Dostupni linkovi

Vesić izjavio da ima ovlašćenje da potpiše ugovor o 'revitalizaciji' Generalštaba


Fotoarhiv, porušena zgrada Generalštaba Vojske Srbije u centru Beograda
Fotoarhiv, porušena zgrada Generalštaba Vojske Srbije u centru Beograda

Ministar građevinarstva Goran Vesić naveo je 19. marta u izjavi za TV N1 da "postoji ovlašćenje" da potpiše ugovor o "revitalizaciji" zgrade bivšeg Generalštaba Vojske Srbije porušene u NATO bombardovanju 1999. godine u centru Beograda.

"Postoji ovlašćenje da potpišem ugovor, ali on mora da bude plod pregovora, u ovom trenutku postoji nekoliko kompanija koje su zainteresovane da rade na revitalizaciji tog kompleksa", izjavio je Vesić.

Njegova izjava dolazi u danima kada se u javnosti spekuliše o tome da će se na prostoru porušenog Generalštaba zidati poslovno-stambeni kompleks.

Opozicioni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta pokazao je 13. marta dokument Vlade Srbije navodeći da je ministar građevinarstva Goran Vesić potpisao Memorandum o razumevanju sa kompanijom Kushner Realty LLS o izgradnji kompleksa na prostoru Generalštaba.

Reč je o kompaniji Džareda Kušnera (Jared Kushner), zeta bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump). Kušner je i sam objavio planove dizajna projekta, koji podrazumeva izgradnju dve visoke zgrade sa stanovima i hotelima na prostoru Generalštaba.

U zaključku Vlade Srbije se navodi da je reč o Memorandumu o revitalizaciji i razvoju lokacije bombardovanog Generalštaba koji nije pravno obavezujući.
Vesić je ranije potvrdio da je dobio ovlašćenje Vlade, ali ne i da je nešto potpisao.

U izjavi za TV N1 19. marta Vesić je naveo da će "ako i kada ugovor bude potpisan" održati konferenciju i javnost obavestiti "o svim detaljima ugovora".

Naredni koraci, kako je pojasnio, podrazumevaju usvajanje projekta u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i eventualnu izmenu urbanističkog plana, ukoliko bude bilo potrebno.

"To ima svoju proceduru koja podrazumeva i učešće javnosti, raspravu, tako da će sve drugo biti rađeno u skladu sa našim zakonima, tako da će javnost biti u potpunosti uključena i znaće na vreme kako će taj prostor na kraju izgledati", izjavio je Vesić za TV N1.

Na pitanje koji je vremenski rok za sve to, Vesić je naveo da je u slučaju izmene urbanističkog plana potrebno godinu dana, dok bi po ubrzanoj proceduri bilo potrebno dva do tri meseca.

"Pre toga treba napisati projekat, po mojoj proceni, ako taj neko radi najbrže što može, u pitanju je godinu i po do dve godine, pre nego što dođemo u situaciju da podnesemo zahtev za građevinsku dozvolu", rekao je Vesić i ponovio svoj stav da prostor Generalštaba treba da bude obnovljen.

"I Pentagon je obnovljen posle napada 11. septembra (u Sjedinjenim Američkim Državama), pa postoji samo jedna memorijalna ploča za onaj deo koji je srušen, sve ostalo je obnovljeno", naveo je Vesić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 18. marta da je "delimično upoznat" s idejom izgradnje poslovno-stambenog kompleksa na mestu porušenog Generalštaba.

On je rekao da ga ta ideja "oduševljava" i da će to promovisati "s radošću".

Zgrada Generalštaba bombardovana je u noći između 29. i 30. aprila 1999. godine. NATO je započeo bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije 24. marta te godine kao odgovor na progon Albanaca na Kosovu koji su vršile bezbednosne snage Srbije.

XS
SM
MD
LG