Dostupni linkovi

Brnabić: O nabavci medicinske opreme kada se završi epidemija


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će svi podaci o nabavci medicinske opreme tokom pandemije korona virusa biti objavljeni kada se epidemija završi i da će "sve biti transparentno".

"Važno je da završimo čitavu borbu i onda damo sve izveštaje i budemo u potpunosti transparentnti. Nema tu ništa što mi krijemo. Ministarstvo zdravlja nije još završilo ni novi kadrovski plan da pokrijemo zapošljavanje u zdravstvu zato što se i bolnice i zdravstveni sistem i Ministarstvo zdravlja i RFZO (Republički fond za zdravstveno osiguranje) još uvek bave borbom protiv korona virusa", rekla je Brnabić novinarima tokom posete Naučno-tehnološkom centru u Beogradu.

Ona je dodala da se Vlada ponosi borbom i time kako je sve "izgurala" tokom epidemije.

Kritike Prištine i Podgorice

Povodom uvođenja novih trgovinskih mera Vlade Kosova, Brnabić je rekla da očekuje povlačenje odluka koje "štete saradnji" Srbije i Kosova.

Vlada Kosova je u subotu, 30. maja uvela dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji koriste "nazive mesta koji sadrže elemente koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo".

Brnabić je rekla da nakon "povlačenja odluke Kosova očekuje vraćanje za pregovarački sto Beograda i Prištine". Ona je ponovila da su mere Prištine kršenje Cefta sporazuma.

"Očekujemo od strane Prištine poštovanje svih sporazuma koje su sami potpisivali u prethodnim godinama i sa Cefta i sa Evropskom unijom kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Očekujemo normalnu komunikaciju i ekonomsku saradnju, slobodan protok roba, ljudi i usluga i onda da nastavimo dijalog", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je izjavila da očekuje da će Crna Gora uskoro izmeniti odluku ulasku građana iz Srbije u tu zemlju uz obavezan karantin jer su, kako je rekla, "naši turisti važni za crnogorsku ekonomiju i turizam". Brnabić je ocenila da je odluka ''politička'' i da nema nikakve veze sa epidemiološkom situacijom.

'Zahtev za zabranu spota presedan na svetskom nivou'

Premijerka Srbije je izjavila da će vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) poštovati odluku Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o zabrani emitovanja predizbornog spota u kome se pojavljuju lider te stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i jedna devojčica.

Ona je ocenila da je zahtev za zabranom tog spota presedan na svetskom nivou budući da je, kako je navela, inicijativa "stigla od Ralfa Metnija iz N1 iz Luksemburga".

Televizija N1 objavila je na svom sajtu da nije tražila zabranu spota.

"Promotivni spot SNS-a emitovan je na TV N1, posle čega je iz Luksemburga uputila pismo REM-u da hitno da svoje tumačenja pravilnika u vezi sa spotom Aleksandra Vučića sa detetom, odnosno da da mišljenje o usklađenosti programskog sadržaja spota sa pravilima o zaštiti maloletnika", navodi TV N1.

Dodaje se da je to je jasno navedeno i odluci saveta REM-a, objavljenoj na internet stranici te institucije, u kojoj stoji da je Savet REM-a doneo odluku o zabrani predizbornog spota SNS-a zbog povrede Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

XS
SM
MD
LG