Dostupni linkovi

Nekad takse, sada mere: Gubici na obe strane


Prelaz Merdare između Srbije i Kosova, mart 2020.
Prelaz Merdare između Srbije i Kosova, mart 2020.

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci (Stavileci) potvrdio je za Radio Slobodna Evrpa (RSE) da je usled sprovođenja novih mera reciprociteta Vlade Kosova, koje su donete 30. maja, iz Srbije vraćeno 15 kamiona robe.

Slavica Živković, privrednica iz Srbije i rukovodilac Udruženja fabrika za proizvodnju građevinskog materijala, rekla je RSE da "transport građevinskog materijala u ovom trenutku ne postoji".

"O gubicima da ne govorim. To je užasan problem, mi smo tek počeli da se oporavljamo od taksi od 100 odsto i uspeli da uspostavimo odnose sa kupcima sa Kosova, i dočekani smo jako lepo. Ali evo ovo što se desilo u subotu je ponovo sve srušilo i napravilo novu barijeru sa kojom ostaje da se borimo u narednom periodu. Najviše su pogođene fabrike sa juga Srbije jer su direktno upućene na taj deo tržišta", kaže Živković.

Dodaje da je prema podacima kojima raspolaže njeno udruženje, tokom aprila 2020. godine, kada su na snazi bile i mere zbog pandemije korona virusa, oko 20 kamiona dnevno sa građevinskim materijalom prolazilo preko prelaza između Srbije i Kosova, Merdare.

Izvoz je onemogućen i kosovskim trgovcima

Sulejman Konuševci (Konushevci), vlasnik kompanije Inter-Company iz Podujeva, izvozi za Srbiju prerađevine suncokreta. Od uvođenja novih trgovinskih mera kaže da preko granice nije poslao ni jedan kamion.

U Srbiji se, inače, od njegovih proizvoda proizvodi koncentrat za ishranu živine.

"Odluka Vlade dotakla je i nas (kosovske izvoznike) zato što ne možemo da izvozimo. Oni (Srbija) traže da na sertifikatima piše samo 'Kosovo', a naša agencija (za hranu i veterinu) sada izdaje fitosanitarne sertifikate sa 'Republika Kosovo'. Sada više nema ni pokušaja za izvoz. Ne isplati se da pošaljemo kamione do granice, koji će tu i ostati", ispričao je Konuševci za RSE.

Šta predviđaju nove mere?

Iz Agencije za hranu i veterinu u pismenom odgovoru za RSE navode da samo sprovode zakone i pravila, uključujući i poslednju odluku vlade.

"Mi sprovodimo sve kriterijume iz vladine odluke tokom unutrašnje i granične kontrole", dodali su.

Nove mere Vlade Kosova zabranjuju upotrebu dokumentacije za poljoprivredne i industrijske proizvode koja ne označava Kosovo sa "Republika Kosovo".

Nove mere takođe obavezuju kosovsku Agenciju za hranu i veterinu da fitosanitarne i veterinarske sertifikate izdaje sa grbom i nazivom "Republika Kosovo", dok ekonomski operateri iz Srbije svako transportno vozilo sa robom trebaju opremiti sa dozvolom za ulazak u Republiku Kosovo preko Kancelarije za vezu Republike Kosova u Srbiji.

Kako se navodi u odluci Vlade, ovo je izmena i dopuna ranije odluke i postepenom uvođenju reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom.

Postoji li interesovanje u Srbiji posle novih mera?

Kosovski oficir za vezu Jetis Jašari (Jetish Jashari) izjavio je za RSE da je oko 20 preduzeća iz Srbije do sada od Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu zatražilo dozvolu da izvezu robu na Kosovo po novim trgovinskim pravilima.

"To je proces koji traje i zahteve primamo svakog časa, zato ne možemo imati konačan broj preduzeća koja su zatražila dozvolu da njihova roba uđe na Kosovo. Ali mogu zasigurno da potvrdim da se radi o više od deset ili dvadeset firmi koje su uputile zahtev Kancelariji za vezu Kosova u Srbiji. Mi smo zahteve prosledili našim nadležnim institucijama koje će odlučivati o svakom pojedinačnom zahtevu jer moraju ispuniti određene uslove kako bi roba mogla da uđe na Kosovo. Čim obezbede dozvolu, moći će da transportuju robu", rekao je Jašari.

Kurtijevo objašnjenje

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurtin izjavio je na konferenciji za novinare u nedelju uveče da je u prošlosti u dokumentaciji robe koja je sa Kosova išla za Srbiju bilo dovoljno da piše "Srbija". Ali, po njegovim rečima Srbija je promenila pristup i imponovala da se to promeni u "Republika Srbija".

"Dakle, uradila je jednu vrstu uslovljavanja na šta smo mi recipročno odgovorili. I 'Kosovo' je ustavni naziv, ali mi smo rekli da smo zainteresovani za reciprocitet tako što ćemo uklanjati barijere. Ali, ukoliko ih Srbija dodaje, mi ćemo onda odgovoriti na to", kazao je Kurti.

Kakvi su podaci nadležnih u Srbiji?

S druge strane, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić u izjavi za RSE kaže da se od uvođenja novih trgovinskih mera kosovske vlade kamioni sa robom uglavnom vraćaju sa prelaza u Srbiju jer "niko ne ispunjava te uslove koje traži kosovska carina".

"Sa takozvanim recipročnim merama i formalno se ograničava i zabranjuje plasman robe iz Srbije prema Kosovu, zato što su uslovi takvi da nijedna kompanija iz Srbije ne može da ih ispuni", naveo je Ljajić i dodao da nove mere "znače obustavu svakog vida trgovine" Beograda i Prištine.

On je pojasnio da se nove mere odnose na deklaracije i fitosanitarne i veterinarske sertifikate koji moraju da nose oznaku da roba ide za Republiku Kosovo.

"To bi faktički značilo i priznavanje Kosova i naši pogranični organi ne mogu da prihvate takva dokumenta i ta roba ne može da pređe na teritoriju Kosova", dodao je Ljajić.

Da li je sve stalo?

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević rekao je za RSE da nakon ukidanja takse od 100 odsto 1. aprila i ponovnog uspostavljanja trgovine sa Kosovom, nakon uvođenja novih mera sve je opet stalo.

"Jednostavno mi možemo da konstatujemo sa žaljenjem da je ova Vlada kao poslednju odluku donela nešto što nikako ne doprinosi procesu saradnje i slobodne ekonomske razmene", naveo je on.

"Ono što je važno nama kao Privrednoj komori i našim privrednicima je da dve strane što pre sednu i da nastave dobar tok razgovora koji je započeo donošenjem prvog Briselskog sporazuma i koji je rezultirao brojnim usaglašenim dokumentima koji su omogućili vrlo intenzivnu privrednu razmenu", kaže Đurđević.

Kamioni sa robom iz Srbije ulaze na Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Od takse do mera

Vlada Kosova je 1. aprila ukinula taksu od 100 odsto na sve proizvode iz Srbije, zamenivši je sa postepenim uvođenjem recipročnih mera. I prva mera ticala se oznaka u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima. Srpski ministar trgovine Ljajić kazao je da je na Kosovo od 1. aprila do 25. maja iz Srbije plasirana roba u vrednosti od 34.8 miliona evra.

Inače, na odluku Vlade Kosova bilo je kritika kako unutar Kosova tako i na međunarodnoj sceni.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak ocenio je da se novim merama podriva obnova dijaloga Kosova i Srbije, i da te mere treba odmah povući.

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) saopštio je da su nove trgovinske mere u suprotnosti sa zahtevima i očekivanjima SAD, ali i EU. Dok je mandatar za sastav buduće Vlade Kosova Avdulah Hoti kazao da je potrebno podržati dijalog sa Srbijom i da će "nova Vlada Kosova u koordinaciji sa partnerima Kosova ukloniti ometnje u dijalogu".

Podsetimo i to aktuelnoj Vladi na dužnosti sa Aljbinom Kurtijem na čelu izglasano je nepoverenje 25. marta, nepunih mesec dana nakon što joj je izglasano poverenje u Skupštini Kosova.

Saradnja na tekstu: Nevena Bogdanović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG