Dostupni linkovi

Brnabić: Mere Prištine su kršenje Cefta sporazuma


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Mere koje je Vlada Kosova uvela u subotu nemaju baš nikakve veze sa reciprocitetom, izjavila je u nedelju premijerka Srbije Ana Brnabić.

On je dodala da će se država boriti diplomatskim sredstvima kako bi se razrešila ova situacija.

"Sve ono što mi radimo i što smo uradili u prošlosti u trgovini sa našom pokrajinom, sa Kosovom i Metohijom, je u skladu sa Cefta sporazumom. Dakle, ne možete imati mere reciprociteta ako to nije u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini koji je i Priština potpisala", navela je Brnabić tokom posete Pirotu i Babušnici na jugu Srbije.

Ukazala je da Kosovo nešto može da menja samo ukoliko se menja Cefta sporazum.

"Ako žele da se promeni Cefta sporazum onda sednemo kao Cefta sekretarijat i promenimo sporazum, ali to da menjate neke stvari, a da su te stvari u suprotnosti sa sporazumima koje ste potpisivali – Cefta sporazumom, a samim tim i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, onda je to isto kao da imate takse od 100 odsto i to je kršenje oba ta sporazuma", istakla je premijerka Srbije.

Vlada Kosova na dužnosti u subotu uveče uvela je dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske prouzvode a koji koriste “nazive mesta koji sadrže elemente koji su su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo”.

Tu odluku kritikovao je kosovski predsednik Hašim Tači, ali i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak ocenivši da se time podriva obnova dijaloga Kosova i Srbije, i da te mere treba odmah povući.

XS
SM
MD
LG