Dostupni linkovi

Pakistanski zračni napadi, oštro upozorenje afganistanskim talibanima


Vojnik pakistanske vojske čuva granicu između Pakistana i Afganistana, januara 2019.
Vojnik pakistanske vojske čuva granicu između Pakistana i Afganistana, januara 2019.

Pakistan je u ponedjeljak ujutro, 18. marta izveo dva zračna napada na Afganistan u kojima je, kako tvrde afganistanski zvaničnici, ubijeno najmanje osam ljudi.

Napadi povećavaju tinjajuće napetosti između dvije zemlje koje se sve češće sukobljavaju zbog nedavnog porasta militantnog nasilja na pakistanskom tlu.

Tenzije između Afganistana i Pakistana rastu otkako su talibani ponovno preuzeli kontrolu nad zemljom 2021. Međutim, posljednji incidenti mogli bi dodatno destabilizirati ionako krhke zemlje, iako pojedini analitičari ocjenjuju da to vjerovatno neće prerasti u širi sukob, pišu svjetski mediji.

Odgovor na subotnji napad

Afganistanski talibani saopštili su 18. marta da je Pakistan izveo dva zračna napada na njihov teritorij, ubivši pet žena i troje djece, te da su na napade uzvratili teškim oružjem na pakistanske snage duž granice, prenio je Reuters.

Susjedne zemlje razmijenile su optužbe oko toga ko je odgovoran za nedavnu bujicu napada islamističkih militanata u Pakistanu. Dok Islamabad tvrdi da su napadi pokrenuti s afganistanskog tla, talibani u Afganistanu to negiraju.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je Pakistan izveo "protuterorističke operacije temeljene na obavještajnim podacima u pograničnim regijama unutar Afganistana".

Nije specificirano o kakvoj se operaciji radilo, ali je rečeno da su napadi bili usmjereni na pripadnike militantne grupe Hafiz Gulf Bahadur nakon napada na vojnu ispostavu u Pakistanu u subotu, 16. marta, dok je u odvojenom saopštenju, talibansko ministarstvo odbrane reklo je da su njegove sigurnosne snage gađale pakistanske trupe na granici kao odgovor na zračne napade.

U izjavi datoj državnoj televiziji, pakistanska vojska je rekla da "nedavni talas terorizma ima punu podršku i pomoć Afganistana". Nisu spominjani nikakvi zračni napadi, ali je rečeno da su subotnji napad izveli militanti koji su imali "sigurno utočište" u Afganistanu.

Pogranične napetosti

Napetosti dužgranice između dviju zemalja porasle su otkako je talibanska vlada preuzela vlast 2021., a Islamabad tvrdi da militantne grupe izvode redovne napade iz Afganistana, ističe agencija France Presse (AFP).

Područja uz granicu dugo su bila uporište za militantne grupe poput pakistanske domaće talibanske grupe Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), koja djeluje preko porozne granice s Afganistanom.

Analitičari kažu da su militanti u bivšim plemenskim područjima ohrabreni nakon povratka talibana na vlast, a TTP vodi rastuću kampanju protiv sigurnosnih zvaničnika. S druge strane, dodaje France-Presse, Talibani poriču pružanje utočišta pakistanskim militantima.

Godine 2022. talibanske su vlasti rekle da su pakistanski vojni helikopteri izveli napade duž afganistanske strane granice u kojima je poginulo najmanje 47 ljudi, uključujući 20 djece.

Udari od ponedjeljka uslijedili su nakon što je sedam pakistanskih vojnika ubijeno u napadu naoružane grupe unutar teritorija Pakistana u subotu, zbog čega je predsjednik zemlje Asif Ali Zardari obećao odmazdu.

"Pakistan je odlučio da ko god uđe u naše granice, domove ili zemlju i počini teror, mi ćemo mu odgovoriti snažno, bez obzira ko je ili iz koje je zemlje", rekao je dok je prisustvovao dženazi nastradalih vojnika, među kojima su bili i potpukovnik.

U saopštenju pakistanske vojske navodi se da su sigurnosne snage također izvele operaciju tokom noći na nedjelju, 17. marta, u okrugu Sjeverni Waziristan, koji graniči s Khostom i Paktikom, ubivši osam militanata optuženih da su učestvovali u subotnjem napadu.

'Jasna poruka susjedima'

Sigurnosni analitičari kažu da Pakistan, koji je zahvaćen ekonomskom i političkom krizom, šalje jasnu poruku svojim susjedima - uključujući suparničku Indiju - da je odbrana jaka kao i uvijek, ističe Wall Street Journal.

"Ovo je signal iz Pakistana da koji god nas susjed udari, morat će platiti", rekao je Ejaz Haider, sigurnosni analitičar sa sjedištem u istočnom gradu Lahoreu.

Talibani su, međutim, obećali osvetu zbog napada u ponedjeljak, koje je glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid nazvao "nepromišljenom akcijom".

Pakistanski zvaničnici kažu da su frustrirani nakon više od dvije godine pokušaja uvjeravanja talibana da poduzmu akciju protiv pakistanskih militanata, ali da talibani nisu voljni osuditi terorističke napade koji se događaju u Pakistanu.

Diplomatska izolacija talibana, prema ocjeni lista, znači da si oni ne mogu priuštiti otuđivanje militantnih frakcija dok se brane od napada ogranka takozvane 'Islamske države'.

Akcije "milo za drago" mogle bi dodatno destabilizirati dvije krhke nacije, ali je malo vjerovatno da će se preliti u širi sukob. Afganistan ima ograničene vojne mogućnosti, što znači da bi se Pakistan mogao suočiti s više militantnih napada, rekao je Haider, sigurnosni analitičar.

Daljnji pakistanski zračni napadi mogli bi se dogoditi ako se ponašanje talibana ne promijeni, kažu stručnjaci, sada kada je Islamabad postavio presedan nanošenjem gubitaka za ono što vidi kao podršku talibana militantima koji žele destabilizirati Pakistan.

Talibani i TTP izgradili su bliske veze tokom godina, prema stručnjacima. Pakistan je bio vitalno utočište za pobunjenike tokom dvije decenije koliko su se talibani borili protiv međunarodnih snaga predvođenih SAD. Pakistanski militanti također su bili domaćini i pridružili im se u borbi, stvarajući snažne veze.

TTP je osnovan 2007. godine kao kopija pokreta talibana, napisao je Wall Street Journal dodajući da je TTP u svojoj ranijoj fazi gađao civile, škole, džamije i tržnice. Militantna grupa je uglavnom bazirana preko granice nakon pakistanskih vojnih operacija 2014.

Odlučnost novoizabrane vlasti

Čini se da su napadi od ponedjelja signalizirali da će novoizabrana pakistanska vlada zauzeti čvrst stav prema talibanskoj administraciji u Afganistanu zbog militantnog nasilja koje je proteklih godina protutnjalo Pakistanom, ocijenio je The New York Times.

Nakon što je vlada u Afganistanu koju je podržavao Vašington pala u avgustu 2021., tempo napada militanata je porastao u Pakistanu, a sami napadi postajali su sve smjeliji.

U 2023. broj napada militantnih grupa u Pakistanu porastao je za gotovo 20 posto u poređenju s prethodnom godinom, prema Pakovom institutu za mirovne studije koji prati ekstremističko nasilje i čije je sjedište u Islamabadu.

Nasilje je povećalo strah od izbijanja šireg sukoba duž istorijski sporne granice, poznate kao Durandova linija, između Afganistana i Pakistana, napisao je list, uz ocjenu da je frustracija pakistanskih vlasti talibanskom upravom, kako se čini, proključala u septembru, kada je pakistanska vlada objavila politiku usmjerenu na protjerivanje više od pola miliona Afganistanaca koji ilegalno borave u Pakistanu.

Analitičari smatraju da su udari u ponedjeljak poslali još jednu poruku talibanskoj administraciji da će pakistanska vojska i novoizabrana vlada zauzeti oštriji stav prema militantnom nasilju.

Zračni napadi nastojali su "raspršiti percepciju slabe pakistanske države", rekao je Muhammad Amir Rana, voditelj Pak instituta za mirovne studije. Oni također "odražavaju jedinstvenu protuterorističku politiku između nove civilne vlade i vojske", dodao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG