosova narušena ukoliko se oni prerano otkriju.

On, međutim, kaže da je to proces koji traje, da "ali nema predloga koje smo prihvatili, a koji su u suprotnosti sa novom uredbom Centralne banke Kosova".

Ova uredba je naišla na osudu međunarodne zajednice i to je bio i razlog zbog čega je prošle nedelje Prištinu posetio američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar (Gabriel Eskobar).

Escobar je 15. marta u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da nije uspeo da ubedi premijera Kosova Aljbina Kurtija da suspenduje odluku o zabrani srpske valute na Kosovu dok EU, SAD i Vlada Kosova ne pronađu dugoročno rešenje, kao što je elektronski transfer eura kroz kosovski sistem.

Mogućnost pronalaska rešenja za dinar je dan pre održavanja susreta glavnih pregovarača u Briselu nagovestila predsednica Kosova Vjosa Osmani. Ona je 18. marta izjavila da se pitanje srpskog dinara na Kosovu mora hitno rešiti i da već postoji saglasnost o delu američkog predloga po tom pitanju. Idealno bi bilo, rekla je, da se u Briselu 19. marta postigne dogovor u okviru dijaloga Kosova i Srbije, na nivou glavnih pregovarača.

Kosovska strana je odbijala da se o dinaru raspravlja u okviru dijaloga. Glavni kosovski pregovarač je već odbio jedan poziv za sastanak koji je bio planiran za 27. februara. Bisljimi je ovo obrazložio činjenicom da za Kosovo "pitanje dinara nije deo dijaloga". Umesto njega na sastanak je tada došao predsednik CBK.

Osim dinara očekivalo se da se na sastanku pokrene i pitanje nedovoljne primene dogovora o putu ka normalizaciji odnosa koji su lideri Kosova i Srbije postigli prošle godine.

Evropski šef diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) je na prvu godišnjicu dogovora izrazio žaljenje zbog nedovoljne primene sporazuma. On je potvrdio da će se nastaviti pritisak na strane kako bi došlo do napretka.


Mogući susret lidera Srbije i Kosova

Bensik Bislimi je najavio da bi u jednom trenutku moglo da dođe do susreta lidera Srbije i Kosova kako bi se oni izjasnili o sporazumu koji je postignut 27. februara 2023. u Briselu i aneksa primene koji je dogovoren 18. marta 2023. u Ohridu.

Kosovski glavni pregovarač je novinarima rekao da je srpska strana ponovo potvrdila da nije spremna da u potpunosti primeni sporazum koji su lideri postigli prošle godine u Briselu i Ohridu.

Prema Bislimiju, glavni srpski pregovarač je na višestruka pitanja Miroslava Lajčaka, odgovorio da je za Beograd dogovor sa Kosovom "problematičan u tekstu ima članova koji se odnose na status Kosova".

"Gospodin Lajčak je konstatovao da Srbija ima problem da napreduje po pitanju spprazuma (iz Ohrida) i shodno s tim ovo pitanje treba da se raspravlja na nivou lidera država jer je bilo jasno da glavni pregovarač iz Srbije nije imao mandat da o ovome razgovara", izjavio je novinarima Bislimi.

XS
SM
MD
LG