Dostupni linkovi

Crna Gora otvorila granice, ulaz bez karantina za državljane 131 zemlje


Granični prelaz između Crne Gore i Albanije, maj 2020.
Granični prelaz između Crne Gore i Albanije, maj 2020.

Od ponoći, 1. juna, Crna Gora je otvorila sve granične prelaze prema susjednim državama, koji su bili zatvoreni u okviru mjera protiv širenja korona virusa, na osnovu odluke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Kako je saopšteno iz Vlade, na ovim putnim graničnim prelazima saobraćaj putnika i robe odvijaće se u skladu sa važećim mjerama NKT. Prema tim pravilima mjera karantina se ne propisuje sledećim kategorijama: građanima Crne Gore, strancima sa stalnim ili privremenim boravkom koji u Crnu Goru ulaze iz država čija je stope potvrđenih aktivnih slučajeva infekcije korona virusom manja od 25 na 100.000 stanovnika sa liste Instituta za javno zdravlje, kao i stranim državljanima koji su rezidenti država sa liste i dolaze iz tih država.

U Crnu Goru je na osnovu kriterijumima koje je utvrdilo Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT), dozvoljen ulazak državljanima 131 države.

Na listi zemalja koje, za sada, ispunjavaju epidemiološke kriterijume nalaze se Slovenija, Island, Hrvatska, Slovačka, Švajcarska, Albanija, Austrija, Norveška, Monako, Kosovo, Njemačka, Grčka, Mađarska, Danska, Litvanija, Letonija, Azerbejdžan, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Izrael, Sjeverna Makedonija, Republika Irska, Češka, Finska i Estonija.

Od zemalja regiona u Crnu Goru ne mogu da uđu državljani Srbije, jer su u toj državi registrovana 64 aktivno oboljela na 100 hiljada stanovnika, kao ni Sjeverne Makedonije, u kojoj je registrovano 26 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika.
U Crnu Goru ne mogu da uđu ni državljani Irske, Turske, Italije, Španije, Francuske, Rusije, Švedske, Belgije i Sjedinjenih Američkih Država…

Jedini privremeno zatvoreni granični prijelaz je Vraćenovići – Deleuša sa Bosnom i Hercegovinom na putnom pravcu Nikšić – Bileća koji je zatvoren krajem februara zbog rekonstrukcije.

XS
SM
MD
LG