Dostupni linkovi

Navaljnaja poručila da svijet ne treba priznati Putina kao 'legitimnog' lidera


Julija Navaljna
Julija Navaljna

Udovica ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog pozvala je međunarodnu zajednicu da ne prizna predsjednika Vladimira Putina kao "legitimnog" lidera zemlje nakon izbora koji kako je rekla "nemaju smisla".

U videu objavljenom na društvenim mrežama Julija Navaljnaja je pozvala svoje pristalice da "ne odustaju" u suprotstavljanju Putinu.

"Rezultat ovih izbora nema nikakvo značenje. Putin želi pokazati svijetu da očito ima ogromnu podršku," rekla je Navaljnaja.

"Ovi izbori su prošli, ali ništa nije gotovo. Naprotiv, treba skupiti snage i raditi više nego ikada", dodala je.

Julija Navaljna, 'radikalnija od Alekseja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

Putin je osvojio peti predsjednički mandat uvjerljivom pobjedom na strogo kontroliranim izborima koje je Zapad osudio kao ni slobodne ni poštene. Izbori su održani od 15. do 17. marta i prema podacima Centralne izborne komisije osvojio je više od 87 posto glasova.

Sa novim šestogodišnjim mandatom, Putin koji ima sedamdeset i jednu godinu i koji Rusijom vlada kao premijer ili predsjednik od 2000., trebao bi premašiti gotovo 30-godišnju vladavinu sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Navaljna je u videu pohvalila Ruse koji su sudjelovali u protestu "Podne protiv Putina" 17. marta. Proteste su organizovali saradnici Navaljnog širom Rusije i u drugim zemljama, a na proteste je pozvao i prije svoje smrti sam Aleksej Navaljni.

"Vi ste pobjednici događaja kojeg Kremlj naziva glasanjem. Bilo vas je toliko mnogo, hrabrih, slobodnih i poštenih ljudi širom Rusije koji su u "Podne protiv Putina" došli na biračka mjesta. Zahvalna sam svakome od vas," rekla je Navaljnaja.

Dodala je i da Putin želi da svijetu pokaže da ima "ogromnu podršku".

"Ali vi koji ste došli na biračka mjesta u 12 sati uvjerljiviji ste od bilo kakvih lažnih postotaka," dodala je udovica opozicionog ruskog političara.

Navaljna koja živi izvan Rusije, obećala je da će nastaviti borbu svog supruga za "divnu Rusiju budućnosti".

'Podne protiv Putina' u Srbiji: Hiljade Rusa izašlo na predsedničke izbore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Aleksej Navaljni preminuo je 16. februara u arktičkom zatvoru pod nerazjašnjenim okolnostima. Njegova supruga kao i saradnici, zajedno sa pojedinim zapadnim vladama, okrivili su Putina za njegovu smrt.

XS
SM
MD
LG