Dostupni linkovi

Kosovo uvelo dodatne mere Srbiji


Prelaz Merdare između Srbije i Kosova
Prelaz Merdare između Srbije i Kosova

Vlada Kosova na dužnosti u subotu uveče uvela je dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske prouzvode a koji koriste “nazive mesta koji sadrže elemente koji su su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo”.

Kako se navodi u odluci vlade, ovo je izmena i dopuna ranije odluke i postepenom uvođenju reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom.

U odluci se dodaje da se “Agencija za ishrahu i veterinarstvo obavezuje da koristi grb i naziv Republika Kosovo u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima, dok ekonomski operateri iz Srbije svako transportno vozilo sa robom trebaju opremiti sa dozvolom za ulazak u Republici Kosovo iz Kancelarije za vezu Republike Kosova u Srbiji”.

“Odluka ostaje na snazi na neodređeni period, a istovremeno poslovna društva osnovana prema pravilima vlasti u Srbiji ne mogu biti priznata kao pravna lica, već mora biti u skladu sa Zakonom o poslovnim društvima (Kosova)”, dodaje se.

Vlada Kosova je 1. aprila ukinula taksu od 100 odsto na sve proizvode iz Srbije, zamenivši je sa postepenim uvođenjem recipročnih mera.

I prva mera ticala se oznaka u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima.

XS
SM
MD
LG