Dostupni linkovi

Hong Kong usvojio strogi zakon o sigurnosti


Policajci prolaze pored improvizirane barikade koju su zapalili demonstranti tokom skupa protiv zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, Kina, 1. jula 2020.
Policajci prolaze pored improvizirane barikade koju su zapalili demonstranti tokom skupa protiv zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, Kina, 1. jula 2020.

Hong Kong je usvojio strogi zakon o sigurnosti za kojeg zvaničnici kažu da je neophodan za stabilnost, dok kritičari sa druge strane strahuju da će dodatno narušiti građanske slobode.

Donesen je u ubrzanoj proceduri koju je sproveo parlament naklonjen Pekingu za manje od dvije sedmice. Svih 88 zastupnika kao i predsjednik zakonodavnog vijeća jednoglasno su glaali za donošenje zakona koji će stupiti na snagu 23. marta.

Predsjednik zakonodavnog vijeća Andrew Leung rekao je kako vjeruje da su svi zastupnici počašćeni što su sudjelovali u ovoj "historijskoj misiji".

"Što prije zakon bude donesen, prije će se zaštititi nacionalna sigurnost", rekao je Leung.

Paket zakona poznat i kao Član 23 odnosi se na nova krivična djela poput vanjskog uplitanja i pobune, a kazne uključuju i doživotnu robiju.

Kako piše BBC, njime se proširuje kontroverzni zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je ranije nametnula Kina. Prema tom zakonu već je kriminalizirana secesija, dosluh sa stranim silama u Hong Kongu kao i terorizam.

Kritičari se brinu da će novi zakon dodatno narušiti građanske slobode koje je Peking obećao čuvati 50 godina kada se 1997. bivša britanska kolonija vratila pod kinesku vlast.

Politička scena Hong Konga dramatično se promijenila od masovnih uličnih protesta 2019. koji su doveli u pitanje kinesku vlast kao i nametanje Zakona o nacionalnoj sigurnosti. Brojni aktivisti su završili na sudu, dok su drugi izbjegli iz zemlje.

Ustav Hong Konga, zahtjeva od grada da donese domaći zakon o nacionalnoj sigurnosti. Prethodni pokušaj iz 2003. izazvao je masovne ulične proteste na kojima je učestvovalo pola miliona osoba što je dovelo do odgađanja zakona.

Slični protesti protiv sadašnjeg prijedloga zakona su izostali uglavnom zbog, kako piše AP, zastrašujućeg učinka postojećeg zakona o sigurnosti.

Izvor: Reuters, AP, BBC
XS
SM
MD
LG